Jõesilm − on kala ja pole ka

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Eestlased, soomlased ja lätlased saavad eputada ning silmu süüa," ütles Hanno Kask, et enamikus Euroopa riikides on jõesilm looduskaitse all.
"Eestlased, soomlased ja lätlased saavad eputada ning silmu süüa," ütles Hanno Kask, et enamikus Euroopa riikides on jõesilm looduskaitse all. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti esimeseks aasta kalaks valitud jõesilmu loeti kunagi kalaks, seejärel hoopis sõõrsuuks ja nüüd on ta seaduse mõistes kalade hulgas tagasi.

Jõesilmu kui silmlaste sugukonda kuuluvat veelooma võib küll kalaks nimetada, aga kaladest on ta tükk maad madalamal arenguastmel. Tal pole luid ega soomuseid, pole lõugu ega klassikalist suud − selle asemel on sarvhammastega imilehter ehk sõõrsuu.

"Valisimegi silmu aasta kalaks sellepärast, et furoori tekitada: kohe hakati ütlema, et silm pole ju üldse kala. Selline vaidlus kutsub kaasa rääkima. Nii saime aasta kala valimisele tuule tiibadesse," muheleb ajakirja Kalastaja toimetaja Hanno Kask Iisakus loodusõhtut sisse juhatades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles