Katri Raik seoses Voronovi korruptsioonilooga: Narvas ootavad ees poliitliselt põnevad ajad (1)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik ja Aleksei Voronov Narva linnavolikogus.
Katri Raik ja Aleksei Voronov Narva linnavolikogus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Sotsist siseministri ja Narva opositsioonilise valimisliidu Meie Narva liidri Katri Raigi arvates ootavad Narvas seoses linnavõimu ühe juhtfiguuri Aleksei Voronovi kinnipidamise ja talle korruptsioonikahtlustuste esitamisega ees huvitavad ajad.

Raik ütles, et seda, kuidas toimunu mõjutab Narva poliitikat, saab näha lähematel nädalatel. "Vaieldamatult ootavad Narvas ees poliitiliselt põnevad ajad," ütles ta, lisades, et volikogu opositsiooniline fraktsioon Meie Narva koguneb laupäeval.

Nädalavahetusel plaanib Raik kohtuda ka Yana Toomiga, kes juhib Keskerakonna Narva piirkonda, kust astus aga eelmisel suvel välja enamik volikogus võimul olevaid saadikuid, kes moodustasid Voronovi eestvedamisel oma fraktsiooni Kodulinn Narva.

"Yana Toom on näidanud oma huvi Narva linna arendamise vastu. Praegu peavad poliitilised jõud oma jõud ühendama selleks, et teha Narvast korruptsioonivaba ja aus linn," selgitas Raik ühiseid huvisid Yana Toomiga Narvas.

Yana Toom ütles täna Postimehele, et Voronoviga toimunu ei üllatanud teda ega ka narvalasi. "Loomulikult kehtib süütuse presumptsioon, aga ma ei imesta. Kuuldused härra Voronovi tegudest liiguvad juba väga ammu. Lisan, et me oleme endiselt avatud endistele keskerakondlastele, kes härra Voronovi survel erakonnast lahkusid ja tunnevad ennast toiduahela osana petetutena," sõnas Yana Toom.

Katri Raik sõnas Põhjarannikule, et teadis Voronovi kinnipidamisest enne, kui sellest tuli  teisipäeva hommikul prokuratuuri pressiteade. "Seda eeldab minu amet, aga arusaadavalt eeldab see amet ka suu kinnipidamist ja info enda teada hoidmist," kinnitas Raik.  "Õigust mõistab meil Eestis kohus, selles osas pole siseministril midagi öelda. Aga üllatunud ma selle üle ma muidugi pole. Kurb, et Narva paistab silma järjekordse korruptsioonilooga, aga mitte sellega, kuidas Narva edukalt kandideerib Euroopa kultuuripealinnaks."

Politsei pidas teisipäeval kahtlustatavatena kinni seitse inimest, nende seas ka Aleksei Voronovi, keda kahtlustatakse riigihangete teostamise nõuete rikkumises menetluses osalejale eelise andmise eesmärgil ning altkäemaksu saamises ja küsimises korduvalt ning suures ulatuses. 

Oma ametiseisundit kasutades lõi AS Narva Vesi juhatuse liige Voronov prokuratuuri teatel oma tuttavatele eelisolukorra teiste hankes osalejatega võrreldes. Ta kohandas hanketingimusi oma soosikutele sobivaks, võimaldas hanke käigus muuta pakkumisi, kindlustades seeläbi tuttavatele hankevõidud. Linnavolikogu liikmena aitas Voronov kaasa Narva linnavalitsusest ehitusloa saamisele ja hankeprojektide kinnitamisele. Vastutasuna sai ta altkäemaksu ligi 60 000 eurot. 

Hetkeseisuga esitatakse kriminaalmenetluse raames kahtlustused kokku kaheksale inimesele, samas ei ole välistatud, et isikute arv võib suureneda.

Süüdimõistmisel võib kohus karistusseadustiku kohaselt riigihangete teostamise nõuete rikkumine, kui riigihanke maksumus on eriti suur (alates 400 000 eurost), karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles