Lüganuse rahvas sai üle mitme aasta taas oma kaupluse

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Vendil (paremal) ja  talu töödejuhatajal Tanel Sirul on põhjust rahul olla: saagid olid korralikud ja talutöö kõrvalt sai pood valmis ehitatud.
Aare Vendil (paremal) ja talu töödejuhatajal Tanel Sirul on põhjust rahul olla: saagid olid korralikud ja talutöö kõrvalt sai pood valmis ehitatud. Foto: Matti Kämärä

Mitu aastat ilma päris oma poeta läbi ajama pidanud Lüganuse aleviku elanikud saavad nüüd piima-leiva ja köögiviljad jälle kodu lähedalt kätte.

Põline Lüganuse elanik Koidu Tauts mäletab aega, kui alevikus oli lausa viis toidupoodi − aastat paarkümmend tagasi.

Riburada jäi neid vähemaks, kuni viimanegi − OÜ Sigwari oma − ukse lõplikult kinni pani. Millal see juhtus, Tauts täpselt ei mäleta, aga ikka hea mitu aastat on sellest möödas küll.

Sestsaati on Lüganuse rahvas toidukraami järele Kiviõlisse sõitnud. Bussiga saavat päris poe ukse ette ja paari tunniga poes käidud.

Teine võimalus on Püssi linnas, kuhu vaid kilomeetri jagu maad. Pole ju palju, aga toidukotid käes otsas, on vanematel inimestel päris raske koju tagasi kõndida.

Poodi sõidetakse tihtipeale ka jalgrattaga, nii Püssi kui Kiviõlisse. Nõnda et söömata pole Lüganuse inimesed olnud. Aga oma pood on ikka käepärasem ja seda on Lüganusel pikisilmi oodatud.

Vana maja uus elu

Lüganusel eile avatud OÜ Lüganuse Agro talupoe maja teatakse kohapeal kui vana meiereid või kukekombinaati (seal tapeti kanu ja valmistati neist turustamiseks sobivaid tooteid). Viimati toimetas seal Palu Grupi akna- ja uksetööstus, mis masu ajal pankrotti läks ja hoone mitmeks aastaks tühjalt seisma jättis.

Tänavu aprillis ostsid Vendi aiandustalu pererahvas ja ühtlasi OÜ Lüganuse Agro omanikud Aare ja Anne Vent maja ära.  Et teha sinna pood ja midagi veel.

"Midagi veel" tähendab köögiviljatsehhi, kus oma talus toodetut väärindama asutakse ehk siis seda puhastatakse-hakitakse ja tehakse salateid ja igasugust muud värki. Leiba ja saia hakatakse ka seal küpsetama.  Aga see on alles novembrikuu teema, sest praegu on ehitus veel natuke pooleli ja tellitud seadmed pole ka kõik kohale jõudnud.  Seega praegu on jutt ikka eile avatud poest.

Alguses oli Vendi perel plaanis üksnes oma talutoodangu pood rajada.

"Külarahvas avaldas soovi, et sealt ikka piima-leiva ka kätte saaks, ja nii võtsingi esmatarbekaubad lisaks," rääkis Aare Vent. "Plaan on peamiselt kohalikku toodangut müüa, aga näiteks piim ja keefir on praegu Tere omad... Lihatooted on küll Sigwarilt, mesi meie valla elanikult Hagbard Räisilt ja vaarikamoos naabervallast Toomas Aldilt. Eks esialgu ole alguse asi, vaatame-kuulame, mida inimesed küsivad ja tahavad, need asjad loksuvad ajaga paika."

Külaelu mootor

Poe keskpäevaks plaanitud avamise eel olid mõnedki kohalikud elanikud end juba maja ette ootele sättinud.

"Tulge aga sisse, ärge häbenege, teile me selle ju tegime," lõi Aare Vent ukse valla.

Tuldi, uudistati, kiideti, osteti.  Joodi pererahva pakutud kohvi ja mekiti  Sonda pagarikojas valminud torti.

"Vendi talu najal see külaelu siin püsti seisab," tunnustati lahkudes.

Sel aastal on Aare Vent loonud neli töökohta. Poe juhatajaks (ja tulevikus ka köögiviljatsehhi juhiks) tuli abikaasa õetütar Elina Turk, kes oli otsustanud perega Tallinnast Lüganusele kolida ja seal maja ehitada. Elina abikaasa Martin juhib köögiviljatsehhis ehitustöid.  Lähipäevil asub poes ametisse veel üks müüja, samuti kohalik inimene. Ja siis on veel "hea haldjas Maire" (tema perekonnanimi jäigi üle küsimata), kes on igas olukorras valmis appi tulema, eile näiteks toimetas poes leti taga.

"Maja on praegu viletsas seisus," tunnistas Vent. "Uus katus on vaja peale teha − vana tilgub igalt poolt läbi. Seinad on vaja soojustada ja korda teha. Kirjutame mõned projektid ja ehk saame toetust."

Poe rajamisel oli abiks PRIAst saadud toetus, mida anti kaupluse ja olmeruumide ning köögiosa remondiks ja statsionaarsete seadmete ostmiseks.

"Toetus moodustab kogumaksumusest umbes kümme protsenti, ülejäänu on oma raha.  Oma, mitte panga raha. Pangast võtsime kevadel laenu selle maja ostmiseks," ütles Aare Vent.

Lüganuse talupood on lahti teisipäevast reedeni kella 10-18 ja laupäeviti kella 10-14, pühapäev ja esmaspäev on puhkepäevad.

Esimesel nädalal on Vendi aiandustalu omatooted poes müügil poole hinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles