Etti Kagarov naasis Kohtla vallavanemaks

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etti Kagarovi sõnul vaatab ta nüüd vallas ja vallamajas toimuvat värskema ja pisut teistmoodi pilguga.
Etti Kagarovi sõnul vaatab ta nüüd vallas ja vallamajas toimuvat värskema ja pisut teistmoodi pilguga. Foto: Peeter Lilleväli

Mullu märtsis Kohtla vallavanema ametist asendusliikmena riigikogusse läinud Etti Kagarov on vallavolikogu heakskiidul eelmisest reedest saati vanas ametis tagasi.

"Kui läksin riigikogusse, siis ütlesin, et Kohtla vallavanema kohale ma hiljem tagasi tulla ei kavatse, ja oma sõnu ma sööma ei hakka," kinnitas Etti Kagarov Põhjarannikus tänavu märtsis pärast riigikogu valimisi, kui oli juba selge, et uude koosseisu ta valituks ei osutunud.

"Inimene teeb plaane, elu teeb korrektiive ja peab paindlik olema. Eks ma pean nüüd oma sõnu sööma," tõdes ta eile. "Ma ei oleks mingil juhul tagasi tulnud, kui pärast mind vallavanemaks valitud Hannes Lumiste poleks olnud sunnitud tagasi astuma."

Hannes Lumiste astus mai lõpus ametist tagasi talle esitatud korruptsioonikahtlustuste tõttu.

Tulutud tööotsingud

Nii enne kui pärast riigikogu aastat uskus Kagarov, et uue töökoha leidmine pole eriline probleem: "Mul on sotsiaaltöö haridus ja usun, et selles valdkonnas on tööpõld lai ning ameti ma endale leian."

Tegelikkuses asi nii lihtne ei olnud.

"Kandideerisin kahel konkursil, mõlemal korral kutsuti mind ka vestlusele. Sillamäe narkorehabilitatsiooni keskuse  juhataja konkursil olin lõppvoorus koos praeguse juhatajaga. Sotsiaalkindlustusametis otsiti aastaks projektijuhti lastekaitse valdkonnas, ka seal ei osutunud ma valituks.  Omavalitsuste korraldatud konkurssidel ma ei kandideerinud − ei Mäetagusele vallavanemaks ega Lüganusele arendusspetsialistiks. Kaalusin küll mõlemaid, aga otsustasin eri põhjustel mitte osaleda."

Kahest kibedavõitu kogemusest piisas − Kagarov otsustas endale ise tööandjaks hakata.

"Käisin äriplaani koolitusel, koostasin ja kaitsesin äriplaani ning kavatsesin starditoetusega Kukruse polaarmõisa kõrvalhoonesse majutuse pakkumiseks väikese, 15kohalise hosteli rajada," rääkis ta.

Enne kui Kagarov oma firma loomise ja hosteli projektini jõudis, tehti talle ettepanek Kohtla vallavanema vabaks jäänud kohale tagasi tulla.

"Hostel tuleb ikka − ainult et nüüd viib selle pärast Leaderi programmide avanemist ellu sihtasutus Kukruse Polaarmõis," lubas ta.

Õpetlik aasta

Kagarovi sõnul tuli vallavalitsuse tegemistest eemal oldud aeg − aasta ja kolm kuud − talle kasuks.

"Näen nüüd natuke kõrvaltvaataja pilguga; enne kippusid asjad rutiiniks muutuma, praegu on selles mõttes uus hingamine.  Püüdsin kogu eemal oldud aja ikka valla asjadega kursis olla ning aprillist alates osalesin ka volikogu töös. Praegu tunnen väga puudust Hannesest [Lumiste] kui  ehitusvaldkonna inimesest."

Kasuks tuli riigikogus oldud aasta ka muus mõttes: "Sain seal seadustest tervikpildi ning ka arusaama, et seadused ei ole kivisse raiutud ja vigast seadust on võimalik parandada. Nägin, et riigikogus ja selle komisjonides töötades ja seadusi ette valmistades on materjali maht nii suur, et iga koma taha lihtsalt ei näe. Seadusloome protsess käib meil liialt kiirustades."

Samas tunnistas Kagarov, et Ontika maastikukaitseala pikalt oodatud uue kaitse-eeskirja valmimist tal siiski kiirendada ei õnnestunud.

"Arvan küll, et vallavanemana teen nüüd midagi teistmoodi kui varem. Mõned mõtted igatahes on, aga anname neile aega areneda."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles