Sillamäe gümnasistid täidavad väikese Marta unistuse

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks balliks valmistusid gümnasistid mitu kuud.
Selleks balliks valmistusid gümnasistid mitu kuud. Foto: Peeter Lilleväli

Juba kolmandat korda korraldasid Sillamäe gümnaasiumi õpilased noorteballi, mille ajal toimub ka heategevusaktsioon − seekord on tähelepanu keskmes seitsmeaastane Tartu tüdruk Marta, kes põeb leukeemia rasket vormi. Heategevusliku laada ja balli käigus koguti tüdrukule 745 eurot. 

Reede õhtul võis Sillamäe kultuurikeskuses täheldada hämmastavaid metamorfoose. Avatud ustest sisenesid tavalised noormehed ja neiud, mõni minut hiljem oli saalis neid aga uhketes ballikleitides ja šikkides ülikondades võimatu ära tunda. Muutunud olid nii kõnnak kui näoilme. Veidi ujedad paarid − täissaal täiskasvanuid publikuks! − sammusid uhkelt klassikalise muusika saatel, mida mängis Narva muusikakooli sümfooniaorkester Irina Kossova juhatamisel. Suurele osale balli publikust ja ka osalejatest oli see kollektiiv meeldivaks avastuseks − vaatamata sellele, et orkester on ainult kaks aasta vana, on nad juba jõudnud endast märku anda ja on mitme festivali laureaadid.

Balli avanud Sillamäe gümnaasiumi direktor Arno Kaseniit ütles, et tal on hea meel mitte ainult selle üle, et ilus traditsioon on juurdunud, vaid ka selle üle, et see on koolist välja kasvanud ning toob kultuurikeskuse suurde saali täismaja.

Ball eeldab tantse ning neid oli sel päeval tõepoolest palju, kusjuures klassikalised peotantsud vaheldusid tänapäevaste rütmidega, kuid kogu see koreograafi Jekaterina Rasskazova abiga loodud "segu" nägi harmooniline välja. 13 paari riskis isegi võistlusel osaleda. Kusjuures nende seas oli nii gümnasiste, Sillamäe kutsekooli õpilasi kui ka vilistlasi. Konkursiesinemiste vahel kutsuti põrandale ka publikut ning parketil liikuda soovijaid oli ohtralt.

Mitmekesine programm

Külalisedki mitmekesistasid kava: juba veerandsada aastat ballitraditsiooni hoida suutnud Vanalinna kooli õpilased esitlesid oma tantsukunsti, Natalja Gontšar ja Viktoria Jarošuk näitasid oma lauluoskust, Eesti muusikaakadeemia lõpetanud võimsahäälne Pavel Lapkovski esitas aga serenaadi.

"Sellel aastal oli konkursiks raskem valmistuda," ütles üks ürituse korraldajaid Lada Fomitševa. "Gümnaasiumis oli remont ja harjutada tuli eri kohtades, seejärel aga kultuurikeskuses proovi teha. Just seepärast toimus ball tavapärase talve asemel mais. Tore on, et huvi uue traditsiooni vastu püsib ja noored soovisid raskustele vaatamata tantsud selgeks õppida. Meile, korraldajatele, on peamine eesmärk anda noortele avalike ürituste korraldamise kogemusi, teisisõnu on see omalaadne ilusate suhete kool ja meeldiv puhkus."

Õilis tegu puhtast südamest

Ürituse teine ja sama tähtis eesmärk oli heategevus. See on samuti gümnasistide algatus, sest juba esimesel aastal, kui nad kogusid raha oma kaaslinlase Nastja Knjazeva operatsiooniks, tõdesid paljud, et head teha on meeldiv ja tore, ühiselt jagatud rõõm on aga eriti suur tunne.

Balli eel korraldasid gümnasistid kolmepäevase heategevusliku laada, kus nad müüsid omatehtud küpsetisi, suveniire ja muud. Paljud eesmärgist teada saanud linlased aga lasid lihtsalt raha kogumiskasti.

Lühikesed liigutavad videoklipid, mida ürituse ajal ekraanil näidati, rääkisid samuti sellest, kuidas noored aitasid hankida kallist seadet liikumispuudega Margile, ostsid mängumaja Tartu kliinikumi onkoloogiaosakonna väikestele patsientidele ning aitasid üht selles osakonnas ravil olnud väikest tüdrukut. Sellel aastal oli aktsioon suunatud seitsmeaastase Marta toetuseks. Tüdrukust kuulsid gümnasistid arstidelt. Varsti on tirtsul sünnipäev ja sillamäelased otsustasid täita tüdruku unistuse − kinkida talle rulluisud. Kuidas need Martat aitavad? Sest võitluses haigustega on suur osa positiivsetel emotsioonidel, unistuse täitumine on aga suur rõõm.

Rulluiskudest ülejääv raha läheb muude Martale vajalike asjade ostmiseks.

Headuse õppetunnid

Pedagoogide, lastevanemate ja paljude teiste ballil viibinud inimeste sõnul on heategevuse traditsioon väga tähtis, sest tänapäeva maailmas on kõik suunatud sellele, et olla populaarne, ilus, terve, edukas... Osa inimesi läheb mööda neist, kes abi vajavad, mõtlemata sellele, et iga hetk võib ka ta enda või tema lähedasega õnnetus juhtuda. Sillamäe gümnaasiumi balli laadsed traditsioonid pööravad aga tähelepanu elu pahupoolele ja õpetavad headust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles