Narva põrutaski Sillamäest mööda

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turniiritabelis on Trans Kalevi selja taha jätnud, kuid olukord võib muutuda juba sel laupäeval, mil Ida-Viru klubid on omavahel vastamisi Sillamäel.
Turniiritabelis on Trans Kalevi selja taha jätnud, kuid olukord võib muutuda juba sel laupäeval, mil Ida-Viru klubid on omavahel vastamisi Sillamäel. Foto: Matti Kämärä

Veel kaks kuud tagasi võinuks vaid hullud panustada sellele, et Narva Trans Sillamäe Kalevile Eesti meistriliigas järele jõuab − pärast viimast mängude vooru ongi see aga sündinud. 

"Meeskond mängib praegu tõepoolest niimoodi, nagu olen ammu oodanud ja arvestanud. Kahju vaid, et see alles nüüd hooaja lõpuosas on toimunud," tõdes Transi president Nikolai Burdakov.

Üheksa mängu kaotuseta

Palju aastaid Ida-Viru jalgpalli lipulaevaks olnud Transil on viimastel hooaegadel üks ebaõnnestumine teist taga ajanud ja meeskond on jäänud kodumaakonnas Sillamäe Kalevi varju. Ka tänavu oli hooaja esimeses pooles Kalev loodetust kehvematele tulemustele vaatamata siiski Transist edukam. Veel kaks kuud tagasi lahutas meeskondi 12 punkti.

Sealtpeale on narvalased teinud ülieduka seeria. Viimati kaotati augusti alguses 0:1 valitsevale meistrile Levadiale ja nüüd on punkte kogutud üheksas järjestikuses  mängus, seejuures viimased kuus mängu on lõppenud võidukalt. Skalbid on teiste seas võetud nii Floralt kui Levadialt. Viimati, laupäeval lustis meeskond täiega, põrmustades 5:0 Pärnu linnameeskonna, kes küll tabeli alumises osas, kuid oli samuti eelnevates voorudes võidulainele tõusnud.

Laupäevases kohtumises skoorisid nii meeskonna edukaim väravakütt lätlane Vitalijs Zils, kel tänavusel hooajal nüüd kirjas 12 väravat, viimastes voorudes väravasoone taasleidnud Dmitri Barkov, suvel meeskonnaga liitunud Kirill Nesterov, Dmitri Smirnov kui 17aastane Vadim Mihhailov, kellele see oli esimeseks väravaks meistriliigas.

Burdakovi sõnul on juuli alguses meeskonna juhendamise üle võtnud Tadžiki juurtega Adjam Kuzjajevil õnnestunud mängijate tugevad küljed esile tuua ja meeskond ühtseks löögirusikaks muuta. "Meile on väga tähtis sellisel heal lainel hooaeg lõpuni mängida. Hea meeskonnavaim on väga tähtis järgmist hooaega silmas pidades. Püüame meeskonna tuumiku säilitada ja tuua juurde ka mõned  tugevad jalgpallurid," rääkis Burdakov juba järgmise hooaja plaanidest. Ka Kuzjajeviga on ta huvitatud koostöö jätkamisest.

Vähe sellest, et Trans põrutas mööda Kalevist, on lähedale jõutud ka Infonetile. Neljas koht on väärtuslik ka seepärast, et suure tõenäosusega (juhul, kui karika võidab keegi medalikolmikust) tagab see järgmisel hooajal koha eurosarjas koos sellega kaasneva 120 000 euroga.

Infonet ei suutnud viimases voorus Tartu Tammeka vastu enamat 1:1 viigist ja edu Transi ees kahanes viiele punktile. Infoneti ja Transi omavaheline mäng seisab veel ees.

Sillamäe lagunes taas

Samuti neljandat kohta sihtiv ja üle-eelmises voorus Levadiaga võitlusliku viigi teinud Sillamäe Kalev ei suutnud konkurendi vääratust ära kasutada ja komistas ise Paide vastu, leppides selles mängus vaid 1:1 viigi ja ühe punktiga. Sillamäe meeskonna mäng läks liimist lahti pärast 25. minutit, mil vigastuse tõttu tuli välja vahetada itaallasest poolkaitsja Giorgio Russo.

Kohtumise lõpp läks Sillamäel täiesti košmaarseks. 76. minutil komistas Deniss Tjapkin oma värava lähistel palli otsa, millest sündis Paide viigivärav. Siis sai vigastada paremkaitsja Marius Cinikas ja tagatipuks teenis järjestikku kaks kollast kaarti kaitsja Aleksandr Ivanjušin, kes peab nüüd järgmise mängu vahele jätma.

Järgmine mäng 3. oktoobril on aga põhimõttelise tähtsusega, sest Sillamäe on kodus vastamisi Transiga. Sel mängul on suur kaal nii neljanda koha püüdmises kui ka selles, kumb Ida-Viru klubi hooaja lõpuks ettepoole jääb. Senises tänavuse hooaja kolmes kohtumises on Kalev võitnud küll kaks ja üks on jäänud viiki, kui praegu on just Trans tõusujoonel ning Sillamäel suur tegu punktiarve kasvatamisega − viimasest kuuest voorust on saadud vaid viis punkti. Pealegi on omaette küsimus, kes niigi lühikese varumängijate pingiga Sillamäel laupäeval mängukõlblikud on.

Nikolai Burdakov jääb meeskonna viimaste kuude edule vaatamata kahe jalaga maa peale ning tõdeb, et muidugi on neljas koht eesmärgiks tõusnud, kuid selleni jõudmiseks tuleb võidulainel püsida.  "Peame ka järelejäänud mängud võitma. Kuid meilgi on mängijatega probleeme," sõnas ta, tuues näiteks, et vigastused ei lase täiega mängida ei Barkovil ega Škinjovil.

Ka Transi viimased vastased on tugevast puust: pärast kohtumist Kaleviga seisavad ees veel kohtumised Flora, Kalju, Infoneti ja Tammekaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles