Lüganuse saab oma noortevolikogu

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Matti Kämärä

17. jaanuaril kogunevad Lüganuse valla noored, et panna paika, milline saab olema nende volikogu, kuidas sinna pääsetakse ja kuidas hakkavad toimuma istungid.

Lüganuse arengukava ja noortevaldkonna arengusuundade väljatöötamisel noorte esitatud ettepanek teha noortevolikogu saab lähikuudel reaalsuseks: 17. jaanuaril koguneb Maidlasse noorte tuumikrühm, et panna paika Lüganuse noortevolikogu põhimäärus ning see, kuidas ja mismoodi volikogu tegutsema hakkab.  

Partner suurele volikogule 

Noortevolikogust peaks saama partner suurele volikogule nii nendes küsimustes, mis otseselt noori puudutavad, kui ka muudes küsimustes, mis noori kõnetavad ning mille kohta nad oma arvamusi esitada soovivad. "Ideaalis töötab noortevolikogu nii, et kui volikogul on küsimus, mille puhul nad kindlasti tahaksid teada noorte seisukohta, siis nad saadavad selle küsimuse meile arutamiseks. Aga samas kui volikogus on päevakorras muid punkte, mis pole otseselt noortevaldkonnaga seotud, kuid noored näevad, et nad tahavad ja saavad selles küsimuses kaasa rääkida, siis on neil see võimalus ja õigus," selgitas Lüganuse valla noorsootöötaja Angela Tikoft. 

Lüganuse volikogu esimehe Risto Lindebergi sõnul oli tal hea meel näha juba noorsootöö arengukava koostamisel, et nii palju noori tahab oma tuleviku üle kaasa rääkida, ning volikogu on hea võimalus sellele suuremat kaalu ja jõudu anda. See annab võimaluse siduda piirkonnaga senisest rohkem ka neid noori, kes on siit mujale õppima läinud, ning näidata neile, kes kohe alguses ei ole valmis volikogusse kandideerima ja seal töötama, et noortel on võimalus oma kodukoha arengus kaasa rääkida. 

Tikofti sõnul ei tohi ega saa noortevolikogu esindada ainult seda gruppi, kes volikokku kuulub. "Noortevolikogu eesmärk on viia omavalitsusele noorte sõnum laiapõhjalisemalt ning vajaduse korral peab volikogu korraldama kohtumisi noortega ning uurima nende arvamusi ja seisukohti laiemalt," ütles ta.  

Algusest peale enda tehtud 

Esimeseks ülesandeks ongi kohalikel noortel ise valida, mismoodi nemad näevad, et volikogu toimib. "Kuna volikogude puhul on Eestis kasutatud mitmesuguseid praktikaid, siis tahame, et noored ise valiksid ja otsustaksid, milline hakkab olema meie noortevolikogu ning selle töökord," ütles Tikoft. Nii pannakse neljapäeval paika, kui suur saab olema 14-26aastastest noortest koosnev volikogu, millised saavad olema valimised noortevolikokku pääsemiseks ning mismoodi hakatakse korraldama istungeid.  

Kui volikogu põhikiri ja töökord paigas, kulub Tikofti hinnangul veel kuu või paar selleks, et volikogu saaks reaalselt tegevust alustada.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles