Narva jõe suue tehakse puhtaks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva jõesadam.
Narva jõesadam. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Soome lahe idaosas asuvate väikesadamate projekt on juba põhimõttelise toetuse saanud ning üks projekti raames kavas olevaid tegevusi on Narva jõe suudme puhastamine. Ilma selleta ei oleks Narva-Jõesuu ja Narva sadama edasine arendamine võimalik.

Kesk-Läänemere programmi juhtkomitee kiitis heaks projekti "Väikesadamad iga 30 miili kaugusel − elavdatud veeturismi teenuste arendamine Soome lahe idaosas". Narva on üks selle projekti partneritest. Narva linna arenduse ja ökonoomika ametist öeldi, et projekti eesmärk on Soome lahe väikesadamate võrgustiku loomine ning veeturismi teenuste arendamine.

Projekti eelarve on ligikaudu 3,9 miljonit eurot ning projekti tegevused on kavas ellu viia kolme aasta jooksul: 2015. aasta septembrist 2018. aasta augustini.

Narva sadam laieneb

Projektist võtab osa 12 partnerit kahest riigist: viis Soomest ja seitse Eestist. Projekti juhtpartner on Kotka linna mereuuringute assotsiatsioon.

Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti projektiosakonnast anti teada, et Narva võtab osa nii ühistest tegevustest kui hakkab ellu viima ka oma eesmärke. Täpsemalt öeldes paigaldatakse jahtlaevade kaikohtade arvu suurendamiseks Narva külalissadamas lisapontoon ning muretsetakse päästevarustus ja kemikaalid akvatooriumi reostuse likvideerimiseks. Sadamasse paigaldatakse skeemid, kaardid ja viidad.

Peale selle on kavas Narva sadama jaoks strateegiliste dokumentide väljatöötamine väikesadamate käivitamiseks, väikesadamate ühistegevusplaani väljatöötamine, turundustegevused ning sadama töötajatele ja veeturistidele koolituste korraldamine. Samuti töötatakse välja ja valmistatakse ette Narva sadamat ja Soome lahe väikesadamate võrgustikku tutvustavad reklaammaterjalid.

Suure projekti Narvat puudutava osa eelarve on ligikaudu 196 000 eurot, sellest üle 166 000 euro on programmi toetus ning ülejäänu omafinantseering.

Hakatakse jõesuuet puhastama

Narva-Jõesuu aselinnapea Maksim Iljin ütles, et linn plaanib olemasoleva jõesadama rekonstrueerimist ning võimalik, et ka laiendamist. Samuti on kavas luua jahtlaevade veeskamise koht ning rajada kohad laevade hoidmiseks, muu hulgas ka talvel. Plaanis on ehitada haldushoone sadama teenindamiseks.

Kuid kõige olulisem on ilmselt see, et kavas on puhastada jõesuue, mis jääb aina madalamaks, kuna seda ummistab Narva-Jõesuu rannaliiv.

"Hakkame jõesuuet puhastama, kuid mitte täielikult, vaid teeme puhtaks umbes 15 meetri laiuse koridori, et väikelaevad saaksid sealtkaudu siseneda," rääkis Iljin. Ta loodab, et suudme puhastamist toetab ka Narva linn. "Ilma selleta ei saa laevad lihtsalt Narva suunas liikuda ja Narva sadamasse tulla."

Narva jõe suudme madalaks jäämine on juba ammune probleem, mille põhjuseks on see, et kaitsemuul jäi kunagi lõpuni ehitamata ning tormid on selle praeguseks täiesti ära lõhkunud. Maksim Iljin ütles, et Narva-Jõesuu esitab peagi keskkonnainvesteeringute keskusele (KIK) taotluse: KIK on valmis alustuseks toetama vana muuli ja jõepõhja seisundi uuringuid, et seejärel saaks edasisi samme kavandada. Eelnimetatud väikesadamate projektiga sellel otsest seost ei ole, kuid laevanduse arendamisel oleks sellest siiski abi.

"Ministeerium [keskkonnaministeerium] toetab meid," ütles Iljin, kes sai Tallinnast sellekohase kirja pärast seda, kui minister Marko Pomerants isiklikult oli suvel Narva-Jõesuu kaitsemuuli masendava seisukorraga tutvunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles