Jõhvi volikogu esimees pidas iseendaga istungit (4)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõhvi volikogu esimees Eduard East viis teisipäeva hommikul läbi volikogu istungi, milles peale tema ei osalenud rohkem ühtegi volikogu liiget. 

"Kell on kaheksa ja alustame volikogu istungiga," teatas tühja laua taga istuv East, kui saalis olid pildistamas ja filmimas vaid ajakirjanikud ning vallavalitsuse liikmed jälgisid toimuvat lõbusate nägudega.  Päevakorras oli kaks punkti: umbusalduse avaldamine vallavanem Martin Repinskile ning umbusalduse avaldamine volikogu esimees Eaduard Eastile. Kumbki umbusaldus ei läinud läbi, sest East hääletas neile mõlemale vastu. 

"Sellega on tänane päevakord ammendunud ning volikogu istung lõppenud," teatas East, tõusis püsti ning asus saalis olnud ajakirjanikele intervjuusid andma. 

Opositsioon ei tulnud kohale protestimaks selle vastu, et volikogu esimees määras eelmisel neljapäeval esitatud umbusalduste hääletamiseks mõeldud istungi nii sobimatule ajale. Mõni minut enne teisipäevast volikogu istungit saatis opositsiooni juht Niina Neglason volikogu kantseleisse kirja, kus teatas, et nad jätavad istungile tulemata. 

"Kuna volikogu esimees ei järgi Jõhvi valla põhimäärust volikogu toimumise aja kohta, siis annan teada, et hetkel opositsioonis olevad saadikud ei osale täna istungil, sest on seotud oma põhitööga," teatas Neglason.

Neglasoni sõnul sai ütlesid nad volikogu esimehele eelmisel istungil ja eestseisuses korduvalt, et see aeg ei ole sobiv, kuid saime vastuseks, et tema on nii otsustanud jaistung toimub teisipäeva hommikul kell 8."Jääb mulje, et selline valik on tehtud spetsiaalselt segaduse tekitamiseks ning puudub igasugune lugupidamine volikogu liikmete vastu."

East omakorda kinnitas, et eestseisuses istungi aeg mingit poleemikat ei tekitanud, vaid opositsiooni kuuluv Paul Paas tegi tema sõnul ettepaneku viia istung läbi hoopis kell 6 hommikul, millega East ei nõustunud. 

East põhjendas volikogu istungi määramist sellisele ajale asjaoluga, et umbusaldused "on väga tõsised avaldused" ning volikogu peab need võimalikult kiiresti läbi hääletama. Kuna teisipäeval kell 9 algas vallavalitsuse istung,  siis oli tema sõnul oluline enne seda umbusaldustega selgus saada.

Istungile ei tulnud aga ka koalitsioon. "Tõepoolest, kui koalitsioon ei toeta just neid päevakorrapunkte, siis ta näitabki enda mittekohalolekuga, et need küsimused ei ole olulised valla elu ja arengu seisukohalt," sõnas East. 

Küsimusele, kas istungile tulemata jättes käitus vastutustundetumalt koalitsioon või opositsioon, vastas East, et opositsioon. "Mina leian, et opositsioon, sest nende poolt olid need eelnõud algatatud. Kui koalitsiooni jaoks pole need küsimused olulised, siis võivad nad kohale ka mitte tulla," leidis East.   

Jõhvi vallavanem Martin Repinski nõustus väitega, et Jõhvi võimu ümber käib tsirkus. "Tänane istung näitas seda, et umbusaldusavaldus ei olnud midagi muud kui valimiseelne tsirkus ja opositsioon ise ei tulnud  seda toetama. Alguses neid see huvitas, et see oleks meedias kajastatud, sest mõned riigikogu kandidaadid tahtsid niiöelda pildil olla, pärast valimisi see aga enam kedagi ei huvita, nad ei tulnud isegi seda hääletama. Nii et nad ise sellesse ei usu ja nende etteheited on ka sellised, mida nad ise ei aktsepteeri," ütles Repinski. 

Opositsioon andis umbusalduisavalduse Jõhvi vallajuhtide vastu sisse eelmisel neljapäeval, heites ette et vallavanem ja volikogu esimees kasutavad oma positsiooni eelkõige isiklikest huvidest lähtudes.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles