EKRE jääb Narvas ilma 735st häälest (4)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE Ida-Virumaa esinumbrilt Kersti Krachtilt võeti esmaspäeval ära 735 häält, mis  Narva ühes jaoskonnas ekslikult tema kasuks loeti.
EKRE Ida-Virumaa esinumbrilt Kersti Krachtilt võeti esmaspäeval ära 735 häält, mis Narva ühes jaoskonnas ekslikult tema kasuks loeti. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Esmaspäeva pärastlõunal tühistati Narvas esialgsetel andmetel ekslikult EKREle loetud 735 ja Eesti 200le arvestatud 858 häält. 

Esialgsete hääletustulemuste avaldamisel tuli ilmsiks, et kui EKRE esinumber Ida-Virumaal Kersti Kracht oli Narva erinevates jaoskondades saanud vaid üksikuid hääli, siis spordihallis asuvas jaoskonnas oli talle arvestatud 743 häält.

Sarnane lugu oli ka Eesti 200 esinumbri Ahti Puuriga, kelle häältesaagiks samas jaoskonnas oli 868. Tegelikult oli Krachti poolt selles jaoskonnas hääletanud 8 ja Puuri poolt 10 valijat.

Narva linnasekretär Ants Liimets ütles Põhjarannikule, et hääletamistulemuste tabelisse sisestati ekslikult nii Krachti kui Puuri kandidaadinumbrid. "See eksitus tuli ilmsiks esmaspäeva hommikul, kui selgus, et selles jaoskonnas oli häälte arv kõvasti suurem väljavõetud sedelitest," sõnas ta.

Liimetsa sõnul võis eksitus tekkida häälte sisestamisel arvutisüsteemi, mis suure koormuse tõttu aeg-ajalt kinni kiilus.

Esmaspäeval loeti hääled veelkord üle ja esialgselt ekslikult arvestatud hääled võeti maha. Nii jäi Kersti Krachti tulemuseks Ida-Virumaal 1108 hääle asemel 373 ja Ahti Puurile 1311 hääle asemel 443.

Ants Liimetsa sõnul muutuvad sellise vea parandamise tulemusel Ida-Viru ringkonnas erakondade toetusprotsendid, ent mitte saadud mandaatide arv. Keskerakond saab Ida-Virumaal kolm ringkonnamandaati, sotsid ja Reformierakond ühe.

Liimetsa sõnul selgitasid nad erakondade esindajatele tekkinud viga ja pakkusid võimalust hääled veelkord üle lugeda, kuid nad ei näinud sel mõtet.

Kersti Kracht ütles Põhjarannikule, et esialgsetel andmetel talle arvestatud suur häälte arv valmistas heameelt, ent ta ei ole pettunud, et suur osa nendest tühistati. "Ma olen pragmaatiline inimene. Kui ringkonnamandaati ei saa, siis pole vahet, kas puudu jäi 70 või 700 häält," sõnas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles