Kelmid üritavad libakirjadega maksuraha välja petta

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe Narva ühiselamu elanikele saadeti maksuvõlast teavitavad petukirjad ning paluti nende saajail hüvasti jätta neljakohalise rahasummaga. Usutavuse lisamiseks pöörduti nendes libakirjades inimeste poole ees- ja perekonnanime pidi. (Juuresolev foto on illustratiivne ega ole nimetatud looga kuidagi seotud.)
Ühe Narva ühiselamu elanikele saadeti maksuvõlast teavitavad petukirjad ning paluti nende saajail hüvasti jätta neljakohalise rahasummaga. Usutavuse lisamiseks pöörduti nendes libakirjades inimeste poole ees- ja perekonnanime pidi. (Juuresolev foto on illustratiivne ega ole nimetatud looga kuidagi seotud.) Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ühe Narva elaniku sõnul on hakanud piirilinnas levima maksuvõlgadest ja nende tasumise vajadusest teavitavad petukirjad. Tõenäoliselt kasutavad kelmid ära selle teema aktuaalsust, sest just praegu, möödunud aasta tulude deklareerimise perioodil, võib maksuvõlast teavitav kiri mõnele inimesele üsnagi tavaline tunduda.

Põhjarannikule teadaolevalt jõudsid paljude ühe Narva ühiselamu alaliste elanikeni üksteisega sarnased paberkandjal kirjad. Toimetust informeerinud allika sõnul ei osanud neist mõned nende libakirjade puhul midagi imelikku kahtlustada ning hakkasid uurima, kuhu tuleb pöörduda, et tekkinud "maksuvõlg" tasuda.

Kirjas on eesti keeles märgitud, et inimesel − tema poole pöördutakse ees- ja perekonnanime pidi − on tekkinud maksuvõlg. Infoallika kirjeldatud juhtumi puhul oli selleks summaks 1400 eurot. Kirja saajale tehakse ettepanek võlg omaks tunnistada ja ära maksta − teha rahaülekanne kirjas äratoodud pangakontole.

Narva politseijaoskonna juhtivuurija Vjatšeslav Braim rääkis Põhjarannikule, et politseile sellesisulist infot laekunud ei ole, küll aga on nad teadlikud, et sääraseid petuskeeme on varasematel aastatel kasutatud ning seda just tulude deklareerimise ajal.

"Varem on skeem olnud selline: inimese e-posti aadressile laekub kiri väidetava maksukohustuse kohta palvega kanda raha kindlale pangakontole. Kirjad on tavaliselt halvasti vormistatud ja kirjavigadega. On ette tulnud ka seda, et võlgu olev summa on märgitud kroonides, mitte eurodes. Tasub olla tähelepanelik ja neid detaile märgata. Need on esimene viide sellele, et tegu on pettusega," rääkis Braim.

Politsei soovitab kirja saades mitte ära ehmatada, vaid säilitada kaine mõtlemine ning suhtuda loetusse rahulikult ja eelarvamusega. Juhul kui e-kiri sisaldab viidet veebilehele, mis näeb välja maksu- ja tolliameti veebilehe moodi, tuleb pöörata erilist tähelepanu veebibrauseri aadressi reale. Juhul kui aadressi alguses puudub "emta.ee", ei tohiks mitte mingil juhul oma andmeid sisestada. Tegemist võib olla nn phishing-veebilehega, mille eesmärk on tekitada ettekujutus, nagu viibiksite te tõelisel veebilehel, ning selle abil teie andmeid ja/või raha varastada.

Samuti soovitab politsei mitte kanda raha e-kirjas või kahtlasel veebilehel märgitud pangakontole, sest on suur tõenäosus sellest lihtsalt ilma jääda. Kui kahtlete, kas tegu võib olla päris kirjaga või hoopis pettusega, soovitab politsei ühendust võtta otse maksu- ja tolliametiga, helistades telefonil 880 0811, neile kirjutades või teenindusbürood külastades.

"Kindlasti ei tasu sellele kirjale ka vastata ja selgitusi küsida. Petturid arvestavad sellega, et olete tähelepanematu," lisas Vjatšeslav Braim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles