Tsventarnaja tahab jätta volikogu esimehe palgata

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Ivanova ja Viktoria Tsventarnaja olid mõlemad eelmises linnavalitsuses abilinnapead. Nüüd ei pea Tsventarnaja õigeks säilitada volikogus esimehe palgalist ametikohta, mis kuulub praegu Ivanovale.
Riina Ivanova ja Viktoria Tsventarnaja olid mõlemad eelmises linnavalitsuses abilinnapead. Nüüd ei pea Tsventarnaja õigeks säilitada volikogus esimehe palgalist ametikohta, mis kuulub praegu Ivanovale. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve volikogu liikme  ja endise abilinnapea Viktoria Tsventarnaja meelest võiks linn loobuda palgalisest volikogu esimehe kohast, mis seati taas sisse pärast viimaseid kohalikke valimisi 2013. aasta sügisel. 

Praegu Nikolai Ossipenko prügiveofirma Ekovir direktorina töötav Tsventarnaja saatis sel nädalal volikogu liikmetele kirja, milles küsis,  kas  eelarve kokkuhoiu vajadusest lähtudes ei oleks mõistlik loobuda põhikohaga volikogu esimehest ja taastada olukord, kus volikogu esimehe kohustusi täidetakse lisakohustusena põhitöö kõrvalt.

Ta tõi näiteks, et kuni 2013. aasta sügiseni juhtis volikogu Arne Berendsen, kes töötas samal ajal linna sotsiaalteenistuse juhina. "Linnavolikogu töö toimus korrektselt, sujuvalt ja tulemuslikult," väitis Tsventarnaja.

Volikogu eelarve on kahekordistunud

Volikogu juhtimise eest maksti Berendsenile ligikaudu  tuhande euro suurust hüvitist. Viimased poolteist aastat volikogu esimehe palgalises ametis oleva Riina Ivanova ametipalk on 3000 eurot.

Kahe aasta jooksul on linnavolikogu kantselei eelarve kasvanud peaaegu kaks korda. Kui veel 2013. aastal tuli volikogu toime 111 000 euroga, siis tänavuses eelarves on kavandatud kulusid juba üle 200 000 euro. Kasv on tulnud suuresti sellest, et volikogu esimehe koht muutus palgaliseks, kuid lisaks on tõusnud ka saadikutele istungitel osalemise eest makstavad hüvitised.

Tsventarnaja tegi ka teistele saadikutele ja esimehele ettepaneku, et nad annetaksid poole oma hüvitisest 1. klassi minejate ranitsatoetuseks, mida Kohtla-Järve pole juba palju aastaid rahapuuduse tõttu maksnud.

Sel nädalal toimunud volikogu istungil luges Tsventarnaja ette ka ametliku arupärimise, milles ta soovib saada detailset analüüsi volikogu kantselei viimase viie aasta kulutuste kohta.

Tsventarnaja sõnul oli tema arupärimine ajendatud sellest, et olukorras, kus linna eelarve on olnud aastaid pingeline, peavad   ka volikogu liikmed vaatama, kus annaks raha kokku hoida. "Mulle tundub, et saaksime kärpida volikogu kulutusi," märkis ta, lisades, et enne otsuste tegemist sooviski ta saada põhjalikku kulude analüüsi.

2013. aastal oli Tsventarnaja ise nende seas, kes toetas palgalise volikogu esimehe ametikoha taastamist. Eile ei soovinud ta  anda hinnangut sellele, kas see samm on ootusi õigustanud ja kuidas Riina Ivanova selles rollis hakkama on saanud.  "Ma ei tahaks siduda minu arupärimise teemat hinnangulise aspektiga ja kindlasti ei ole see kuidagi seotud  Riina Ivanova isikuga," kinnitas Tsventarnaja. Samas lisas ta: "Kahtlemata on mul oma arvamus selle kohta, kas on raha raisatud põhjendamata või põhjendatult, nagu ka  arvamus selle kohta, kuidas volikogu esimees on oma ülesannetega hakkama saanud. Kuid täna see ei puutu asjasse."Võimalik võimuvõitlus

Volikogu põlise opositsionääri Eduard Odinetsi sõnul oli nii talle kui paljudele teistele saadikutele Tsventarnaja algatus suur üllatus. "Mõnedel venisid näod päris pikaks," ütles Odinets, kes oli siiani Kohtla-Järve volikogus ainus saadik, kes on viimase kümne aasta jooksul arupärimisi esitanud.

Tema sõnul võivad Tsventarnaja algatused olla seotud Keskerakonna sees toimuva võimuvõitlusega. "Midagi ebatavalist toimub. Ka revisjonikomisjoni aruandes esines üksikuid kriitilisi noote, mida seal varem pole olnud, " märkis Odinets.

Võimalikule võimuvõitlusele viitasid ka mitmed  Keskerakonna nimekirjast valitud volikogu liikmed, kes ei soovinud sellest aga avalikult rääkida.

Volikogu aseesimehe Arne Berendseni sõnul ei olnud Tsventarnaja oma ettepanekut temaga kooskõlastanud ja tallegi oli see üllatav. "Oma kogemusest võin kinnitada, et volikogu saab juhtida ka põhitöö kõrvalt, kui selleks äärmine vajadus peaks olema.  Linna eelarve on pingeline küll ja tulud vähenevad, aga ma ei oska öelda, kas just praegu on selline hetk käes," sõnas Berendsen, kes juhib ka volikogu eelarvekomisjoni.

Riina Ivanovalt eile kommentaari saada ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles