Narva tähistab linnapäeva taas suurejooneliselt

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali "Sõpruse sild" raames toimuvad teatraliseeritud tänavaetendused, kontserdid ja mitmesugused muud üritused.
Festivali "Sõpruse sild" raames toimuvad teatraliseeritud tänavaetendused, kontserdid ja mitmesugused muud üritused. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnapäeva tähistatakse tänavu taas koos partneritega Peterburist: neljandat aastat järjest toimub festival "Sõpruse sild", mille korraldamist toetavad Peterburi kultuuri- ja välissuhete komisjon, Venemaa kultuuriministeerium ning Narva linnavalitsus.

Aleksandri koguduse pankroti tõttu festivaliüritusi tänavu Narva Aleksandri kirikus ei toimu. Just sealses suursuguses ja kauni kõlaga saalis oli algselt 5. juunil kavas Vladislav Tšernušenko juhendatava Peterburi riikliku akadeemilise koorikapelli kontsert.

Üks festivali "Sõpruse sild" korraldajatest, Peterburi teatrifestivali "Baliitski Dom" ("Balti kodu") peadirektor Sergei Šub ütles, et koorikapell saabub Narva täies koosseisus − ligikaudu 80 inimest. Nad annavad 5. juunil kell 19 Geneva kultuurikeskuse laval puhkpilli- ja ilmaliku muusika kontserdi, millega kuulutatakse festival "Sõpruse sild" ametlikult avatuks.

Festivalist võtavad osa ka Eestit "Eurovisioonil" esindavad Elina Born ja Stig Rästa, kes esinevad 6. juuni õhtul Narva linnuses toimuval suurel kontserdil.

Festivali kava ja sellest osavõtjate nimekirjad leiab Narva linna kodulehelt www.narva.ee.

Päev uuel promenaadil

Narva linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste märkis, et festival toimub tänavu osaliselt uuel rannapromenaadil. Seal toimuvad 7. juunil kavas olevad tänavaüritused: nii teatraliseeritud etendused, džässikontsert kui ka jõumeeste mõõduvõtmine "Rammumees".

"Kuna me töötame koos juba neli aastat, siis teavad kõik täpselt, mida ja kuidas teha," rääkis Tammiste, kes võttis festivali idee väljatöötamisest osa ka neli aastat tagasi, toona veel Narva linnapeana. "Tegelikult alustasime me tööd tänavuse festivali ettevalmistamise kallal kohe pärast suvepuhkusi ning tänu sellele võis juba paar kuud tagasi öelda, et kõik on valmis ja kõiges kokku lepitud. Nüüd jääb üle vaid juuni esimene nädalavahetus ära oodata."

Sergei Šub kinnitas, et peterburilased on vaimustuses ideest viia üks festivalipäev läbi promenaadil ning korraldada seal pidu vabas õhus.

"Mõtteis panin sellele üritusele nimeks "Sõpruse kallas", kuna vastas on Venemaa ja Ivangorod ning siinsamas on ka jõgi, mis meid ühendab. Promenaadil saab olema mitu platsi ning peaaegu kogu päeva toimub seal midagi," rääkis ta.

Laevad kingivad lootuse

Festivali alaline osaline ja üks selle korraldajatest, Eestis palju aega veetev Vene satiirikirjanik Semjon Altov tahab korraldada piirijõel soovide ja lootuste laevukeste ujutamise. Sellist üritust viivad Peterburi riikliku ülikooli esmakursuslased Neeva jõel läbi iga aasta 31. augustil.

"Võiks proovida teha seda ka siin. Siin on selleks vesi olemas," arutles Altov. "Muidugi ma mõistan ökoloogide kartusi, et ega me sellega jõe akvatooriumi reosta, kuid esiteks laseksime jõkke mitte tuhat laevukest, vaid sadakond, ning teiseks uurisime me Peterburis järele, et paber on orgaaniline ja laguneb. (…) Pärast ühineb sellega ka Ivangorod ning praegusel mitte kõige rahulikumal ajal aitaks see ühine energia parandada kliimat kogu maailmas," arvab ta.

Altov ei ole päris kindel, et see üritus õnnestub läbi viia juba sel aastal, seda enam, et kõigepealt tuleb laevade ujutamiseks ette valmistada selline koht, et "keegi vette ei sulpsataks".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles