Narva volikogu juht süüdistab Helen Sildna firmat väljapressimises (2)

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Sildna: "Meie tiim soovib juhtida projekti, millel on meie hinnangul tõesti ka reaalne võiduvõimalus. Vastasel juhul kulutaksime linn raha lihtsalt tühja."
Helen Sildna: "Meie tiim soovib juhtida projekti, millel on meie hinnangul tõesti ka reaalne võiduvõimalus. Vastasel juhul kulutaksime linn raha lihtsalt tühja." Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu esimehe Irina Janovitši meelest pressib piirilinna Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna lõpptaotluse koostamise enda peale võtnud firma OÜ Shiftworks neilt raha välja: tegi kõigepealt hankele pakkumise, seejärel aga andis teada, et küsitud rahast ei piisa. 

Tallinna OÜ Shiftworks osutus jaanuaris ainsaks firmaks, kes Narvale Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna lõpptaotluse ettevalmistaja leidmiseks korraldatud hankel osales. Koostöös OÜga Creativity Lab tegi ta riigihankekonkursile pakkumise koostada põhitaotlus ehk nn Bid book hinnaga 75 000 eurot (koos käibemaksuga) − see on täpselt nii palju, nagu Narva linna tänavusest eelarvest selle tarbeks eraldati.

Raha ei jätku

OÜ Shiftworks juhatuse liige Helen Sildna aga kinnitas hiljem Põhjarannikule, et 75 000 eurost ei piisa, et viia ellu kõik tegevused, mida Euroopa Komisjoni hindamiskomisjon põhitaotluse perioodi lõpuks eeldab.

Hange on läbi, võitja välja kuulutatud − ning nüüd on alanud kõige tõelisem raha väljapressimine.

Irina Janovitš

"Mitmed tegevused, mida selgelt oodatakse, on välja jäänud ka hanke nõuetest. Näiteks kunstilise juhi ja kunstilise nõukogu kaasamine põhitaotluse faasis, välisekspertide kaasamine, sündmuste-seminaride korraldamine, sisulised partnerlusprojektid vähemalt kolme Euroopa kultuuripealinnaga. Arvestades, et Tartu linna põhitaotluse ettevalmistuse eelarve on 370 000 eurot, ei loo see ka tegelikult adekvaatseid tingimusi, et Tartuga konkureerida.

Kindlasti oleks uues projektifaasis vaja protsessi kaasata täiskohaga programmijuht, kes töötab välja detailse programmikavandi, ning kuna tegemist on kogu Virumaa projektiga, siis ka regionaalse koostöö koordinaator − viimase puhul on lubanud Rakvere linn panustada," rääkis ta.

Sildna sõnul on positiivne, et metallitöötlusettevõte Fortaco Estonia on valmis kultuuripealinna ettevalmistustesse raha panustama.

"Samas on vaja tõestada ka Euroopa Komisjonile, et linn koos volikoguga on pühendunud kultuuripealinna võimalik, et kuueaastast (ning edaspidi oluliselt suuremaid investeeringuid nõudvat) projekti vedama ja rahastama. Taotluse esitaja ja kohustuste võtja on ikkagi linn. Erasponsorid on kaaspanustajatena loomulikult oodatud, aga see ei saa olla päris 50protsendiline panus. Keegi ei soovi olukorda, kus Narva võidab tiitli ja avastab alles siis, et tegelikult ei olda valmis sellesse raha panustama," rääkis Sildna.

Häid variante polnud

Miks siis Shiftworks nii madala hinnapakkumise tegi? "Sest loomulikult me soovime, et kultuuripealinna protsess ei takerduks," selgitas Sildna.

Häid variante tema sõnul ei olnudki.

"Kui oleksime pakkumise esitamata jätnud, oleks hange luhtunud. Kui oleksime kohe topeltsumma kirjutanud, oleks hanke tingimuste kohaselt meie pakkumine ilmselt ilma sisulise analüüsita lihtsalt diskvalifitseeritud. Valisime tee, mis jättis parima võimaluse selgitusteks, täpsustusteks ja läbirääkimisteks, andes omalt poolt võimaluse protsessil jätkuda, mitte peatuda," selgitas Sildna.

Ta lisas, et loodab nüüd kohtumisele Narva linnavolikogu liikmetega, et asja arutada ja määrata kindlaks edasised sammud.

Linnavolikogu: asi on otsustatud

Narva volikogu kärpis 2019. aasta eelarvet vastu võttes kultuuripealinna taotluse koostamise eelarvet algselt 210 000 eurolt 75 000-le.

"Linnavolikogu liikmed pidasid komisjonides nõu ning käisid arutelude tulemusena välja summa 75 000 eurot, pidades seda kultuuripealinna projekti raames kavas olevate tegevuse elluviimiseks üsnagi adekvaatseks summaks," selgitas Narva linnavolikogu esimees Irina Janovitš, tõdedes, et sellest hoolimata võttis OÜ Shiftworks hankest osa.

"Hankel osaledes kinnitas firma, et on seatud tingimustega nõus. Kui firma nägi, et selle töö tegemiseks on vaja rohkem kui 75 000 eurot, siis tulnuks ka sellekohane eelarve esitada. Kui me oleksime näinud, et ainus hankedokumendid esitanud firma hindab nimetatud töid kallimaks, siis oleksime võinud eraldatud summa sobivuse kahtluse alla seada ja lisafinantseerimise võimalusi otsida. Kuid komisjonile esitati 75 000 euro suurune eelarve! Nüüd on hange läbi, võitja välja kuulutatud − ning alanud kõige tõelisem raha väljapressimine," rääkis Janovitš.

Linnajuhi meelest peab OÜ Shiftworks allkirjastama lepingu seatud tingimustel või loobuma linnale selle teenuse osutamisest.

"Ent ma võin täie kindlusega öelda, et kultuuripealinna konkursil osaleb linn igal juhul," lubas ta.

Kõik on kultuuripealinna poolt, kuid...

Janovitš märkis kriitiliselt, et linnapea Tarmo Tammiste oli linnaeelarve, muu hulgas kultuuripealinna tegevuste rahastamise arutelu käigus üsna passiivne.

"Seda küsimust arutati volikogu strateegilise komisjoni ning kultuuri- ja spordikomisjoni istungitel ning seejärel saadeti see kinnitamisele linnavolikogusse, ent linnapealt ei tulnud toona mingeid sõnavõtte, avalikke süüdistusi või taotlusi."

Kultuuripealinna toetuseks algatatud allkirjade kogumise kampaania kohta ütles Janovitš, et sellega on hiljaks jäädud: eelarve on juba vastu võetud.

"Me kõik oleme kultuuripealinnaks saamise poolt. "Narva 2024" on praegu linna jaoks üks tähtsamaid küsimusi, kuid mitte kõige tähtsam − meil on veel palju teisigi valdkondi, mis samuti arendamist ja finantseerimist vajavad, ning neidki ei tohi ära unustada," märkis Janovitš.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles