JUHTKIRI: Valimiste peateema

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps kohtus sel teisipäeval Järve gümnaasiumi perega, kellele tal polnud midagi uut öelda.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps kohtus sel teisipäeval Järve gümnaasiumi perega, kellele tal polnud midagi uut öelda. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riigikogu valimised tegelikult juba käivad, sest e-hääletus ja eelhääletus on alanud ning valimispäevani on jäänud veidi üle nädala. Seekordsed valimised paistavad silma selle poolest, et tükk aega väitsid vaatlejad ja ajakirjanikud, et valimiskampaania on igav, sest puudub põhiteema. 

Ent suurele osale poliitikutest tuli suure üllatusena, kui järsku see peateema siiski nende ette kukkus ja selleks sai tulevase Kohtla-Järve gümnaasiumi õppekeelega seonduv.

Üleriigilise ajakirjanduse huvi gümnaasiumi vastu oli üsna hüplik, kuigi Põhjarannik on toimuval silma peal hoidnud alates eelmisest sügisest, kui tekkisid esimesed rahulolematuse märgid.  

Kuid asi läks kuumaks eelmisel nädalal, mil keskerakondlasest haridusminister Mailis Reps teatas linna eestikeelsele kogukonnale, et erinevalt varem lubatust ei tulda neile vastu ning linna eestikeelset gümnaasiumi ei jää. Nädalavahetusel kihas juba ka kogu üleriigiline meedia pahameelest selle üle, kui ignorantselt suhtuvad Keskerakond ja haridusministeerium eestikeelse vähemuse huvidesse. Reps püüdis küll asja lahendada lepitusreisiga Kohtla-Järvele nädala algul, kuid tal polnud eesti gümnaasiumi perele mingit uut sõnumit ja see ärritas inimesi veel rohkem.  

Erakondadele tuli süllekukkunud võimalus teema valimiskampaania ette rakendada veidi üllatusena ja algul oligi vaikus. Ent siis said kõik teised parteid aru, et aeg on võtta teema oma relvastusse. Keskerakond koos Repsi ja Ratasega seisis jäärapäiselt veel viimase hetkeni segakooli kaitsmise positsioonil, saamata aru, et nad on haledalt kaotanud. Eesti rahva jaoks on eesti keele küsimus nii põhimõtteline, et siin ei olnudki teist võimalust ning Keskerakonna kriisikommunikatsioon kukkus täielikult läbi. 

Aga mis saab ikkagi Kohtla-Järve gümnaasiumist, on endiselt lahtine ja kuigi direktori konkurss on välja kuulutatud, pole häid kandidaate praegu leida kerge, sest pole isegi teada, missugusesse gümnaasiumisse direktorit ikkagi otsitakse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles