Kirjanike Liit: Jõhvi vallavalitsus jätab endast äärmiselt kultuurivaenuliku mulje

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev.
Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti Kirjanike Liidu eestseisus saatis Jõhvi võimudele kirja, milles taunib Jõhvi keskraamatukogu direktori Ingrid Spitzi vallandamist, millega vallavalitsus jätab endast äärmiselt mannetu ja kultuurivaenuliku mulje. 

"Eesti Kirjanike Liit on hämmingus Jõhvi Keskraamatukogu kauaaegse direktori Ingrid Spitzi vallandamisteate üle. Raamatukogu direktori tööpost ei ole poliitiline ametikoht ega tohiks mingil moel sõltuda poliitilistest tõmbetuultest ja poliitikute suvast," on kirjas Jõhvi vallavalitsusele ja volikogule saadetud kirjas, millel on  Eesti Kirjanike Liidu esimehe Tiit Aleksejevi allkiri.

Kirjas märgitakse, et Jõhvi raamatukogu ja Ingrid Spitz on olnud aastaid Kirjanike Liidu hea koostööpartner kirjanike ja lugejate kokkuviimisel nii iga-aastase Sõnarännu raames kui sellest väljaspool. "Professionaalse, ärksa ja ajaga kaasas käiva töötaja vallandamine otsitud põhjustel jätab Jõhvi Vallavalitsusest äärmiselt mannetu ja kultuurivaenuliku mulje," leiab Eesti Kirjanike Liit. 

Mika Keränen lugemas katkeid oma raamatust "Salapärane lillenäppaja" Jõhvi raamatukogus.
Mika Keränen lugemas katkeid oma raamatust "Salapärane lillenäppaja" Jõhvi raamatukogus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Pühapäeval avaldas Jõhvis toimuva üle sotsiaalmeedias hämmingut ka Soome päritolu Eesti tuntud lastekirjanik Mika Keränen. "Hull lugu Jõhvis," kirjutas ta jagades Põhjaranniku uudist. "Vallaisa Repinski käik ei ole kuidagi põhjendatud. Minul on Jõhvi raamatukoguga koostööst ainult positiivsed kogemused. See asi pole õige. Ütlen lihtsalt ära, kuigi ma arvan, et mu hääl ei pruugi kosta kaugele."

Jõhvi vallavalitsus eesotsas vallavanem Martin Repinskiga otsustas reedel vallandada ametist Jõhvi raamatukogu direktori Ingrid Spitzi, kes keeldus poolte kokkuleppel ametist lahkuma. Keskerakondlane Repinski survestas Spitzi ametis lahkuma pakkudes talle poole aasta palka. Kui Spitz polnud sellega nõus vallandati ta, tuues põhjenduseks vallavalitsuse maine kahjustamise. 

Ingrid Spitzi toetuseks on teiste seas avalduse teinud nii Eesti Raamatukoguhoidjate ÜhingVirumaa kirjanduspreemia žürii, sotsist siseminister Katri Raik kui mitmed teised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles