Juhtimisvead sundisid kaevandusmuuseumi vallalt laenu küsima

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu novembris ajakirjanikele uuenenud rikastusvabrikut tutvustades oli Illart Jool veel kaevanduspargi-muuseumi juhatuse liige ja rahalistest raskustest ei räägitud.
Mullu novembris ajakirjanikele uuenenud rikastusvabrikut tutvustades oli Illart Jool veel kaevanduspargi-muuseumi juhatuse liige ja rahalistest raskustest ei räägitud. Foto: Matti Kämärä

Kohtla kaevanduspark-muuseum on uue osa ehituse lõpusirgel sattunud rahalistesse raskustesse, mis tingis muudatused sihtasutuse juhtimises ja päädis vallalt laenu küsimisega.

19. veebruaril pöördus SA Kohtla Kaevanduspargi-muuseumi juhatuse liige Illart Jool Kohtla-Nõmme vallavalitsuse poole taotlusega saada vallalt 27 228 eurot toetust või kolmeks aastaks laenu, põhjendades seda muuseumi keerulise majandusliku olukorraga.

Keerulise olukorra on põhjustanud ühest küljest sihtasutuse endiste töötajate Sigrid Karoni ja Birgit Videviku kasuks töövaidluskomisjonis välja mõistetud hüvitised koos maksudega (15 228 eurot) ning õigusabikulud, teisest küljest turismi madalhooaeg, mistõttu pole raha ei töötasude ega maksude maksmiseks (ligikaudu 12 000 eurot).

Vallavalitsus sedastas, et kuigi sihtasutuse majandustegevus on viimasel seitsmel kuul kahjumis olnud, pole see takistanud Illart Joolil endale lisatasusid maksmast. Sihtasutuse nõukogu pole sellekohaseid otsuseid teinud, samuti ei näe juhatuse liikme leping ette lisatasusid ega tasu ületundide eest. Sihtasutuse nõukogu esimees Märt Marits on vallavalitsuse eest varjanud olulist infot majandusliku olukorra kohta, ka oli endiste juhatuse liikmete tagasikutsumine viidud läbi tõsiste puudustega. Vallavalitsus otsustas Maritsa nõukogu liikme kohalt tagasi kutsuda ning tegi nõukogule ettepaneku kaaluda Illart  Jooli sobivust juhatuse liikme kohale.

Polnud usaldust ega koostööd

Mõni päev hiljem otsustas kaevanduspargi-muuseumi nõukogu Illart Jooli juhatuse liikme kohalt tagasi kutsuda. Sellest tulenevalt kutsuti nõukogu liikme kohalt tagasi Teet Enok, kes võttis ajutiselt enda kanda juhatuse liikme ülesanded. Nõukogu esimeheks valiti Hardi Murula.

"Kaevanduspargil ei ole praegu lihtsad ajad - on tulnud teha väga suuri investeeringuid ja rahaline seis eriti hea ei ole," ütles Murula. "Kaevanduspargi tulud tõusid küll eelmisel ja üle-eelmisel aastal väga kiiresti, ent juhtimiskulud tõusid kordades kiiremini - kolm juhatuse liiget said täiskoha eest täispalka."

Kaevanduspargi uuendamise projekti mitu aastat eest vedanud ja viimased pool aastat selle tegevjuhiks olnud Illart Jooli tagasikutsumise põhjuseks sai Murula sõnul see, et Joolil polnud head koostööd ega usaldust ei praeguse vallavalitsuse ega kaevanduspargi nõukoguga; et paljudele küsimustele ei saadud vastuseid ning on tehtud asju, millega nõukogu ei saa nõustuda.

Murula kinnitas, et muudatused juhtkonnas ega rahalised raskused kaevanduspargi uue osa valmimist ei mõjuta - vastupidi, uus maapealne osa avatakse plaanitust kuu aega varem, 10. aprillil.

"Ehitustööd on suures osas lõpetatud, mõned murekohad on, aga sellise suure ja keerulise objekti puhul on need vältimatud. Aprillis avamine on selles mõttes hea, et siis jõuavad kõik asjad turismihooaja alguseks logistiliselt paika loksuda."

Igapäevatööd ei mõjuta

Murula toonitas, et kaevanduspark-muuseum on Ida-Virumaa jaoks unikaalne ja tähtis objekt ning pole lihtsalt võimalik, et see ebaõnnestuks.

"Muuseumi igapäevast tööd ümberkorraldused ei mõjuta. Kokku hoiame sellega, et mõlemad juhatuse liikmed ja ka nõukogu liikmed töö eest tasu ei saa, ent vahetult külastajate teenindamisega tegelevate inimeste palga kallale pole meil kavas minna. Pärast uue osa valmimist tuleb meil töötajaid juurde värvata, nii et selles osas me allahindlust ei tee. Planeerime müügitegevust, meil on leping turundustegevuste läbiviimiseks - kaevandusmuuseum peab hakkama nii palju tulu teenima, et suudaks ise ots otsaga kokku tulla."

Värskelt juhatuse liikmeks valitud Teet Enok ütles, et pole veel finantsanalüüsi teinud, ent on kindel, et kaevanduspark saab kõige plaanituga hakkama.

"See on vägev ettevõtmine, millel ei ole võimalik mitte õnnestuda," kinnitas ta. "Me näeme, et kaevanduspargil on võimalik end ise majandada. Tõsi, praegu käibevahendeid napib, aga see olukord paraneb."

Enoki sõnul asus ta sellesse ametisse ajutiselt. "Mina üksi ei tee midagi, see on tiimitöö, mida jagavad minuga kuni kümme inimest. Minu eesmärk on anda kaevanduspark järgmisele tegevjuhile üle võimalikult hästi toimivana. Uut tegevjuhti otsime praegu aktiivselt."

Vald annab laenu

Vallavalitsus pidas kaevanduspargile-muuseumile laenu andmist võimalikuks ainult tingimusel, et see eelarveaasta lõpuks tagasi makstakse, ning suunas kirja edasi vallavolikogule.

Volikogu otsustas eile anda sada protsenti valla omanduses olevale sihtasutusele Kohtla Kaevanduspark-muuseum rahavoogude juhtimise eesmärgil laenu vastavalt vajadusele kuni 30 000 eurot tingimusel, et see makstakse tagasi hiljemalt 31. detsembriks 2015.

"Vald on kaevandusmuuseumisse oma eelarvest juba nii palju panustanud, et arusaadavalt pole võimalik nüüd veel pikaajalist laenu anda," ütles Hardi Murula. "Aasta lõpuni antud laen aitab meid raskest punktist üle."

Illart Joolilt ega vallavanem Riina Sooäärelt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles