Prokuratuur alustas Võhmari suhtes kriminaalmenetlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Võhmar läks oma endiste liitlastega tülli aasta tagasi, kuna vastu Võhmari tahtmist sõlmiti koalitsioon valimisliidu Jõhvi Heaks, sotsiaaldemokraatide ning Keskerakonna vahel. Nüüd on koalitsioon saavutanud selle, et Võhmari suhtes alustati kriminaaluurimist.
Tauno Võhmar läks oma endiste liitlastega tülli aasta tagasi, kuna vastu Võhmari tahtmist sõlmiti koalitsioon valimisliidu Jõhvi Heaks, sotsiaaldemokraatide ning Keskerakonna vahel. Nüüd on koalitsioon saavutanud selle, et Võhmari suhtes alustati kriminaaluurimist. Foto: Matti Kämärä

Riigiprokuratuur alustas üleeile kriminaalmenetlust endise Jõhvi vallavanema, praeguse Mäetaguse vallavanema Tauno Võhmari suhtes, uurimaks, kas aastaid tagasi sõlmitud leping Jõhvi ja erainvestori vahel võis kahjustada Jõhvi valla huve ning kas Võhmar ületas lepingut allkirjastades oma volitusi.

Avaldusel, mis esitati Viru ringkonnaprokuratuurile tänavu 26. veebruaril, seisid koalitsiooni liikmete Allan Männi, Kaarel Pürgi, Niina Neglasoni ning Teet Enoki allkirjad. Avaldajad taotlesid kriminaalmenetluse algatamist karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis näeb ette vastutust usalduse kuritarvitamise eest. Selle paragrahvi sisu ütleb: "Seadusest või tehingust tuleneva teise isiku vara käsutamise või teisele isikule kohustuse võtmise õiguse ebaseadusliku ärakasutamise eest või teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise eest, kui sellega on tekitatud suur varaline kahju /.../, karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega."

Vana leping

Jutt on OÜga Abakom Invest sõlmitud lepingust, millega Võhmar väidetavalt andis garantii, et vald ehitab kontserdimaja lähedusse plaanitud hotellile juurdepääsuteed ning kui ta seda ei tee, on vald kohustatud rajatava taristu kulud katma 64 000 euro ulatuses (vanas rahas 1 miljon krooni).

Jõhvi vallavanem Aivar Surva on Põhjarannikule kinnitanud, et tõepoolest on olemas leping, kus Võhmar on võtnud vallale selliseid kohustusi. "Muidugi tuleb sellised asjad volikogul otsustada," sõnas ta.

Võhmar ise on tunnistanud, et tegemist on 2006. aastast pärit lepinguga, millest kõik olid algusest peale teadlikud. Tema sõnul lähtus see asjaolust, et vallavalitsuse palvel lammutas Abakom Invest oma kuludega naaberkrundil olnud vana ehitise lootuses, et saab selle krundi hiljem ära osta, ent jäi sellest maatükist siiski ilma. Et probleem kohtuväliselt lahendada, nõustus vallavalitsus tulevikus kandma kulutusi kommunikatsioonide rajamiseks samal määral, nagu Abakom Invest oli kulutanud vana rajatise lammutamiseks.

"Aga las nad siis uurivad. See näitab koalitsiooni taset, et millega seal tegeldakse − leida iga hinna eest vaenlane, keda tampida," kommenteeris Võhmar tänavu märtsis Põhjarannikule koalitsiooni esitatud avaldust.

Kohus otsustas teisiti

Viru ringkonnaprokuratuur midagi kriminaalset ei leidnud ja vastas 9. märtsil väljastatud kirjas: "Esitatud materjalidest ei nähtu, et Jõhvi vallale on tekitatud suur varaline kahju. Samuti ei ole täidetud KarS §300 (riigihangete teostamise nõuete rikkumine) järgi kvalifitseeritava kuriteo koosseis. Seega puudub kuriteoteates info, mis viitaks sellele, et keegi on oma tegevuses realiseerinud KarS 217 2 (usalduse kuritarvitamine) järgi kvalifitseeritava kuriteo koosseisu."

Koalitsioonisaadikud kaebasid ringkonnaprokuratuuri otsuse edasi riigiprokuratuuri, kes samuti kriminaalmenetlust ei alustanud. Siis jõudis asi Tartu ringkonnakohtusse, kes tegi läinud reedel määruse kriminaalasja alustamiseks, ning esmaspäeval alustaski riigiprokuratuur kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles