Toila ja Alutaguse vald kui ülejäänud Eesti minimudelid Ida-Virumaal (1)

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaa valimisaktiivsus 48,2% jäi kõvasti alla Eesti keskmisele, mis oli 63,7%.
Ida-Virumaa valimisaktiivsus 48,2% jäi kõvasti alla Eesti keskmisele, mis oli 63,7%. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Äsjatoimunud riigikogu valimised näitasid taas, et Ida-Virumaa valijate eelistused erinevad kõvasti ülejäänud Eestist. Kuid Ida-Virumaale on jäänud veel kaks väikest omavalitsust, mille elanike poliitiline meelsus peegeldab peaaegu üksüheselt kogu Eesti valimistulemust − need on Toila ja Alutaguse vald. Et sealsete valijate osakaal on aga väike, siis maakonna üldtulemust nad palju ei mõjuta. 

Ida-Virumaa valimisaktiivsus 48,2% jäi kõvasti alla Eesti keskmisele, mis oli 63,7%. Ida-Viru kaheksast omavalitsusest küündis selle näitaja poolest ainsana Eesti keskmiseni Toila vald, kus see oli samuti 63,7%. Kolmes suuremas linnas Narvas, Kohtla-Järvel ja Sillamäel oli see näitaja aga sootuks madal, jäädes 41-45 protsendi vahele.  

Foto: Põhjarannik

Narvas ja Kohtla-Järvel kaotas Keskerakond eelmiste riigikogu valimistega võrreldes hääli nii arvuliselt kui osakaalu mõttes. Kuid toetus oli siiski endiselt võimas, vastavalt 69 ja 57 protsenti. Sillamäel hääletas taas ligikaudu 80 protsenti valijatest vaid Keskerakonna poolt. 

Esikoha, kuid märgatavalt väiksema eduga, sai Keskerakond ka Jõhvis, Narva-Jõesuus ja Kiviõlis. 

Seevastu Alutaguse vallas sarnanes hääletustulemus peaaegu üks ühele ülejäänud Eestiga. Ligemale 29% häältest saanud Reformierakond oli kindlalt esimene, talle järgnesid omavahelise väikese vahega Keskerakond ja EKRE. Analoogne seis oli ka Toilas, kuid selle vahega, et seal oli EKRE selgelt edukam ka Keskerakonnast. Hoolimata sellest, et mõlemad vallajuhid Eve East ja Roland Peets Keskerakonna liikmeks hakkasid. 

Keskerakondlane Yana Toom oli suurim häältemagnet Kohtla-Järvel, Sillamäel ja Jõhvis. Tema erakonnakaaslastest said individuaalse "kuldmedali" kaela Narvas Mihhail Stalnuhhin ja Lüganusel Dmitri Dmitrijev. Narva-Jõesuus oli tugevaim häälte koguja sotside leeris kandideerinud linnapea Maksim Iljin, Toilas Riho Breivel EKREst ja Alutaguselt tõi esikoha Reformierakonnale Aivar Surva. 

Häälte osakaalu mõttes tegi eriti silmapaistva töö Sillamäel Yana Toom, kogudes seal endale ligemale 43 % kõigist häältest. Kohtla-Järvel hääletas tema poolt iga kolmas valimas käinud kodanik ehk 34,5%. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles