Ida-Viru tuntud keskerakondlased pole valitsusliidust EKREga vaimustatud (1)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eevi Paasmäe sõnul tema valijad EKRE liitu minemist ei poolda.
Eevi Paasmäe sõnul tema valijad EKRE liitu minemist ei poolda. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Keskerakonna Ida-Viru piirkonna esimees Eevi Paasmäe ja Yana Toomi asendusliige riigikogus Dmitri Dmitrijev on skeptilised Keskerakonna, EKRE ja Isamaa võimaliku võimuliidu suhtes.

Paasmäe ütles Põhjarannikule, et  kui ta valimiseelsel ajal kohtus Ida-Virumaal oma  potentsiaalsete valijatega, siis nende sõnum oli EKRE suhtes eitav.

"Kui Keskerakond leiab võimaluse EKREga edasi minna, siis see on Keskerakonna valik. Ma ei ole sellest eufoorias, ei plaksuta käsi kokku, et tegime ära ja saame valitsusse, pealegi pole me seda veel saanud. Pigem oleksin ettevaatlik," sõnas ta. 

Samas ütles Paasmäe, et Keskerakond peaks saama võimaluse olla valitsuses ning matemaatiliselt oleks ideaalvariant teha võimuliit Reformierakonnaga. "Kui seda tehakse koos EKREga, siis loodame, et leitakse niisugused kokkulepped, et meie inimesed ei pettuks neis," ütles ta.

Paasmäe loodab, et kui Keskerakonna, EKRE ja Isamaa poolt peaks koalitsioon sündima, siis ei kuku neist erakondadest ära saadikuid, kes on selle võimuliidu vastu. "Istusin kaheksa kuud riigikogus selle 50 häälega, ma  tean, mida see tähendab, kus kramplikult jälgisime, et kõik oleksid kohal. Selline pidev arvutamine ei tule ka kasuks," rääkis Paasmäe, kes oli alates 2018. aasta suvest riigikogus Jõhvi vallavanema asendusliige.  

Paasmäe sõnul lubas Keskerakond lahendada halli passiga inimeste küsimuse. "EKRE seisukoht on selles osas teistsugune. Lisaks on maksusoodustused ja toetused pensionäridele ja lastele. EKREl on oma suured lubadused - kust selleks kõigeks raha võtta?" arutles ta lisades samas Jüri Ratase kohta, et ükski peaminister, kes on sellel toolil juba istunud, ei taha seda tooli kaotada. 

Ka Dmitri Dmitrijev, kellest saab tõenäoliselt Euroopa parlamendi liikme Yana Toomi asendusliige riigikogus, nagu ta oli seda ka eelneval neljal aastal, sõnas samuti, et tema  eelistus oli teha koalitsioon Reformierakonnaga. "Kahe peale suudaksime mõlemad oma programmist rohkem asju ellu viia," tõdes ta. 

"Ma ei kujuta seda ette!" kostis Dmitrijev vastuseks küsimusele, kuidas ta kavatseb EKREga võimuliitu minekut selgitada oma valijatele, kellest suurem osa elab Ida-Virumaal Lüganuse vallas Kiviõli linnas. "Kui vaadata EKRE fraktsiooni seisukohti eelnevatel aastatel riigikogus, siis ma ei kujuta ette, millised kokkulepped praegu võivad tulla."

Dmitrijevi arvates ei peaks Keskerakonnal olema eesmärgiks minna iga hinna eest valitsusse. "Juhul, kui me ei suuda valija ootusi ellu viia, siis ei ole mõtet ka valitsusse minna. EKRE osas on praegu suur küsimärk, kui palju nad ise on nõus vastu tulema ja liberaalsemaid väärtusi ellu viima," sõnas ta.

Eevi Paasmäe ütles, et kutsus neljapäeva õhtuks kokku Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna juhatuse, kus on kavas arutada uue koalitsiooni loomise küsimust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles