Reinar Hallik võttis appi roboti

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viskerobotit katsetas reedel Iisakus ka riigihalduse minister Janek Mäggi, kes on muuhulgas  ametis ka rahvusvahelise kabeliidu presidendina. Iisakus tundis ta rõõmu ka väikestest edusammudest teisel spordialal - kaks tema viset tabasid.
Viskerobotit katsetas reedel Iisakus ka riigihalduse minister Janek Mäggi, kes on muuhulgas ametis ka rahvusvahelise kabeliidu presidendina. Iisakus tundis ta rõõmu ka väikestest edusammudest teisel spordialal - kaks tema viset tabasid. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Iisakus tegutsevas Reinar Halliku korvpallikoolis on peale tema enda ja Jaanus Liivaku juba paar kuud ametis olnud veel üks treener. Ta ei räägi ühtegi sõna, on ülimalt täpne ja järjekindel ning läks maksma ühe korraliku kasutatud auto hinna. See on viskerobot. 

Korvi alla seatud söödurobot püüab korvi suunas visatud pallid kinni  ja tulistab need viskajale tagasi. Täpselt  tellitud kohta platsil ja sellise ajalise intervalliga, nagu tema ajusse on parajasti sisestatud. Kui vaja, siis annab kas või turmtuld iga sekundi tagant. 

Robotiga jõuab teha kolm korda rohkem viskeid

Reinar Hallikule teadaolevalt on selliseid roboteid Eestis vaid viis: peale suuremate korvpallikeskuste Tallinna, Tartu ja Rapla nüüd ka Iisakus.

Reinar Halliku enda parim tulemus viskerobotiga on 94 tabavat kolmepunktiviset sajast.
Reinar Halliku enda parim tulemus viskerobotiga on 94 tabavat kolmepunktiviset sajast. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sellise roboti ülesseadmine on korvpallikooli õpilastes tekitanud Halliku sõnul ohtralt elevust. Kuid mitte lõbu pakkumine polnud see eesmärk, miks korvpallikool pidas vajalikuks sellise 9000 eurot maksma läinud masina soetamist.  

"See kiirendab oluliselt visketrenne: sellega teed sama aja jooksul kolm korda rohkem viskeid kui tavapäraselt. Lisaks saad panna ta ennast jooksutama. Jookse, püüa pall kinni ja muudkui viska. Masin paneb viskama mängulises olukorras, vajaduse korral saab seda siduda ka pulsivööga ja sättida nõnda, et visked toimuksid näiteks 160-löögilise pulsiga," rääkis Hallik. "See on noorematele poistele huvitav ja edasijõudnutele kasulik."

JANEK MÄGGI

See, mida Iisakus korvpalli arendamiseks tehakse, on geniaalne!

208 cm Reinar Hallik sai oma korvpallurikarjääri ajal fännidele tuntuks kui kibe kolmeste viskaja. Kui viskemasin Iisakusse jõudis, katsetas ta selle esmalt enda peal ära. "Sättisin selle esimesel korral kohe tuhande viske peale ja kui need ära tegin, olin täiesti läbi," rääkis ta.

208cm pikkune endine Eesti koondise mängija Reinar Hallik asutas pärast profikarjääri lõppu kodumaakonnas omanimelise korvpallikooli.
208cm pikkune endine Eesti koondise mängija Reinar Hallik asutas pärast profikarjääri lõppu kodumaakonnas omanimelise korvpallikooli. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kuigi Reinar Hallik lõpetas profikorvpalluri karjääri üle-eelmisel aastal ja ta pole tänavusel hooajal korvpallikooli juhtimise kõrvalt  jõudnud mängima oma teises liigas osaleva amatöörmeeskonna eest, pole tema visketäpsus kuhugi kadunud. Selle söödumasinaga on ta parimal üritusel tabanud 94 kolmepunktiviset sajast. Järjest on ta kolmepunktijoone tagant palli korvi saatnud 28 korral järjest. Tema isiklik rekord selles arvestuses pärineb profikarjääri aegadest ja on nii vägev kui 47 tabavat kaugviset järjest. "Tegin nalja, et oleks mul omal ajal platsil ka nii head söötjad olnud nagu see masin, oleksin palju rohkem punkte visanud," muigas ta. 

Huvi akadeemia vastu tõuseb

Reedel käis Iisakusse soetatud masinat vaatamas riigihalduse minister Janek Mäggi. Ülemaailmse kabeliidu president proovis kätt ka korvpallis ega varjanud rõõmu, kui tal õnnestus pall kahel korral korvi saata. "See, mida siin Iisakus korvpalli arendamiseks tehakse, on geniaalne," kiitis ta hilisemal arutelul koos vallajuhtide ja korvpallikooli eestvedajatega. 

Trenn Reinar Halliku Korvpallikoolis Iisaku gümnaasiumi saalis.
Trenn Reinar Halliku Korvpallikoolis Iisaku gümnaasiumi saalis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kui osa Ida-Viru noortest kipub minema väljaspool maakonda asuvatesse gümnaasiumidesse, siis alates möödunud sügisest Iisaku gümnaasiumis tegutsev korvpalliakadeemia on üks vastupidistest näidetest − mujalt tullakse siia kooli.  Janek Mäggi sõnul vajaksid sellised erikallakuga gümnaasiumid riigi poolt lisatoetust, et sellega kaasnevad lisakulud ei jääks ainuüksi kohaliku omavalitsuse kanda. 

Akadeemias õpib gümnaasiumiosas 15 Eesti eri paigust Iisakusse tulnud poissi, kes tegelevad süvendatult korvpalliga. Kui eelmisel suvel sõitis Hallik enda sõnul pool Eestit läbi ja tegi tohutult telefonikõnesid, et meelitada korvpallihuvilisi siia akadeemiasse tulema, siis nüüdseks on selle tuntus juba levinud ja järgmisest õppeaastast soovib juba praegu kaheksa noormeest veel akadeemiaga liituda.  "Jaanus [Liivak] on teinud väga head tööd. Hommikul kell 8 on esimene trenn, siis tuleb kool, õhtupoole teine trenn. Et trenni saada, peavad hinded koolis korras olema," rääkis Hallik.

Et pakkuda vaheldust, on Hallik kutsunud Iisakusse ka mitmeid välistreenerid. Näiteks sel nädalal on siin üldkehalise ettevalmistuse treener Kari Hyökki Rootsist.  "Ta on treeninud väga tugevaid sportlasi mitmetelt aladelt. Ta on olnud ka minu üldkehalise ettevalmistuse treener sel ajal, kui ma  ise Rootsis mängisin," sõnas Hallik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles