Arthur Seppern korjab raamatukogudest oma raamatuid kokku

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arthur Seppern otsustas kulutada saadud preemia oma raamatu kordustrükile ning ühtlasi ära parandada sinna sisse lipsanud vead.
Arthur Seppern otsustas kulutada saadud preemia oma raamatu kordustrükile ning ühtlasi ära parandada sinna sisse lipsanud vead. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Muusikaveteran ja poliitik Arthur Seppern esitles möödunud sügisel Kohtla-Järve kultuurikeskuses Ida-Virumaa popmuusika ajaloost kõnelevat raamatut. Nüüd korjab ta oma teose raamatukogudest kokku, et asendada see uue, parandatud ja täiendatud väljaandega.

Seppern ütles, et on uuest väljaandest juba ammu unistanud: esimene Ida-Virumaa kergemuusika ajalugu käsitlev raamat ilmus tal 2001. aastal, kuid möödunud ajaga on paljugi muutunud ning peale kasvanud ka uued muusikud.

Kui tekkis vaba aega, asus ta tänu kultuurkapitali toetusele ette valmistama uut kogumikku "Levimuusika Ida-Virumaal sõnas ja pildis", kasutades selleks kaua kogutud ajaloolist materjali, rohkelt illustratsioone ja mitmesuguste trükiväljaannete tekste, aga ka muusikute endi pajatusi ja mälestusi.

Kiirustamisest tekkinud vead

"Kogutud materjali maht osutus väga suureks. Ma palusin väljaandmiseks toetust 5000 eurot, aga sain ainult 700. Seda on muidugi väga vähe, kuid sellest hoolimata raamat ilmus, tõsi küll, väikese tiraažiga − 100 eksemplari. Kahjuks olid tähtajad piiratud ja ma kiirustasin väga − kultuurkapital nõudis aruannet −, seepärast sattus raamatusse üsna palju kahetsusväärseid vigu. Fondi tingimuste kohaselt pidin kaheksa eksemplari andma keskraamatukogule ning seda ma ka tegin. Nüüd palusin ma raamatukogu töötajatel need kokku korjata, et asendada need uue, parandatud ja täiendatud väljaandega. Nii näiteks on uude raamatusse lisatud info veel viie ansambli kohta."

Seppern lisas, et keegi talle etteheiteid teinud küll ei ole, ent saanud teada, et tema kogumik pälvis kultuurkapitali aastapreemia, otsutas ta kohe kulutada nii preemia kui ka eelmise väljaande müügist saadud raha − tema kinnitusel läks tiraaž kiirelt laiali − uue raamatu väljaandmiseks.

Muusikutele tähtis

Sepperni raamatu teise trükiversiooni tiraaž on veelgi väiksem − kõigest 45 eksemplari −, kuid tema arvates on seda piisavalt − suurem osa on välja antud ka digiraamatuna DVD-plaadil. Autori sõnul on raamatul suur tähtsus eelkõige Ida-Virumaal tegutsenud ja tegutsevatele muusikutele. "Me saame võtta selle riiulilt ja näidata oma lastelastele, et näed, missugused tegijad me kunagi olime," sõnas ta.

Tehtud töö kavatseb ta avaldada ka internetis oma kodulehel.

"See laiendab lugejate ringi ning − mis peamine − võimaldab alati täiendusi teha, sest elu läheb ju edasi, infot tuleb kogu aeg juurde ning Ida-Virumaa muusikataevas süttivad uued tähekesed. Tulevikus aga tahaksin väga teha ka filmi − mul on umbes 15 tunni jagu videomaterjale, muu hulgas Ida-Virumaa popmuusika arengust kõnelevaid eksklusiivseid salvestisi." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles