Narvas on soovinud valida ka Venemaa kodanikud

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised Narvas.
Riigikogu valimised Narvas. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Narvas on pühapäeval valimisjaoskondadesse tulnud hääletamissooviga ka üksikud Venemaa kodanikud, kellele on selgitatud, et Eesti riigikogu valimine on vaid Eesti kodanikele kuuluv õigus.

Ühe Narva valimisjaoskonna aseesimees Valentina Gorohh rääkis, et osa alaliselt Narvas elavaid välismaalasi, kes saavad hääletada kohalikel valimistel, on harjumusest tulnud jaoskondadesse ka riigikogu valimistel.

Narva linnasekretär Ants Liimets märkis, et tegu on siiski pigem üksikjuhtumitega. "Ma ei tea, miks nad tulevad. Riigikogu valimised ei toimu ju esimest korda. Küllap nad tulevad seetõttu, et valimisreklaame on kampaania ajal jagatud  kõikidesse postkastidesse," sõnas ta. 

Valimisaktiivsus oli Narva keskpäevaks  varasemast madalam.  Valimiskomisjonide kogenud töötajad tõdesid, et tippaeg, mil Narvas tavaliselt valimas käiakse, on kella ühe paiku. Seejärel langeb  jaoskondade külastamine märgatavalt.

Keskpäevaks oli Ida-Virumaal hääletanud 30,2 protsenti valimisõigusega kodanikest, mis on ülekaalukalt kõige madalam näitaja Eestis. Ida-Virumaal on 56 671 valijat, neist 19 748 elab Narvas. Neli aastat tagasi oli maakonna valimisaktiivsus 55 protsenti, mis oli samuti Eesti kõige madalam näitaja.

Ants Liimets sõnas pühapäeva lõuna ajal, et seniste märkide põhjal tuleb Narvas valimisaktiivsus ilmselt veelgi madalam kui oli 2015. aastal.  

Narvas on traditsiooniliselt hääletatud  eelkõige Keskerakonna poolt. Neli aastat tagasi andis kogunii 80 protsenti Narva valijatest oma hääle sellele erakonnale.

Ka suurem osa inimestest, kellega Põhjarannik sel pühapäeval ühes Narva valimisjaoskonnas rääkis, kinnitasid, et hääletasid Keskerakonna poolt.  Üksikud nimetasid oma eelistusena ka sotsiaaldemokraate. 

Üks eakam Narva valijanna tunnistas, et tal polnud seekord sugugi lihtne valikut teha. "Oli keerulisem, kui eelmistel kordadel. Me ei tea paljusid kandidaate," märkis ta tunnistades samas, et hääletas Keskerakonna poolt ja ühegi teise partei kandidaatide poole ta isegi ei vaata.  "Nemad [Keskerakond] on vene rahva poolt."

Noor abielupaar Aleksandr ja Svetlana ütlesid, et andsid samuti oma hääled Keskerakonnale, kuigi tundsid sümpaatiat ka ühe konkureeriva erakonna suhtes. "Me oleme inimlike suhete poolt erinevate rahvuste vahel. Hääletasime nende poolt, kes seisavad selle eest," tõdes Aleksandr. "Sotsidel on samuti üht-teist head, aga me teame vähe nende kandidaate.".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles