Vanglaameti ja kaitseliidu kogutud abi jõudis Ukrainasse

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abi Eestist Lõpovetsi linnavalitsuse ruumides: sapöörilabidad, varustustaskud, rinnarakmed, meditsiinitaskud, telkmantlid, traumakotid, kaardi- ja raadiojaamataskud ja kevlarkiivrid.
Abi Eestist Lõpovetsi linnavalitsuse ruumides: sapöörilabidad, varustustaskud, rinnarakmed, meditsiinitaskud, telkmantlid, traumakotid, kaardi- ja raadiojaamataskud ja kevlarkiivrid. Foto: Erakogu

6. kuni 12. maini toimetas kaitseliidu Alutaguse maleva juhatuse liige Kalev Naur Lõpovetsi linna Vinnõtsja oblastis Ida-Virumaalt ja mujalt Eestist kogutud annetuste eest ostetud varustuse. 

Vanglateenistus koostöös kaitseliidu Alutaguse malevaga kogus tänavu veebruariks mullu 12. detsembril väljakuulutatud kampaaniaga vabatahtlikest annetustest 3869 eurot. Selle eest osteti ühe jao suuruse üksuse individuaalvarustus ning 1100 eurot anti üle Lõpovetsis asuvale fondile, et see oleks üheks osamaksuks, soetamaks terrorismivastase võitluse piirkonnas võitlejatele transpordivahendit NIVA või UAZ.

Solidaarsus

Kogutud raha eest soetati jaosuurusele üksusele (s.o 10 võitlejat) lukuga varustustaskud, rinnarakmed, meditsiinitaskud, telkmantlid, traumakotid, kaardi- ja raadiojaamataskud ja kevlarkiivrid. MTÜ Vaba Ukraina lisas saadetisele omalt poolt kümme esmaabipakki, mis maksavad 550 eurot.

"Oleme väike, Euroopa põhjaosas elav rahvas ja meil teiega on ühine naaber, kes ei suhtu meisse kõige paremini. See ühendab meid ses plaanis, et teie valu on ka meie valu. Praegu on teie riigile saanud osaks see, mida meie kõige rohkem kardame... Me saame teist väga hästi aru ja meie abi teile peab olema sellisel tasemel, et te võiksite kaitsta euroopalikke väärtusi ja sel moel ka meid. Sest sama, mis on praegu tabanud teid, võib tabada ka teisi Euroopa rahvaid. Me soovime teid siiralt aidata nii materiaalselt kui emotsionaalselt. Need vähesed asjad ongi meie jõukohane panus sellesse võitlusesse, mida te praegu peate," ütles veebilehe www.vinnitsa.info põhjal abi üleandmisel Kalev Naur, kes toimetas isiklikult läbi kolme Baltimaa ja Poola Lõpovetsi linna Vinnõtsja oblastis Ukrainas Ida-Virumaal kogutud abi.

Vinnõtsja veebilehel kirjutatakse, et emotsionaalsem osa saadetises olid kohv, šokolaad ja sümboolsed, Eesti lipu värvides sinililled, millega toetatakse missioonidel viga saanud sõdureid ja nende lähedasi.

Rahu ootuses

Lõpovetsi linna kogukonnafondi esindaja Nikolai Obara meenutas, et tegu pole esimese abiga Ukraina võitlejatele, mis Eestist saabus. Eelmise aasta septembris käis kohapeal kindral Johannes Kert koos MTÜ Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis juhi Vladimir Palamariga ja nemad toimetasid kohale kaks parameediku traumakotti: üks läks Vinnõtsja meditsiinikeskusele, teine 9. maakaitseväe pataljonile. Samuti mainitakse talverõivastust ja muud vajalikku, mis Eestist varem Vinnõtsja piirkonda on saabunud.

Rõhutatakse, et aktiivne abi Lõpovetsi saabub Jõhvist tänu sõprussuhetele kahe kilomeetrites kauge, aga emotsionaalselt lähedase piirkonna vahel.

Pidulikul abi üleandmisel viibis Lõpovetsi linnapea Nikolai Maidanjuk, kes avaldas lootust, et varem planeeritud, aga Venemaa-poolse rünnaku tõttu kõrvale jäetud plaanid Eesti partneritega realiseeruvad peagi.

"Kunagi ühines terve maailm võitluseks fašismi ja natsismiga, nüüd paljud rahvad − sealhulgas eestlased − toetavad meid, et võidaksime... rashismi, või kuidas nimetada seda agressiooni, kurjust, mis ei lähtu vene rahvast, vaid kambast Vene poliitikuist... Ja ma usun, et varsti saab sõda läbi ja me hakkame jagama aukirju laulukonkursside ja turismi edendamise puhul, pingutame, et edendada investeeringuid," ütles Maidanjuk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles