Narva vastsündinud saavad jalga Eesti juubeli papud

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva haigla naistekliiniku juhataja Aleksandr Mišenkov ja SA Narva Haigla juhatuse esimees Olev Silland võtsid eesti seltsi ning eakate liidu kingituse rõõmuga vastu.
Narva haigla naistekliiniku juhataja Aleksandr Mišenkov ja SA Narva Haigla juhatuse esimees Olev Silland võtsid eesti seltsi ning eakate liidu kingituse rõõmuga vastu. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Narva eesti selts ja eakate liit kinkisid haiglale 430 paari enda näputööna valminud beebisokke. "Mullu sündis meil 411 beebit. Eks nüüd üritame teie plaani täita," muheles SA Narva Haigla juhatuse esimees Olev Silland väikese varuga kingitust vastu võttes.

Narva eesti seltsi ja eakate liidu eelmisel vabariigi aastapäeval tehtud üleskutsele kududa beebisokke vastas kokku 23 inimest.

Soe tervitus 

"Paraku sünnib Narvas lapsi vähem, kui siitilmast inimesi lahkub. Seetõttu on uued ilmakodanikud eriti teretulnud," ütles Narva eesti seltsi esimees ja Narva linnasekretär Ants Liimets. Ja villaseid papusid kinkides saab uusi ilmakodanikke soojalt tervitada. 

"Kunagi kudusime Narva haiglale üle saja paari papusid, aga eelmise aasta veebruaris mõtlesime, et teeme EV100 raames suurema projekti ning koome terve juubeliaasta vältel. Teadsime umbkaudu, kui palju peaks lapsi sündima, ja lootsime saada igale beebile kingituse," rääkis Narva eesti seltsi juhatuse liige Kairi Johannes.

Mis mul pensionärina õhtuti ikka teha on? Vaatan televiisorit ja koon.

Diana Pähn

Ta ise kudus töö ja pere kõrvalt 50 papupaari. Kõige usinamalt lasid aga varrastel välkuda eakad prouad, kes on teada-tuntud näputöömeistrid ja kel aega laiemalt käes.

Rekord kuulub Diana Pähnile, kelle kontol on sama palju papupaare kui Eesti Vabariigil eluaastaid. Narva haiglaga on vanaproual soe suhe − tema abikaasa töötas siin 40 aastat kirurgina. Võib-olla seetõttu võttis ta papuprojekti eriti tõsiselt?

"Võib-olla küll, aga mis mul pensionärina õhtuti ikka teha on? Vaatan televiisorit ja koon. Igasuguseid papusid sai tehtud: ühe- ja mitmevärvilisi ning eri tegumoega," rääkis Pähn.

EV100 kingituse algataja oli Tiiu Assafrei, kes töötab Narva eesti gümnaasiumis õpetajana ja juhendab eakate käsitööringi. Seltsikaaslased naersid, et Assafreil oli omakasu mängus − et oleks ikka kedagi tulevikuski õpetada ja kasvatada. "Ma ei saa kunagi niisama telekat vaadata − käed peavad samal ajal käima," tõi pensionieas õpetaja välja hoopis proosalisema põhjuse.

President vaatas üle

Eelmisel korral anti beebisokid üle presidendiproua Ieva Ilvese osalusel. Seekord loodeti seda teha koos vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidiga, aga plaan jäi katki. 

"Kersti Kaljulaid käis meil augustis külas, nägi meie algatust ja oli sellest liigutatud, aga inimesed muudkui kudusid ja kudusid ning soovisid jätkata," selgitas Johannes. Viimased viis paari toodi veel piduliku üleandmise eelõhtul. 

"Sokkide tegemisel on kasutatud naturaalseid või spetsiaalseid beebilõngu. Sinna sisse kooti oma parimad mõtted ja soovid, oma kogemused, elutarkused ja unistused," tähendas Johannes.

Tiiu Assafreil mõlgub aga mõttes juba uus plaan. "Esmaspäeval hakkame viltima ja tikkima sõlgesid, nii et kõik soovijad saaksid endale vabariigi aastapäevaks rinnaehte."

Katrin Alt.
Katrin Alt. Foto: Erakogu

Ida-Viru keskhaiglale kingiti sada beebimütsi  

Kui Narvas osales titepapude kudumisaktsioonis paarkümmend naist, siis Jõhvi põhikooli 9. klassi õpilane Katrin Alt võttis samalaadse kingi tegemise üksi ette.

Katrin kudus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks uutele ilmakodanikele 100 beebimütsi ja kinkis need Ida-Viru keskhaigla sünnitusosakonnale. "See tundus lihtsalt vahva mõte. Mu ema töötab haiglas ja nii oli lihtsam üleandmist korraldada. Haiglas oli kingitusest palju rõõmu ja mulle tehti ka sünnitusosakonnas ekskursioon," rääkis ta.

Ehkki koolitüdruk kudus mütsikesi masina abil, võttis see ikkagi umbes aasta aega. "Olen saanud palju positiivset tagasisidet, ei uskunud, et see nii suureks läheb." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles