Oru noored rajasid koos politseinikega viljapuuaia

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puude istutamisest võttis osa ligemale 20 alaealist. Et noored tunneksid oma puu eest suuremat vastutust, riputati lõpuks iga istiku külge nimesilt istutaja nimega.
Puude istutamisest võttis osa ligemale 20 alaealist. Et noored tunneksid oma puu eest suuremat vastutust, riputati lõpuks iga istiku külge nimesilt istutaja nimega. Foto: Matti Kämärä

Piltlikult öeldes juuritakse Oru noorte käitumishäireid välja viljapuude istutamisega, aga tegelikult oli eilne ettevõtmine ainult üks osa aastasest ennetusprojektist.

Kahe Virmalise tänava korrusmaja vahele rajatud viljapuuaias saab tulevikus noppida kirsse, õunu, ploome ja pirne. Seda muidugi juhul, kui noored puid pärast istutamist ka hooldavad.

"Soojal ajal tuleb puid iga nädal kasta," manitses ennetusprojekti "Uus algus" juht, Ida prefektuuri teabebüroo vanemspetsialist Svetlana Šiškina.

"Kindlasti ma hakkan oma puu eest hoolitsema," lubas Kristina Rudinskaja, kes valis mulda panemiseks kirsiistiku. "Kirsimarjad on kõige maitsvamad ja ilusamad."

Viljapuu kastmine pole Kristina sõnul mingi tüütu kohustus, sest perel on Orul ka aiamaa, kus ta hea meelega toimetab.

Kokku võttis puude istutamisest osa ligemale 20 alaealist; käsi ei peljanud mullaseks teha ka politseinikud ega linnaametnikud.

Linnapea abi Ahtme, Oru ja Viivikonna linnaosas Tiit Lillemets ütles, et temal on noortesse usku. "Arvan, et sellised projektid aitavad noori ümber kasvatada ja näidata, et ei ole vaja teha rumalusi, vaid energia võib suunata paremasse kohta. Kui inimene ikka midagi oma kätega teeb, siis tal tekib ka mingi vastutustunne."

Lillemets arvas, et nii, nagu viljapuuaed ei jää hooletusse, ei lange see ka vandaalide ohvriks.

"Orul ei ole lõhkumisega suuri probleeme. Eelmisel aastal paigaldati noortele spordi- ja mänguväljak, see on püsinud siiani tervena. Väikeses kohas kõik tunnevad kõiki ja kui keegi midagi näeb, siis teab, kelle laps see on. Öös on asju ja juhtub muidugi igal pool, aga linnas lõhutakse kindlasti rohkem."

Omavahelised suhted paranevad

Kohtla-Järve linnavalitsuse alaealiste komisjoni esimees Irina Tokman ütles, et nende vaatevälja on Oru noored sattunud peamiselt koolikohustuse mittetäitmise pärast.

"Nende kool pandi kinni ja nüüd õpivad Oru lapsed Jõhvis või Ahtme linnaosas. Kui nad kodu juures õppisid, oli järelevalve parem," arutles ta.

Ennetusprojekti suurim väärtus on Tokmani hinnangul selles, et noorte omavahelised suhted on paranenud ja nad on üksteise suhtes heatahtlikumad.

"Nad kohtuvad mitu korda kuus, tegelevad spordiga, saavad psühholoogi abi, õpivad tundma seadusi... Juunis tuleb neil laager. Eriti meeldib mulle  projekt sellepärast, et see kestab aasta otsa, mitte kaks päeva nagu mõni. Sel juhul on ka mõju suurem," rääkis Tokman.

Kaasatakse eri spetsialiste 

"Esmapilgul võib tunduda, et puude istutamine ei ole politsei tööga seotud, et politsei roll seisneb ainult inimeste karistamises, aga see ei vasta tõele. Politsei ennetustegevus on eelkõige suunatud inimeste teadlikkuse tõstmisele, hoiakute kujundamisele ning sotsiaalsete oskuste parandamisele," märkis Svetlana Šiškina.

Tema kinnitusel on sotsiaalsete oskuste puudulikkusel ja noorte riskikäitumisel tugev seos: uuringute järgi alustavad väheste sotsiaalsete oskustega õpilased varem suitsetamist ning on suurema tõenäosusega igapäevasuitsetajad, samuti algab nooremana sõprus alkoholiga.

Šiškina sõnul on riskikäitumisega lastel sagedamini õppimisraskused ning neil puuduvad sellised vajalikud sotsiaalsed oskused nagu emotsioonide äratundmine ja väljendamine, oskus juhtida oma käitumist ja stressiga toime tulla, teha koos- ja meeskonnatööd.

Projekti raames töötatakse alaealistega, kellel on peale koolikohustuse täitmise ja õppeedukuse probleeme avaliku korra rikkumisega.

Noorte sotsiaalsete oskuste suurendamiseks teevad koostööd politseiametnikud, psühholoogid, sotsiaalpedagoogid, kogemuskonsultandid ja karjäärinõustajad. "Vabatahtlikena löövad kaasa ka endised narkomaanid, kes mängivad noortega jalgpalli ja räägivad neile meelemürkide mõjust," märkis Šiškina.

Ida prefektuuri ja Kohtla-Järve linnavalitsuse koostööprojekti "Uus algus" ennetusprojekti toetavad Kohtla-Järve linnavalitsuse alaealiste komisjon, Kohtla-Järve sotsiaalhoolekandekeskus, Ida-Virumaa Rajaleidja keskus ja OÜ Oru Kodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles