Kadus tuntud ühiskonnategelane Andres Valme

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Valme tänavu veebruaris Narva piiripunkti lähedal. Olemasolevatel andmetel lahkus ta just nendes riietes 14. märtsil Eestist.
Andres Valme tänavu veebruaris Narva piiripunkti lähedal. Olemasolevatel andmetel lahkus ta just nendes riietes 14. märtsil Eestist. Foto: Ilja Smirnov

Alates möödunud nädalast on teadmata kadunud tuntud ühiskonnategelane Andres Valme. On alust oletada, et 51aastane mees viibib kusagil Venemaal.

Andres Valme kadumisest andis teada tema endine abikaasa Jelena Valme, kes elab Narvas. Andres Valmet ennast võib aga pidada nii Narva kui Narva-Jõesuu ja ka Kohtla valla Kabelimetsa küla elanikuks.

Kogudes oma lähedase inimese kohta kõikvõimalikku infot, kirjutas Jelena Valme Facebookis nõnda: "Laupäeval, 14. märtsil kell 20.50 Eesti aja järgi ületas ta Eesti ja Venemaa piiri ning pärast seda pole õnnestunud temaga ühendust saada. Tema telefonid ei vasta ja internetti ta ei ilmu. Ivangorodi politsei ei tea tema asukoha kohta esialgu midagi. Minu andmetel ei kavatsenud ta üldse Venemaale minna ning laupäeva õhtul pidi ta sõitma Narvast Kabelimetsa tallu. Sel päeval, 14. märtsil töötas ta Siivertsi kalmistul [Narva äärelinnas − I.S.] ning suundus Venemaale samas riietuses, millega töötas. Mingeid asju tal kaasas ei olnud."

Andres Valme on vastuolulise reputatsiooniga mees. Tal on nii Eesti kui Venemaa kodakondsus. Ta on mõningal määral olnud seotud äritegevusega − perekondlik reisifirma Narvas −, kuid peamiselt tegutseb ta mittetulundusühingute kaudu. Kõiki tema algatusi, projekte ja ideid, mis sageli on üsna provokatsioonilised, on peaaegu võimatu üles lugeda. Nii näiteks korraldas ta 2003. aastal Narvas poliitilise suunitlusega videosideseansi Venemaalt Inglismaale põgenenud oligarhi Boriss Berezovskiga, 2004. aastal näitas Venemaal keelatud Tšetšeenia sõja teemalist filmi, 2014. aastal aga käis isiklikult Ukraina lahingupaikades, et seal toimuva kohta tõest infot saada.

"Alates Eesti iseseisvuse taastamisest on Eesti kaitsepolitsei minu tegevusse suure tähelepanuga suhtunud," märkis Valme hiljuti Venemaa ajakirjale Kosmopoliit antud intervjuus.

Sõjahaudade hooldaja

Andres Valme oli sõjahaudade hooldamisega tegelnud MTÜ Eesti Sõjamemoriaal (ametlikult likvideeriti see 2014. aasta märtsis) esimees, tegeldes sõjahaudade hooldamisega Narvas ja Vaivara vallas nii ise kui kaasates sellesse ka teisi asjahuvilisi.

"Kui rääkida Andres Valmest, siis tegu on meditsiinilise probleemiga," teatas Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid 2009. aastal meelepahaga Põhjaranniku ajakirjanikule, kommenteerides Valme pretensioone ühe Nõukogude sõduri matmispaiga pärast.

Sellest hoolimata on Valme sõjahaudade eest hoolitsejana suurt tuntust kogunud ning tänu tema püüdlustele leitakse siiani raha Narva põhjaservas Siivertsi rajoonis asuva Vene Loodearmee vana kalmistu korrastamiseks.

Veel üks lühiajaline ettevõtmine, millega Andres Valme seotud oli, oli 2004. aastal Vahva Sõdur Šveigi Õllesõprade seltsi loomine. Ent pärast seda haigestus Valme kroonilisse tõppe, mis välistab igasuguse alkoholi tarbimise, ning seetõttu ei saa alkoholi tema kadumise põhjuseks pidada.

Haiguse tõttu tuleb tal regulaarselt ravimeid võtta ja tal võib esineda haigushooge. Valme astus viimastel aastatel sageli Põhjaranniku Jõhvi ja Narva toimetusest läbi lihtsalt selleks, et seal puhata ja ajutiste haigushoogudega toime tulla.

Eesti politsei ei otsi

Ida prefektuurist öeldi Põhjarannikule, et nemad Andres Valme otsimisega ei tegele, kuna on kindlaks tehtud, et mees ületas piiri Venemaa suunal. Sellest teavitas politsei ametlikult ka Jelena Valmet.

"Tahtsin, et tehtaks telefonioperaatorile järelepärimine tema viimaste kõnede kohta. Kuid mulle seda infot ei anta. Öeldakse, et ainult politsei loal. Politseist aga öeldi, et vanemkomissar Andrei Repsonov minuga kohtuda ei saa. On nõupidamisel ja väga hõivatud. Julgen arvata, et nõu peetakse politsei töö efektiivsemaks muutmise teemal..." kirjutas Jelena Valme sotsiaalmeedias ilmse rahulolematusega.

Ta ütles ajakirjanikule, et mõistagi otsis ta Andrest kõigepealt Ivangorodi haiglast ning pöördus ka sealsesse politseijaoskonda.

"Seal öeldi, et algul hakkavad teda otsima Ivangorodi politseinikud, ja kui tulemust ei ole, siis kaasatakse Kingissepa omad."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles