Narvas toimub arvamusfestivali eelsoojendus

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva lossipargis on palju avarust, et eelarvamustest võiksid saada arvamused.
Narva lossipargis on palju avarust, et eelarvamustest võiksid saada arvamused. Foto: Ilja Smirnov

30. mail toimub Narva linnuse kõrval lossipargis üle-eestilise arvamusfestivali Ida-Virumaa piirkondlik eelüritus.

"Arvamusfestivali eelüritused on mõeldud festivali tutvustamiseks üle Eesti. Paides on teemad pigem üle-eestilised ja sellised, mis puudutavad enamikku meist. Piirkondlikel eelüritustel on võimalus festivali formaati ja head tava kasutades tõstatada just kohalikele inimestele olulisi küsimusi, mis eri piirkondades on erisugused," ütles arvamusfestivali teemaalade juht Maiu Uus.

Kuulsad nimed

Piirkondlike eelürituste idee tekkis eelmisel aastal, kui tagasiside uuringust tuli välja, et umbes pooled osalejatest tulid Tallinnast, 15 protsenti Järvamaalt ja sama palju Tartust, mujalt maakondadest oli osalejaid vähem. Sestap on oluline tutvustada festivali ideed ka mujal Eestis, et innustada inimesi eri paigust augustis Paidesse tulema.

Narva festivalil astub näiteks üles vene muusikakriitik ja ajakirjanik Artemi Troitski koos Vasja Oblomoviga (kodanikunimega Vassili Gontšarov) Moskvast. Nad arutlevad väljakutsete üle, millega seisavad silmitsi kultuuri- ja ühiskonnategelased.

Teistes aruteludes võetakse ette, mida kujutab endast vene kool Eestis, aga räägitakse ka kodanikualgatusest ja -vastutusest, sellega seotud eelarvamustest ning vahetatakse mõtteid, kas inimesele luuakse inforuumi või loob inforuumi inimene ise.

Viimasena peetakse avatud arutelu Eesti tuleviku üle, kus kõikidel huvilistel on võimalus väikestes rühmades vastata küsimusele, mis meid ühiskonnana seob ja tegutsema inspireerib ning mis on ühised väärtused, mis meid puudutavad.

Narva kolledži õppedirektor Aet Kiisla, kes juhib venekeelse hariduse teemalist plokki, ütles Põhjarannikule, et püütakse defineerida, millega üldse on tegu ja mida erisugused stsenaariumid võivad endaga kaasa tuua − nii positiivses kui negatiivses võtmes.

"Alati ei ole nii, et on üks tõde ja üks õigus − on olemas ka erisugused pooltoonid. Kui teed ühe stsenaariumi järgi, võidad ühes; teed teise järgi, võidad mujal. Inimesed, kes tulevad hariduse lavale, ei ole tegevpoliitikud. Poliitikute vaidlusi oleme kuulnud ning näinud, kuidas Ladõnskaja ja Ossinovski ei suutnud sõnu ritta seada ning rääkisid teineteisest mööda. Nüüd räägiks eksperdid," ütles Kiisla ning lubas ekspertidena kohale tuua Irene Käosaare, Kristina Kallase, lingvistika doktorandi Eduard Odinetsi jt.

Paide on traditsioon

Kiisla sõnul aitab ürituse formaat kaasa sellele, et hakatakse ka publikuga suhtlema − seks on lavadki peaaegu ühel kõrgusel maapinnaga. "Kui ka läheb diskussiooniks, on see pigem publiku ja ekspertide vahel. Eksperdid annavad helistiku kätte ja siis läheb aruteluks," ütles Kiisla.

"Oleme Narva sündmust isekeskis hakanud kutsuma eelarvamusfestivaliks, sest ka eelarvamus on arvamus," ütles üks eelfestivali korraldajatest, Ida-Viru maavalitsuse peaspetsialist Jana Pavlenkova. "Kui arvamusavaldus on vaba ja avatud, siis lõpuks eelarvamused hajuvad."

Arvamusfestivali Narva programm valmib Ida-Virumaa inimeste, festivali korraldustoimkonna ja Avatud Eesti Fondi koostöös. Arvamusfestivali Narva eelüritus toimub 30. mail kella 12-18.30 Hermanni kindluse kõrval lossipargis.

Arvamusfestival on kohtumispaik ja mõttevahetuskoht, kus arutleda Eesti inimestele ning ühiskonnale olulistel teemadel. Eesmärk on luua keskkond ja võimalus uute ideede ning ühiskonna jaoks kasulike ettevõtmiste sünniks, arendada arutelu- ja suhtluskultuuri Eestis ning julgustada ja inspireerida inimesi oma elu mõjutavatel teemadel mõtlema, sõna sekka ütlema ja muutusi ise eest vedama.

Tänavune üle-eestiline arvamusfestival on järjekorras kolmas ning toimub 14. ja 15. augustil Eestimaa südames Paides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles