Jõhvi joogitehas võib taas tööle hakata

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle viie aasta seisnud Jõhvi joogitehases võib pärast eesseisvat omanike vahetust taas tootmine pihta hakata.
Üle viie aasta seisnud Jõhvi joogitehases võib pärast eesseisvat omanike vahetust taas tootmine pihta hakata. Foto: Peeter Lilleväli

Rohkem kui viis aastat tagasi tegevuse lõpetanud ASi Viru Joogid territooriumil võidakse lähiajal taas alustada karastusjookide ja alkoholi tootmist.

Viru Jookide emafirma AS Tallinna Karastusjoogid otsustas alates 2009. aasta sügisest kulude kokkuhoiu nimel Jõhvi tehase seisma panna ja kogu tootmise koondada Rapla lähistele. Selle tagajärjel jäi Jõhvis 20 inimest tööta ja Jõhvi kesklinnas olev suur kinnistu on olnud  sellest ajast saati müügis, kuid  suuremas osas pole seal aktiivset äritegevust toimunud.

Uued omanikud 

Tallinna Karastusjookide juhatuse esimees Vello Tafenau kinnitas eile Põhjarannikule, et  lähikuudel peaks ettevõte saama uued omanikud, kel on plaanis taastada Jõhvis jookide tootmine. "Tegu on välisinvestoritega, kel on olemas ligipääs turgudele, kuhu meie pole seni ulatunud, ja seepärast on nad huvitatud ka tootmismahu suurendamisest ning Jõhvi endine tehas on selleks igati sobiv koht," sõnas ta, soovimata nimetada tulevaste võimalike investorite nime.

Aktiivse rahvaliitlasena aastatel 2003-2007 ka riigikogusse kuulunud Tafenau  sõnul on praegu karastusjookide, veinide ja viina tootmisega Raplamaal hõivatud vaid 16 töötajat. "Eesti turg on väike. Oleme suutnud osa tooteid, nagu näiteks hõõgveini, müüa ka Saksamaale. Ent Jõhvi tehase käivitamiseks on vaja välisturgudel märksa tugevamini kanda kinnitada, kui oleme seni suutnud," rääkis ta.

Praegu kuulub ettevõte Tallinna Karastusjoogid toidukaupade impordi ja ekspordiga tegelevale aktsiaseltsile Haljas, kel on osalused nii Aserbaidžaani kui Kasahstani ettevõtetes.

Sajandivanused hooned

2009. aasta suvel enne Jõhvi tehase sulgemist rääkis ASi Viru Joogid tegevdirektor Raivo Randmäe Põhjarannikule, et majanduslangus on oma töö teinud ja müügimahud on eelmise aasta esimese poolaastaga võrreldes peaaegu poole võrra vähenenud.

Ta lisas, et kuigi kannatanud on ka eksport, on olnud drastilisem kukkumine just kodumaisel turul. Kõige rohkem vähenes limonaadide müük, mis moodustas põhiosa Viru Jookide toodangust. Umbes 35 protsenti Viru Jookide toodangust jõudis tollal Leetu ja Lätti, kuhu turustati põhiliselt siidreid ja long drink'e.

2008. aastal oli Viru Jookide tootmise maht 3,8 miljonit liitrit jooke.

Osa Jõhvi tootmishooneid on ligemale sada aastat vanad. Seal on tegutsenud nii õlle- ja tärklisetehas kui ka tapamaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles