Rahvusringhäälingu sammud maakonnas tekitavad küsimusi

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Ida-Virumaal toimuva kajastamine ERRi poolt peamiselt Jaak Eelmetsa (paremal) ja Aleksei Fjodorovi õlul. Eelmets oli varem ERRi kaameramees.
Praegu on Ida-Virumaal toimuva kajastamine ERRi poolt peamiselt Jaak Eelmetsa (paremal) ja Aleksei Fjodorovi õlul. Eelmets oli varem ERRi kaameramees. Foto: Peeter Lilleväli

Kui aastaid kajastati kahte Virumaad Jõhvis asunud korrespondendipunktist, siis peagi avatakse Rakveres kohalik punkt ja näiteks Ida-Viru maavanem Andres Noormägi leiab, et selle tõttu väheneb riigi kohalolu strateegilises piiriäärses maakonnas veelgi.

Vahetult enne Eesti sünnipäeva hõiskas Lääne-Viru ajaleht Virumaa Teataja: "Kui viimasel ajal on ikka ja jälle asutusi ja kontoreid Rakverest Jõhvi kolitud, siis rahvusringhääling käitub vastupidi."

Ei lonka!

Põhjarannik uuris Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) juhatuse esimehelt Margus Allikmaalt, mis toimub.

Allikmaa kinnitas, et Rakveresse tuleb korrespondendipunkt, aga veel pole teada, kes seal ametisse asub. Meediajuht tunnistas, et ERRil on praegu mitmel alal vakants, mis tuleb täita.

Aga mis ikkagi saab Ida-Virumaal toimuva kajastamisest?

"Ida-Virumaal toimub see, et maakonda kajastatakse nii Narvast kui edaspidi ka Rakverest. Loomulikult jääb Jõhvi venekeelne korrespondent. Arvan, et praegu on veel veidi vara küsida, me veel teeme neid plaane," ütles Allikmaa.

Samuti kinnitas meediajuht, et isegi seda hirmu ei ole, et Ida-Viru kajastamine võib lonkama jääda.

"Vastupidi, meil tekib Ida-Virumaal päris hea olukord! Nagu praegu näete, on reporter Jaak Eelmets teinud erakordselt tublit tööd Ida-Virumaa kajastamisel ja ega tema kuhugi ära kao, ka ta jääb alles. Me tahtsime talle küll veidi lisakohustusi panna ka Narvaga seoses, aga kuna ta on nii hästi lugusid tegema hakanud, siis ma ei välistaks, et ta jääb neid edasi tegema. Kajastamist hoopis lisandub: Jüri Nikolajev Raadio 4st on näiteks selgeks saanud, kuidas ka eesti keeles telelugusid teha," ütles Allikmaa.

Peale selle avatakse Narvas ETV+ stuudio. Praegu otsitakse Narvas Allikmaa sõnul pingsalt ruume selle stuudio jaoks − see peaks olema nähtavas ja käidavad kohas, et office ise oleks kui visiitkaart.

Enamikus maakondades on ERRi korrespondendipunktid maavalitsuse majas ning seoses kavandatud Rakvere korrespondendipunktiga on ka juba läbirääkimised käimas.

"Meil on head kogemused päris mitmest maakonnast ja põhjus, miks maavalitsuse ruume eelistame, on sealne väga kvaliteetne riigiasutuste andmeside ASO. Kuna peame liikuvat pilti üle kandma, on meile hästi oluline evida korralikku internetiühendust ja maavalitsustes on see reeglina olemas," ütles Allikmaa.

Maavanem pelgab 

"Oleme kogu aeg olnud võlgu Rakvere ja Lääne-Virumaa osas − sinna viime korrespondendi, aga sealne korrespondent hakkab ka kindlasti liikuma ida poole," lisas ta.

Küsimusele, mida arvab ERRi tegemistest Ida-Viru maavanem Andres Noormägi, vastas too, et tema esimene emotsioon oli: "Jälle üks nõme taganemine."

"Rakveresse, Lääne-Virumaale, mis on mitu korda väiksem kui kogu Ida-Virumaa kokku? Mida see tähendab? Kas peetakse silmas, et on mugavam Tallinnast kohapeal käia? Ühesõnaga mõttetu, arusaamatu otsus igal juhul. Kui tahavad Lääne-Virumaale teha, siis tehku täiendavalt, aga see on küll väga julm, et meie maakonnast viia veel Eesti riiki vähemaks," ütles Noormägi.

Praegu on maavalitsuse pressiesindaja endine ERRi Virumaa korrespondent Ago Gaškov. "Ütlesin Gaškovile paar nädalat tagasi välja, et minul jäi juba Narva-Jõesuu linnapeana mulje, et ta vaid Lääne-Viru jaoks töötabki. See on vale jutt, et Lääne-Viru oli alakajastatud − sealt tehti väga palju uudiseid," leidis Noormägi.

Seoses tekkiva kanaliga ETV+ ütles maavanem, et ei tunne lõpuni selle kontseptsiooni, seetõttu ei ole valmis seda kommenteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles