Darja Jurlova paneb püssi ja suusad nurka

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpial osalenud Narva laskesuusataja Darja Jurlova on "natuke väsinud sellest spordikarussellist", mis ei suuda sportlasele tagada ei ravikindlustust ega ka tööstaaži.
Sotši olümpial osalenud Narva laskesuusataja Darja Jurlova on "natuke väsinud sellest spordikarussellist", mis ei suuda sportlasele tagada ei ravikindlustust ega ka tööstaaži. Foto: Ilja Smirnov

Kõigest 23aastane Eesti koondises olümpial ja teistel suurvõistlustel osalenud Narva laskesuusataja Darja Jurlova teatas, et võtab aastaks mõtlemisaja, mille jooksul püüab jõuda selgusele, kas on mõtet end veel tippspordile kulutada.

Darja Jurlova tunnistas, et on otsustanud 23aastaselt suure spordiga pausi teha, kuna on "sellest spordikarussellist natuke väsinud".

"Nende viie aasta jooksul, mil ma olen Eesti koondises olnud, ei ole olnud piisavalt häid tulemusi, seepärast tahan ma spordist eemalduda ja tegeleda millegi muuga − õppimisega. Ülikool on samuti üks põhjus, miks ma tahan suure spordiga hüvasti jätta [Jurlova õpib Tartu ülikooli Narva kolledžis noorsootööd − I.S.]. Ent spordiga hakkan ma ikka tegelema − iseenda jaoks − ning tahan endiselt maratonidest ja teistest üritustest osa võtta."

Ebakindel tulevik

Jurlova nõustub, et tänavu jaanuaris Otepääl toimunud Euroopa meistrivõistlustel näitas ta häid tulemusi (15 kilomeetri sõidus 12. koht − kõrgeim koht kõikide startinud Eesti sportlaste seas), ent need ei olnud siiski nii head, nagu ta ise tahtnuks.

Tuletame meelde, et möödunud talvel Sotšis toimunud olümpial kuulusid narvalannale kohad seitsmendas ja kaheksandas kümnes. Tema meeskonnakaaslane, narvalane Daniil Steptšenko ei esinenud samuti kuigi hästi ning lahkus möödunud suvel laskesuusatamisest, sõites ära Soome, et seal ehitajana raha teenida. Hiljem asus ta Eestis tegema treeneritööd.

Jurlova, kes elab koos oma elukaaslasega, ei pea materiaalset kindlustatust kõige tähtsamaks, aga ikkagi oluliseks. "Mul küll oli sponsor, kes mind aitas, kuid sellest siiski ei piisa."

Nukker jutuajamine sponsoriga − Sillamäe ettevõttega Molycorp Silmet − on Jurloval juba peetud ning stipendiumilepingut selleks aastaks enam ei sõlmitud. Nimetatud ettevõttel oli kavas toetada Jurlovat vähemalt 2018. aastani.

"Teine asi on see, et puudus sotsiaalne kindlus: kui ma poleks ülikoolis õppinud, siis poleks mul olnud tuleviku suhtes isegi elementaarset kindlustunnet. Ülikoolikohast tuli kinni hoida. (…). Tippspordi kõrvalt pole kerge õppida ja kui kohustused kuhjuma hakkavad, siis küsid iseendalt, milleks seda kõike vaja on," arutles Jurlova.

Justkui suletud ringis

Jurlova Narva treener Jevgeni Všivtsev ei varjanud, et ta ei olnud sellise otsuse üle rõõmus. Ent ta rõhutas lootusrikkalt, et jutt ei ole tippspordist lõplikust lahkumisest, vaid pausist. "Muidugi ma loodan, et ta veel jätkab. Ka seda hooaega ei kavatse ta passiivselt läbi teha, vaid osaleda väiksematel võistlustel. Ning samuti tahab ta meie klubis abiks olla."

Všivtsev ütles, et Narva laskesuusatamise koolis on noori lootustandvaid sportlasi. Näiteks Darja noorem õde, suusataja Uljana Jurlova.

"Ent küsimus on selles, kes neist jõuab samasugusele tasemele," arutles treener. "See sõltub nii inimesest endast kui ka teda ümbritsevatest asjaoludest. Narvas on meil see probleem, et kui lastele tingimuste loomisega saame me veel kuidagi hakkama, siis profispordiga tegelemiseks puuduvad igasugused tingimused."

Všivtsev lisas, et Jurloval olid materiaalsed tingimused meie mõistes üsnagi head: olemas olid hea sponsor, suusad, püss... "Eesti kohta on see põhimõtteliselt rahuldav olukord."

"Tunda andsid teised asjaolud, nagu treenerite vahetus ja palju muud… Föderatsioonis ei jätku nagu ikka raha ning selline suletud ring on kõikidel spordialadel: selleks, et oleks tulemus, on vaja raha; aga et oleks raha, on vaja tulemust. (…) Tal [Jurloval] ei ole ei ametlikku sissetulekut ega tööstaaži; ta saab sponsorilt stipendiumi ja ongi kõik. Ning selline olukord on meil tavaline," tõdes treener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles