Jõhvi tänavad upuvad lumme

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi promenaadil asuva jalakäijate tunneli juures on jalgteed puhastatud nii, et käsipuu on kohati lumme uppunud ning lumevall takistab selle kasutamist.
Jõhvi promenaadil asuva jalakäijate tunneli juures on jalgteed puhastatud nii, et käsipuu on kohati lumme uppunud ning lumevall takistab selle kasutamist. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi tänavate halb hooldus viimaste päevade lumesadude järel tekitab elanikes pahameelt ning vallavalitsus saab pidevalt teateid probleemsete tänavate kohta. 

Tänavatele kogunenud lumepuder ning sahkade tekitatud vallid teevad liikumise iseäranis raskeks jalakäijatele ning vallavalitsus saab aina signaale kehvade tänavaolude kohta. 

Vallavanem saab pahaseid kõnesid 

"Tunnistan, et paljuski on see pahameel põhjendatud. Mulle helistatakse ka isiklikult palju ning isegi kell 6 hommikul on teatatud probleemsetest tänavatest," kinnitas vallavanem Martin Repinski.

Eile tegi vallavanemale sellekohase arupärimise ka reformierakondlasest volikogu liige Maris Toomel.

"Viimastel nädalatel on Jõhvi teedel valitsenud pehmelt öeldes kaos. Suure lume tõttu on lükatud lumehanged tee äärde ja neid pole sealt ära viidud, vaid on tekitatud sellega suured mäed," kirjeldas Toomel, kelle sõnul piiravad suured lumehunnikud autojuhtide nähtavust.

Saadiku sõnul on eriti ohtlikuks muutunud tee ületamine jalakäijatele, keda pole suurte lumehunnikute tagant näha. "Suurtes raskustes on tänavatel lapsevankriga emad, ratastoolis inimesed. Tunnelis oli aetud lumi käsipuude ette, mis raskendab erivajadusega inimeste liikumist, sest praegusel juhul on käsipuud seal rohkem kui vajalikud," kirjeldas Toomel, kelle sõnul on raskesti liigeldavad ka parklad ning kõnniteed. Seetõttu tahab volikogu liige teada, miks pole suudetud tänavaid korras hoida ja hooldada ilmaoludele vastavalt ning mida võetakse tulevikus ette selliste olukordade välistamiseks.

Lubab muuta süsteemi 

Vallavanem Repinski ütles Põhjarannikule, et probleem pole hetkeolukorras, vaid süsteemi puudustes. "Kui eelmistel aastatel lund eriti polnud, siis ei tulnudki need puudused välja, aga nüüd on need esile tulnud," rääkis vallavanem. Tema sõnul on puudulik olnud ka vallapoolne järelevalve. 1. veebruarist hakkab vallavalitsuses tööle järelevalvespetsialist, kelle ülesandeks saabki olema eelkõige valla lepinguliste partnerite kohustuste täitmise kontrollimine ja vajaduse korral ka trahvimine, kui märkused tulemusi ei anna. 

"Mingi osa inimeste pahameeles on muidugi ka sellel, et inimesed harjusid eelmiste aastatega, kui lund oli vähe, et tänavad olid puhtad ja must asfalt väljas. Kuid sellega ma ei väida, et olukord on ideaalne," sõnas Repinski. 

Ka vallavalitsuse majandusspetsialist Aivo Tamm nõustus, et olukord ei ole normaalne ja eriti raske on jalakäijatel. "Tegin teisipäeval jalgsi linna peal tiiru ja sokid said 100 protsenti märjaks. Nüüd jagame ise teehooldajale ööseks ülesandeid, pelgalt nende peale lootma jääda ei saa," lausus ta.  

AIVO TAMM

Tegin teisipäeval jalgsi linna peal tiiru ja sokid said 100 protsenti märjaks.

Tamme kinnitusel on teehooldaja nüüdseks teinud ka sisemisi ümberkorraldusi, et olukorda parandada.  

Põhjarannik palus eile päeval firmal N&V tekkinud olukorda kommenteerida, ent lehe trükkimineku ajaks ei olnud edastatud küsimustele vastuseid veel saabunud.  

Ilmateenistuse andmetel oli eilse seisuga Jõhvi, Toila ja Kohtla-Järve piirkonnas kõige paksem lumikate Eestis − 31 sentimeetrit.  

Eelmise aasta lõpus tekitas Jõhvi volikogus kirgi teehooldusega seotud eelnõu, mille vallavalitsus tõi volikogule otsustamiseks. 

Nimelt oli vallavalitsuse välja kuulutatud teede ja haljasalade kolme aasta hoolduse hanke eeldatavaks maksumuseks üks miljon eurot, kuid kahest pakkumisest odavaim oli OÜ-l N&V − 1,6 miljonit. Arvestades, et eelmise samalaadse hanke hind oli veidi üle 800 000, selgus, et nüüd lähevad hooldustööd vallale senisest kaks korda rohkem maksma.  Ettevõtja Nikolai Ossipenko, kes on firma omanik, kontrollib ka Jõhvi praegust koalitsiooni, kes üksmeelselt kahekordse hinnatõusu heaks kiitis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles