Parlamendi võimalus näidata hoolivust

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rohkem kui pool aastat tagasi sulges Viru Keemia Grupp kaks õlivabrikut ja koondas üle paarisaja inimese.

Ühe tegurina sundis seda tegema nafta järsk odavnemine, aga suurel määral ka jäigad põlevkivi kaevandamise piirangud, mis ei võimaldanud ettevõttel piisavas koguses nende vabrikute jaoks sobivat tükikivi oma Ojamaa kaevandusest välja võtta.

"Ilma loata kaevelimiidi ületamine on Eestis kriminaalasi," selgitas  VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa aasta alguses   Põhjarannikule seadusemuudatuse vajadust.

Poliitikud rääkisid vahetult pärast tehaste sulgemist, et probleemile on võimalik leida kiiresti lahendus. "Kiiresti" tähendab tõlkes praeguseks juba poolt aastat.

Nüüd andis valitsus sellele oma heakskiidu. Et eelnõu asjus võimuliidu erakondadel põhimõttelisi vaidlusi pole ja esitajate seas on ka opositsiooni esindajad, siis võib eeldada, et selle vastuvõtmisega ei tohiks riigikogus probleeme tekkida.

Ometigi ei pruugi seda niipea sündida, sest takistuseks võib saada parlamendi töögraafik. Nimelt on riigikogus  veel neli istungite päeva ja järgmisel korral kogunetakse alles kolme kuu pärast septembris. Parlamendi põhitähelepanu on praegu koondunud maksumuudatustele, mida koalitsioon peab enne suvevaheaega läbi suruma, aga opositsiooniline Keskerakond ei taha lasta sel sündida ja kasutab venitamistaktikat viimase võimaluseni.

On oht, et eelmise aasta lõpus töö ja sissetulekuta jäänud inimesed peaksid tööle naasmist ootama veel vähemalt sügiseni.  Sel ajal, kui vabrikud seisavad, ei laeku maksutulu ei riigile ega ka omavalitsustele.

Seda arvestades peaks riigikogu pingutama ja seaduseparandused järgmisel nädalal vastu võtma.  Kui ei jõua, siis tuleks kokku tulla lisaistungile. See näiteks otseselt parlamendi hoolivust nii inimestest kui ka riigi tuludest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles