Kohtlajärvelanna lõpetas näljastreigi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arne Berendsen suhtles neljapäeval ja reedel pidevalt näljastreigi välja kuulutanud Jelena Guskovaga.
Arne Berendsen suhtles neljapäeval ja reedel pidevalt näljastreigi välja kuulutanud Jelena Guskovaga. Foto: Peeter Lilleväli

Neljapäeval, 4. juunil kell 12 linnavalitsuse juures näljastreiki alustanud 49aastane kohtlajärvelanna Jelena Guskova jätkas seda ka reedel.

"Kell kolm öösel tulid politseinikud, keda nende sõnul oli välja kutsunud linnavalitsuse naabermaja elanik, kellel hakkas öösel õues istuvast naisest hale," ütleb Jelena Guskova. "Politseinikud tegid ettepaneku minna sotsiaalmajja, olin nõus ja veetsin ülejäänud osa ööst seal. Mulle anti saia ja teed, kuid ma ei puudutanud neid."

Hommikul vestles Guskova sotsiaalmaja juhatajaga, kes püüdis naisele selgitada tema õigusi sotsiaalabi teenuste kasutamisel. Pärast seda läks Guskova jälle linnavalitsuse hoone juurde, kus ta pingil istudes näljastreiki jätkas.

"Ma pole juba üle ööpäeva midagi söönud, kuid jõudu veel on, nälgin lõpuni," ütles Guskova keskpäeval.

Naine kuulutas näljastreigi välja, nõudes oma probleemide lahendamiseks abi. Tema korterist on elekter välja lülitatud, sest Guskova on selle eest üle tuhande euro võlgu. Praegu läheb 3 protsenti tema töövõimetuspensionist, mis on umbes 300 eurot, kohtu otsusel võla katteks. Guskova soovib näljastreigiga saavutada, et korteris lülitataks sisse vool ja gaas. Viimane oli korterist välja lülitatud juba enne seda, kui Guskova sinna kolis, kuid siis ei soovinud naine gaasivarustuse taastamist.

Eraldati 60 eurot

Linna sotsiaalhoolekandekeskuse juht Arne Berendsen ütles, et eile rahuldas komisjon Jelena Guskova avalduse ravimite ja 18aastasele õpilasest tütrele jalatsite ostmiseks tehtud kulude kompenseerimiseks 60 euro ulatuses. Sellist hüvitist saab naine juba mitmendat korda.

"Osutame talle võimalust mööda abi nagu teistelegi puudust kannatajatele ja puudega inimestele, kuid me ei maksa kommunaalteenuste võlgu, meil ei ole selleks alust," selgitas Berendsen. "Inimene peab siiski ise võlgade probleemi lahendama, meie omalt poolt aitame jõudumööda. Ja Guskova saab sellest kõigest suurepäraselt aru."

Berendsen märkis, et Guskovale on pakutud  võlaprobleemide lahendamise ajaks elukohta sotsiaalmajas, kuid ta on sellest keeldunud.

Kavatseb jätkata

Põhjarannik uuris Eesti Gaasi kontorist, kui palju maksab gaasivõrku lülitamine. Sealt selgitati, et tuleb pöörduda litsentsitud firmasse, kes selliseid töid teeb. Põhjarannik andis selle info koos linnavalitsuse läheduses asuvate ja sedalaadi töid tegevate firmade aadressidega edasi Jelena Guskovale.

Ta suundus kohe ühte firmasse, kust öeldi, et gaasi sisselülitamine korteris maksab umbes 250 eurot. Arne Berendseni sõnul püüab linna aidata naisel osaliselt kulutusi tasuda. Jelena Guskova ütles, et ta ei suuda gaasivõrku ühendamise eest maksta ja seepärast jätkab näljastreiki.

Kell 17 teatas Guskova, et lõpetab siiski näljastreigi. "Berendsen viis mu koju ja ma loodan, et ma ei võtnud seda aktsiooni ilmaasjata ette, pöörasin endale tähelepanu, sundisin ametnikke järele mõtlema, mul aidatakse probleemid lahendada," ütles naine Põhjarannikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles