Jõhvi lammutab vana koolimaja ja kuulutas välja uue maja arhitektuurikonkursi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähem kui seitse aastat tagasi kulutas riik Jõhvi koolimaja soojustamiseks sadu tuhandeid eurosid, aga nüüd läheb see maja lammutamisele ja asemel kerkib uus.
Vähem kui seitse aastat tagasi kulutas riik Jõhvi koolimaja soojustamiseks sadu tuhandeid eurosid, aga nüüd läheb see maja lammutamisele ja asemel kerkib uus. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi vallavalitsus ja Eesti Arhitektide Liit (EAL) kuulutasid välja Jõhvi uue põhikooli hoone ideekavandi arhitektuurivõistluse.

Milline hakkab uus koolihoone välja nägema ja kuidas siduda see kõige paremini krundil olemasolevate õppe- ja spordihoonetega, selgub aprilli keskel.

Jõhvi vallal on plaan lammutada olemasolev poole sajandi vanune õppehoone ja ehitada selle asemel kompaktsem ja suurema energiatõhususega koolimaja. Lammutustöid on plaanis alustada pärast praeguse õppeaasta lõppu. Uus hoone peaks kerkima 2020. aasta sügiseks  või lõpuks.

EALi asepresident ja võistluse töögrupi juht Kalle Komissarovi sõnul  otsitakse arhitektuurivõistlusel  sellist  koolimaja lahendust, mis täiendaks ümbruskonna ruumilist tervikut. Sel sajandil on põhikooli naabrusesse rajatud riigigümnaasiumi hoone, lasteaed Pillerkaar ja Puru tee läbimurre. Ehitamisel on Pargikeskus ning sel aastal on kavas alustada ka staadioni rajamist.

Põhikooli hoone arhitektuurivõistluse lähteülesandes on kirjas, et uus hoone peab arhitektuurselt ja linnaehituslikult sobima antud asukohta ning seda peaks olema võimalik rajada optimaalsete kuludega. Hoone peab olema ka energiasäästlik, mugav ja funktsionaalne. Hoone teenindamiseks ja kooli pidamiseks vajalik maa-ala peab olema lahendatud silmas pidades õppetöö vajadusi. Uus hoone peab arvestama keskmist õpilaste arvu, milleks prognoositakse 510 õpilast, lisaks õpetajad ja muu personal.

Võistluse auhinnafond on kokku 22 000 eurot, sellest esimese koha preemia suurus 8 000 eurot.

Arhitektuurivõistluse žürii esimees on Jõhvi abivallavanem Viktoria Tsventarnaja. Žüriis kuuluvad ka Jõhvi põhikooli direktor Liina Mihkelson, vallavalitsuse planeerimisspetsialist Riho Nõmmik ning Arhitektide Liidu esindajatena Indrek Saarepera, Sander Aas, Anu Tammemägi, Ivan Sergejev  ja varuliikmena Jaak Huimerind.

Jõhvi põhikooli praegune hoone läheb lammutamisele hoolimata sellest, et alles 2012. aastal  tehti korda selle katus, soojustati fassaad, mis sai ka värske ilme. Selleks kulus sadu tuhandeid eurosid, mida Eesti riik teenis saastekvootide müügist.

Mullu mais andis volikogu uue koolimaja ehitusele rohelise tule, garanteerides valla eelarvest kuni 2,45 miljoni euro suuruse omaosaluse, mida ei pea korraga välja käima. Riigilt on võimalik saada maksimaalselt ligi 4,8 miljonit eurot toetust. Kokku arvestatakse lammutamiseks ja ehitamiseks ligi 7,2 miljonit eurot.

Uue koolimaja eelistamine olemasoleva renoveerimisele, mida algul kaaluti, oli hindamiskomisjoni tungiv soovitus. "Meie eesmärk on olla võimalikult hindajate meele järele, sest siis on paremad võimalused toetust saada. Konkurss on ligi kaks korda suurem, kui on jaotatavat raha," rääkis valla arendusnõunik Rein Luuse kevadisel volikogu istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles