VKG juht Priit Rohumaa lahkub ametist ja keskendub perele

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Rohumaa.
Priit Rohumaa. Foto: Matti Kämärä

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimees Priit Rohumaa otsustas lahkuda ametist, kus on olnud kuus aastat. Sellega lõpeb käesoleva aasta 1. septembril tema viieteistkümneaastane karjäär kontsernis, sest ta on olnud 2000-2009 ka VKG juhatuse aseesimees ja finantsdirektor.

"Priit Rohumaa juhtimise ajal on kontsernis toimunud hulk olulisi muudatusi, mis lubavad rääkida Viru Keemia Grupist kui Eesti põlevkiviõlitööstuse lipulaevast. Kontsern on aastatepikkuse tööga ja sadade miljonite eurode investeerimisega välja arendanud Eesti kõige keerukama ja efektiivsema põlevkivi kasutamise väärtusahela, mis algab Euroopa kõige uuema ja moodsama Ojamaa kaevandusega, sisaldab veel kolme kõige moodsamat Petroteri tüüpi õlivabrikut, kahte elektrijaama, kaugküttepiirkondasid kahes linnas ning elektrijaotusvõrku," öeldakse VKG pressiteates, kus anti teada Rohumaa lahkumisest.

Nagu filmis

"Mõned raamatud ja filmide stsenaariumid kirjeldavad olukorda, kui pärast meeletult aktiivset ja pikka perioodi saabub hetk, mil inimene soovib rahulikumat elutempot. Just selline hetk saabus minul. Võtan aja maha, keskendun oma perele. Mis puudutab VKGd, siis kontsern elab praegu küll mitte kõige lihtsamad ajad üle, sest ta on tugev ja arenev," kommenteeris Rohumaa oma lahkumist Põhjarannikule.

Rohumaa lisas, et VKG-l on palju väärtusi, sh professionaalne meeskond nii kaevandamises kui põlevkivitöötlemises ning ka teistes kontserni tegevusega seotud valdkondades, nagu energia ja soojuse tootmine ning edastamine, logistika.

"Rohumaa otsus lahkuda kontsernist tähendab Viru Keemia Grupi jaoks rohkem kui lihtsalt juhi vahetust. Priidu lahkumisega lõpeb üks kontserni sündmusterohke ajastu. Priit Rohumaa juhtimisel on kontsern teinud olulised sammud arenguteel. VKG aktsionäride nimel tänan Priitu tehtud töö eest, mis on taganud VKG kiire arengu viimasel kümnendil," kommenteeris Viru Keemia Grupi aktsionär Priit Piilmann.

Rohumaa oli 1998-1999 Kohtla-Järve Soojuse juhatuse liige ja finantsdirektor. 2000. aastast töötas ta VKG finantsjuhi ja 2009. aastast juhatuse esimehena. Priit Rohumaa jätkab tööd uue juhatuse esimehe valimiseni ehk 1. septembrini. Avalik konkurss uue juhatuse esimehe leidmiseks kuulutatakse välja lähiajal.

Kriis

Nafta hinna languse tõttu on kontsern eelmise aasta teisest poolest kokku puutunud suurte raskustega.

"Neljapäevasele töönädalale üleminek polnud kerge otsus. See polnud ka väga hea töörežiim, mis segas meid kõiki.  Kuid see  võimaldas kokku hoida palju raha.

Praegune nafta hinna tase on selline, mis küll suurt rõõmu ei tee, aga ei sea meid ka kokkukukkumise äärele.  Sellise hinnaga tuleb raha, millega saab  kulud ära katta. Aga selge on, et investeerimisvõimet ei ole, samuti ei jää tehtud investeeringutelt sellist raha, mida omanikele jagada. Praegune hinnatase võimaldab rasked ajad üle elada. Ma usun, et nafta hind tõuseb veel pisut − 70-80 dollarit barreli kohta võiks olla uus pikaajaline normaalsus.

Loodame, et paari-kolme kuu pärast saame käima ka kolmanda Petroteri õlivabriku. See toob meile suure efekti," rääkis Rohumaa Põhjarannikule maikuus.

Siiski on VKG Eesti suurim põlevkivitöötlemisettevõte ja maailma suuruselt teine põlevkiviõlitootja. Kontserni panus riigieelarvesse 2014. aastal ulatus 45 miljoni euroni. VKG annab tööd rohkem kui 2000 inimesele Virumaal, VKG omandis on oma kaevandus, kuus põlevkivitöötlemistehast, tööstusenergia tootmiskompleks, transpordi-, remondi- ja elektritootmisbaasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles