Ida-Virumaa valijad on olnud eelhääletusel passiivsed

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru valimisjaoskondades olid  valimiskabiinid eelhääletusel enamuse avatud ajast  tühjad.
Ida-Viru valimisjaoskondades olid valimiskabiinid eelhääletusel enamuse avatud ajast tühjad. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaa valimisjaoskondades oli esmaspäeval õhtul kella 20ks riigikogu valimiste eelhääletusel osalenud vaid 2,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest, mis on üks nigelamaid tulemusi Eestis.

Ida-Virumaast veelgi väiksem oli valimisaktiivsus vaid Tartumaal (arvestamata Tartu linna)  - 1,9 protsenti ja  Harjumaal (arvestamata Tallinna) - 2,1 protsenti. Seevastu Tartu linnas ja Tallinnas on eelhääletusel osalejaid olnud kõige rohkem - vastavalt 10,4 ja 6,8 protsenti. 

Eesti keskmine valimisaktiivsus eelhääletusel jaoskondades oli esmaspäeva õhtuks 5 protsenti. 

Neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimiste ajal oli esmaspäeva õhtuks Ida-Virumaa valimisaktiivsus 3,3 protsenti. Seejuures tuleb aga arvestada, et nüüd on eeldatavasti rohkem idavirulasi, nagu ka teisi Eesti elanikke, andnud oma hääle elektroonilisel teel. 

2015. aastal kujunes Ida-Virumaa valimisringkonnas valimisaktiivsuseks 55 protsenti, mis oli kõige madalam näitaja võrdluses teiste ringkondadega. 

Eestis tervikuna oli riigi valimiskomisjoni andmetel esmaspäeval õhtu kella 20 seisuga on riigikogu valimistel oma hääle andnud 189 532 valijat, mis moodustab  21,5% valijate üldarvust. Elektrooniliselt on antud 145 444 häält, jaoskondades 44 088 häält.

Nelja aasta eest toimunud Riigikogu valimistel oli sama ajaga oma hääle andnud 175 307 valijat, mis moodustas 19,5 protsenti nende üldarvust. Elektrooniliselt anti 115 617 häält, jaoskondades 59 690 häält.

Kõigis jaoskondades on võimalik eelhääletada veel teisipäeval ja kolmapäeval, 26. ja 27. veebruaril kell 12-20. Hääletada saab nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool elukohta hääletamist korraldavas jaoskonnas. Selliseid jaoskondi on igas vallas või linnas vähemalt üks.  Lisainformatsiooni leiab kaardirakendusest valimised.rahvastikuregister.ee.

Valima minnes tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument, näiteks ID-kaart, pass või juhiluba. Valijakaarti ei pea kaasa võtma. 

Elektrooniliselt saab hääletada aadressil www.valimised.ee kuni 27. veebruari kella 18-ni. Soovi korral võib interneti teel antud häält muuta, hääletades uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise päevadel jaoskonnas.

Valimispäeval, 3. märtsil häält muuta ei saa ning hääletada saab ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas.

Ida-Virumaa ringkonna kandidaate vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles