Noorte Jõhvikate uks on nüüdsest ametlikult valla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortekeskuse nimeristsete puhul pakuti torti, mille lõikas lahti keskuse juhataja Hristo Neiland.
Noortekeskuse nimeristsete puhul pakuti torti, mille lõikas lahti keskuse juhataja Hristo Neiland. Foto: Peeter Lilleväli

Eile Jõhvi noortekeskuses toimunud lindilõikamine ja tordisöömine kuulutas Noored Jõhvikad ametlikult avatuks.

Jõhvi noortekeskus tegi uksed lahti 1. oktoobril. Eile toimunud ametlikku avamistseremooniat lindilõikamise ja tordisöömisega võib aga ühtlasi nimetada nimeristseteks.

Nime autor Iisakust

Keskuse nimekonkurss andis tulemuseks selle, et nüüd ja edaspidi kannab Jõhvi noortekeskus nime Noored Jõhvikad. Nime autoriks on aga üldsegi mitte jõhvikas, vaid iisakulane − Iisaku valla lastekaitsespetsialist Egle Juuse, kelle sõnul ei pidanud ta pikalt pead murdma, enne kui selle nimeni jõudis.  "Jõhviga seoses meenusid kohe jõhvikad − need toolid promenaadil − ja siis paningi noored ja jõhvikad nimesse kokku. Pealegi on tänavu väga hea jõhvika-aasta," kostis ta lõbusalt.

Noorte Jõhvikate uks on avatud kella 12-19. Mida vastab keskuse juhataja Hristo Neiland neile noortele, kes pärast koolipäeva lõppu keskuse uksest sisse astuvad ja pärivad, mida täna teha võiks?

Neilandi sõnul on võimalusi mitmeid, alates papp-pakenditest tornide meisterdamisest ja kirbumängust kuni teemaõhtuteni ja projektide kirjutamiseni ja ürituste korraldamiseni. "Vaheajal hakkame näiteks vildist susse meisterdama," kostab ta ja muigab: "Ei, mina neid teha ei oska, küll aga oskavad Kurtna noortekeskuse noored, kes tulevad õpetama. Mina juhendan noori, nii palju kui oskan, ja kui ei oska, siis otsin inimese, kes oskab. Ma ise räppida ei oska, küll aga kutsusin avamispeole Tallinnast inimese kohale, kes oskab."

Noortekeskus on jõudnud oma lühikese eluea jooksul saada maha ka ühe filmiga − lühikese filmiga koolikiusamisest, see sündis koostöös MTÜga Daylight. "Üks päev kulus stsenaariumi kirjutamise ja koolivägivalla teemal arutamise peale, teisel päeval läks võteteks," meenutab Neiland.

Seda lühikest, aga löövat filmijuppi näidati ka eile avamispeol.

Sõber või õpetaja?

Suurematest ettevõtmistest rääkides peatub Neiland plaanitaval kohtumisel Paldiski noortekeskusega. "Meie noored käisid kõigepealt projekti kirjutamise koolitusel, siis kirjutasid selle valmis ning ootame, kas saame selleks ürituseks rahastust," räägib ta.

Mitte iga noor inimene, kes Noorte Jõhvikate ukse avab, ei oska öelda, mida ta seal teha tahaks. Neilandi sõnul tuleb sellise noorega rääkida, küsida ta huvide kohta, kuni lõpuks selgub, mis teda paeluks. "Kõike on võimalik teha, kui mitte noortekeskuse sees, siis võib ju väljas midagi korraldada," pole keskuse seinad Neilandi sõnul veel tegevusvälja piireteks.

Keskuse juhataja on maja asukatele rohkem sõber kui õpetaja, sest õpetajaid − neid jagub kooliski. "Noored räägivad mulle oma lugusid, sealhulgas ka oma pidudest ja rahateenimistest, ning eks ma püüa vestluse käigus panna neid asju ka teisest küljest vaatama. Mõned gümnaasiuminoored käivad õhtuti siin esialgu niisama istumas, aga hea seegi − nad on vähemalt minu silma all," muigab ta, märkides, et kui neil igavus ükskord maad võtab, küll siis tuleb ka tahtmine midagi teha.

Noortekeskus pole mitte ainult hea koht, kus olla, vaid koht, kus tegutseda.

Ainult üks hirm

Jõhvi vallavalitsuse liige hariduse, kultuuri ja spordi alal Tiina Kullamä peab noortekeskuse asukohta igati õnnestunuks. See asub kunstikooliga ühe katuse all, Jõhvi gümnaasiumi ja põhikooli läheduses, võimaldades pärast koolipäeva lõppu aega parajaks teha, enne kui huvikooli tegevus algab. "Kuna keskuses on eraldi seminariruum, saab seal omaette vaikselt ka õppida," märkis Kullamä. Peale mänguruumi ja seminariruumi on seal olemas ka kööginurk.

Kullamä hinnangul on Noortel Jõhvikatel kõik eeldused olemas, et täiskäigul tegutseda, alates noortekeskuse juhataja valikust. "See valik on meil õnnestunud sada protsenti. Hristo on juba näidanud ennast väga hea juhi ja väga hea organisaatorina," kinnitas ta. "Noored hakkasid keskuses käima juba selle esimesest lahtiolekupäevast alates. Mul on ainult üks hirm," märkis ta rõõmsalt. "Et ükskord see noortekeskus ummistub!"

"Kutid, mis on?" küsib Neiland pärast lindi läbilõikamist tema kõrval vaikselt seisma jäänud poistelt. Poiste soov oleks piljardit mängida. "Andke minna!"

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles