Ettevõtlikke linnaperesid kutsutakse maale kolima

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avinurme läheb messile "Maale elama" sõnumiga, et tegemist pole mingi külakolkaga, vaid mitmekesise ja huvitava elukeskkonnaga, kus elavad ettevõtlikud inimesed.
Avinurme läheb messile "Maale elama" sõnumiga, et tegemist pole mingi külakolkaga, vaid mitmekesise ja huvitava elukeskkonnaga, kus elavad ettevõtlikud inimesed. Foto: Peeter Lilleväli

Üha rohkem Ida-Viru omavalitsusi ühineb liikumisega "Maale elama", mis viib kokku inimestest tühjenevad maapiirkonnad ja maale tahtvad linnapered.

Sel laupäeval toimub Tallinnas kolmas mess "Maale elama", kus Ida-Virumaa boksis esitleb end kolm kogukonda: Avinurme, Iisaku ja Illuka.

Messi korraldab kodanikualgatus "Maale elama", kelle eesmärk on tõsta teadlikkust maal elamisest. Messi korraldusmeeskonna juht Ivika Nõgel märkis, et kahe aasta jooksul on algatuse abil linnast maale kolinud üle 80 pere.

Ehkki Ida-Virumaale pole "Maale elama" liikumise raames kolinud siiani ühtegi peret, pole siinsed vallad lootust kaotanud: nii Avinurme, Iisaku kui Illuka tutvustavad ennast ja oma piirkonda, kohapealseid ettevõtlus- ja töötamisvõimalusi ning elukohti ja teenuseid.

Vallavanem Aivar Saarela rääkis, et eelmisel aastal külastas messi üle 1500 inimese ja Avinurme boksi jättis oma kontaktandmed üle 30 huvilise.

"Ei saa öelda, et messilkäigul oli mingi konkreetne tulemus − nii kähku need asjad ei käi. Töö jätkub ka pärast messi ja korraldajad vahendavad aasta ringi maaelust huvitatud inimeste kontakte. Näiteks soovis maale kolida üks õpetaja, aga meil polnud talle kahjuks tööd anda. Samuti pole me saanud vastata inimestele, kes on soovinud korterit üürida − meil lihtsalt pole midagi pakkuda."

Saarelale on meelt mööda tänavuse messi teema "Maale ettevõtjaks", mistõttu on erilise tähelepanu all aktiivsete ja tegusate perede kutsumine maale. "Ettevõtlikud inimesed on alati ja igal pool oodatud. Näiteks pole meie kandis ehitusteenuse pakkujat, samuti oleks vaja tegijaid turismi ja toitlustuse valdkonnas. Ega maal ole lihtne ettevõtjana alustada ja toime tulla, aga turul ruumi on."

Neile, kel puudub ettevõtja soon, on aga Avinurmes pakkuda nii korvipunumise kui keevitamise tööd. "Mess läheks korda, kui saaksime Avinurme elama kas või ühe pere, veel parem, kui see oleks aktiivne ja ettevõtlik. Kutsume messil osalejaid tutvuma Avinurmega tünnilaada ajal − paljud pole ju siin käinud ja arvavad, et see on mingi külakolgas," rääkis Saarela.

Tullakse niigi

Illuka vallavanem Oleg Kuznetsov märkis, et messil ei kutsuta ainult Illukale elama, vaid ka külla, tegeledes ühtlasi piirkonna turundusega turismi mõttes. "Messil liigub palju rahvast ja tahame jagada ka turismiinfot. Kui keegi tahaks siia elama kolida ning ettevõtlusega tegeleda, sobiks just käsitöö ja turismi valdkond," arvas ta.

Uusasukatest on vald huvitatud sellest hoolimata, et Illuka on üks väheseid omavalitsusi Ida-Virumaal, kus elanike arv ei vähene. "Elanikkond on suhteliselt eakas ja see näitab, et linnast tulevad inimesed asemele. Viimasel ajal on siia kolinud mitu noort lastega peret. Hiljuti kirjutas Tallinnast üks kolme lapse ema, kes sooviks siia elama tulla ja kellele tuleb veel vastata," rääkis Kuznetsov.

Ta lisas, et vallal puudub täpne ülevaade tühjadest elamispindadest, aga kasutuseta maju ikka leidub. Siiani on linnarahvas tundnud kõige rohkem huvi Kurtna ja Kuremäe korterite vastu.

Seevastu Iisaku vald on tühjalt seisvate ja aktiivselt müügis mitte olevate elamispindade väljaselgitamise tõsiselt käsile võtnud.

"Oleme kaardistanud vallas kümneid tühje majapidamisi, millest 4-5 on kohe elamiskõlblikud ja ülejäänud ootavad hingega vana maja taastajaid," rääkis Heinar Juuse, kes tegeleb vabatahtlikuna ka potentsiaalsete uuselanikega suhtlemisega.

"Kui oleme omanikega ühendust võtnud, on paaril inimesel tärganud soov ise valda tagasi elama tulla," kirjeldas ta ootamatuid arenguid. "Ja mitu inimest, kelle maja seisab tühjalt, on hakanud mõtlema, kas panna see müüki või leida uus peremees oma suguvõsa seast."

Ühegi uue elanikuga pole veel käsi kokku löödud. "Ainult ilusa loodusega arvatavasti ei võlu. Rohkem võivad Iisaku vallas elamise vastu huvi tunda inimesed, kellel on siin kandis sugulased. Eesti inimeste mentaliteet on pigem selline, et kui oled mõnes Põhja-Eesti linnas elanud, siis maale kolides eelistatakse pigemini Lõuna-Eestit," tõdes Juuse.

Avameelselt kogemusest

Et liikumine "Maale elama" leviks lõunaregioonist ka teistesse Ida-Viru kogukondadesse, korraldas MTÜ Virumaa Koostöökogu infopäeva, kus osalesid Sonda, Lüganuse ja Kohtla valla juhid. Külla kutsuti 2012. aastal Võrumaal Misso vallas "Tule maale" kampaania algataja, Nopri talu peremees Tiit Niilo, kes kõneles sellest, kuidas kogukonnad saavad end turundada ning millist kasu nad sellest saavad.

"Niilo rääkis väga avameelselt, et üleskutse peale tuleb igasugust kontingenti, ka selliseid, kes panevad maale võlausaldajate eest putku, aga pigem tema jutt ikka julgustas kui hirmutas," tunnistas Sonda vallavanem Andrea Eiche, kes lootis, et järgmisel maamessil on esindatud ka Sonda vald.

Mõned pered on valla ka ilma "Maale elama" algatuseta üles leidnud, aga peamiselt on tegemist Ida-Viru linnade elanikega.

"Ootame eelkõige maaelust huvitatud lastega peresid, sest meie huvi on, et kool jätkaks tegevust. Samas on meil ka suhteliselt palju pakkuda: väga väike lasteaia osalustasu, tasuta lasteaiatoit ja prügivedu. Ja kinnisvara on tunduvalt odavam kui linnas," loetles Eiche.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles