Kiri sõjatandrilt

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Ida-Ukrainas aasta tagasi õiget sõda veel polnud ning sealt saabus vaid ärevaid teateid mingitest rahutustest ja hoonete hõivamistest, sai Narva Donetski linna juhtkonnalt õnnitluse rahvusvahelise sõpruslinnade päeva puhul. See kiri oli Ukraina riigisümbolitega blanketil. Veel augustis rääkisid Narva võimud, et nad ei näe põhjust partnerlinnale abi saatmiseks, kuna seda pole küsitud. Nüüd siis küsiti. Kuid kirja blanketil olid juba hoopis teistsugused rekvisiidid, mis tähistavad niinimetatud Donetski rahvavabariiki, mida keegi peale selle enda ei tunnista ega tunnusta.

Kirjas on küll koledad kirjeldused Ukraina vägede väidetavatest metsikustest ja väidetakse, kuidas Donbassi rahvas ennast kaitseb, kuid enamik arenenud maailmast teab seal toimuvast siiski teist tõde, millele annavad verist kinnitust kas või läinud suvel allalastud reisilennuk ning eelmisel nädalal Mariupolis aset leidnud rünnak tsiviilisikute vastu.

Narva linnavõimudele polnud ametlikust abist keeldumise otsus tõepoolest lihtne, sest pole ju saladus, et tuntav osa narvalastest just isehakanud "vabariikidele" kaasa tunneb, kuna ammutavad Ida-Ukrainas toimuva kohta infot peaasjalikult Vene riigimeediast, millel on juhtiv roll Kremli alustatud propagandasõjas.

Ent muud valikut Narva võimudel ju polnudki. Kui Donetskiga sõlmiti partnerlussuhted, tehti seda Ukraina linnaga. Praegu on seal vägivalla abil haaranud võimu aga seltskond, kelle kandmist terroriorganisatsioonide nimekirja taotlevad Ukraina võimud rahvusvaheliselt üldsuselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles