Kohtla-Järvest sai hansalinn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise hansa liidu asepresident Manfred Schürkamp kinnitas, et hansa liit avab Kohtla-Järvele uued võimalused ärikontaktide edendamiseks.
Rahvusvahelise hansa liidu asepresident Manfred Schürkamp kinnitas, et hansa liit avab Kohtla-Järvele uued võimalused ärikontaktide edendamiseks. Foto: Peeter Lilleväli

Eile sai Kohtla-Järvest rahvusvahelise hansa liidu liige. Seda tõendava dokumendi andis Kohtla-Järve linnapeale Jevgeni Solovjovile üle hansa liidu asepresident Manfred Schürkamp.

Manfred Schürkampi sõnul annab hansa liitu kuulumine mõningaid eeliseid, millest peamine on abi ärikontaktide arendamisel hansa liitu kuuluvate linnade ettevõtjatega.

Ta märkis, et hansa liidu liikmed soovivad taastada ärisuhetes kaupmeeste traditsioonilised väärtused: kvaliteedi ja usaldusväärsuse.

Võimalikud uued töökohad

Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Riina Ivanova loodab, et hansa liidus loodavad sidemed aitavad kaasa uute töökohtade loomisele linnas. "Iga ettevõte, olgu ta suur või väike, võib leida endale kasuliku partneri," märkis ta. "Kohtla-Järvel on palju sõpruslinnu, kuid nendega on välja kujunenud peamiselt kultuurisidemed. Hansa liit selle poolest erinebki, et ta korraldab ja viib läbi majanduskonverentse, mis on suunatud ärikontaktide arendamisele ja ettevõtjate kohtumisele silmast silma, et aidata neil üksteist paremini tundma õppida."

Kohtla-Järve hakkab hansa liitu kuulumise eest maksma liikmemaksu 200 eurot aastas. "Nii palju ei maksa mitte ükski reklaam, nüüd aga saavad 183 Euroopa linna teada meist, meie tööstuspargist ning võimalustest siia investeerida ja kohalike ettevõtjatega parterlussuhteid sõlmida," ütles Ivanova.

Aktiivsus ja tahe

Üks hansa liitu astumise tingimusi oli omavalitsuse aktiivsus hansaliikumises ning siin olid Kohtla-Järvele abiks sidemed hansa liidu liikmete Pihkva ja Novgorodiga, kellega koos on korduvalt hansapäevadel osaletud.

Pihkva administratsiooni piiriülese koostöö osakonna juhataja Kristiina Kobõz, kes nagu Novgorodi esindajadki eile Kohtla-Järvel käis, ütles, et kohe pärast Pihkva astumist hansa liitu toimus linnas rahvusvaheline majanduskonverents, kus omavahel sõlmisid kokkulepped Saksa ja Pihkva ettevõtjad.

"Ning isegi praeguses majanduslikult ja poliitiliselt keerulises olukorras leiavad nad kokkupuutepunkte," kinnitas ta. "Mitu välismaa ettevõtet, kes on samuti hansa liidu liikmed, kavatsevad Pihkvas tütarettevõtted avada. Ka Pihkva ülikool on hansa liitu astunud ning töötab aktiivselt uue õppekava kallal, et hakata ette valmistama hansaliikumise mänedžere."

Eesti kaubandus-tööstuskoda on samuti hansa liidu liige. Koja Jõhvi esinduse juhataja Margus Ilmjärv märkis, et liit on küll hea platvorm, kuid selleks, et tehtaval tööl oleks ka mingisugune praktiline tulemus, ei tohi oodata, kuni keegi meie juurde tuleb ja midagi pakub, vaid eelkõige peavad meie ettevõtjad ja omavalitsused ärikontaktide arendamisel ise tahet ja aktiivsust üles näitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles