Eesmärkidest kaugele jäänud Sillamäe Kalevis tuleb noorenduskuur

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe Kalevil on noorenduskuuri läbiviimisel eeskujuks Tallinna Flora, kes põhiliselt oma noortega mängides tuli tänavuseks Eesti meistriks ja võitis Sillamäed kõigis neljas omavahelises mängus.
Sillamäe Kalevil on noorenduskuuri läbiviimisel eeskujuks Tallinna Flora, kes põhiliselt oma noortega mängides tuli tänavuseks Eesti meistriks ja võitis Sillamäed kõigis neljas omavahelises mängus. Foto: Matti Kämärä

Eesti jalgpalli meistritiitlit püüdma läinud, kuid lõpuks vaid viienda kohaga leppima pidanud Sillamäe Kalev loobub enamikust võõrmängijatest ja hakkab uut meeskonda üles ehitama oma noortele tuginedes. 

Klubi president Aleksandr Starodubtsev tunnistas, et Eesti mõistes suured investeeringud  võõrmängijatesse loodetud edu sel hooajal ei toonud. "Meid on kritiseeritud, et kulutame mängijate palkade peale liiga palju. Püüdsime klubi poolt luua  profimeeskonnale omaselt kõik vajalikud tingimused, kuid see vaev ja raha lendas suuresti tuulde. Mängijatelt me oodatud tulemust vastu ei saanud," sõnas ta.

Peatreener Ugarov jääb

Starodubtsev tõdes, et  sel hooajal läks klubi alt mitmete võõrmängijatega. "Lepingu sõlmimise eel näitasid kõik nad end heast küljest ja tervetena, ent hiljem hakkas ilmnema mitmesuguseid põhjusi, miks mitmed neist täie jõuga mängida ei saa," ütles ta, avaldades kahtlust isegi selles, et nii mõnigi leegionär võis meelega teenida kollaseid kaarte, et mänge vahele jätta.

Mulluse hõbemedalimeeskonna hooaeg hakkas kiiva kiskuma juba kevadel, kui järjepanu kaotati nii Florale, Nõmme Kaljule kui teistele lähikonkurentidele. Järgnes peatreeneri vahetus − Sergei Frantsevi asemel meeskonna juhtimise üle võtnud Deniss Ugarovi juhtimisel saadi küll üks väärt võit Nõmme Kalju üle, kuid edasi midagi rõõmsat meistriliigast ei tulnud. Ugarov muutis oluliselt meeskonna mängustiili, pannes rohkem rõhku kaitsest lähtuvale kontrarünnakutega mängule. Mitmed võtmemängijad ei varjanud oma imestust uue peatreeneri käekirja suhtes.

Starodubtsevi sõnul oli hämmastav, et osa mängijaid ei tahtnud uue treeneri muudatustega kaasa tulla. "Sellist asja ei tohiks professionaalses meeskonnas olla," märkis ta, lisades, et Ugarov peaks jääma ametisse ka järgmiseks hooajaks.

Flora eeskuju

Põhjarannik rääkis Starodubtseviga eile pärast  klubis toimunud pikemat koosolekut, kus arutati meeskonna tulevikku. "Et edasi liikuda, võtame suuna meeskonna noorendamisele. Tahame rohkem toetuda oma kasvandikele. Meil on peale tulemas 16-17aastasi noori. Selge, et noorele meeskonnale ei saa seada selliseid sihte, nagu meil olid viimastel aastatel. Kuid tahame mõne aastaga jõuda tagasi tippu," viitas ta ka Tallinna Florale, kes tänavu suuremas osas oma noortest koosneva meeskonnaga mitme aasta järel meistritiitli võitis.

Ainus võõrmängija, kes kindlalt ka järgmiseks hooajaks meeskonda jääb, on klubi presidendi sõnul Jevgeni Kabajev. 2014. aasta Eesti meistriliiga suurim väravakütt lahkus talvel Indoneesiasse, kuid kuna seal jäi hooaeg ära, liitus ta suvel uuesti Kaleviga. Vigastuse tõttu pääses Kabajev esimest korda lühikeseks ajaks platsile alles pühapäeval toimunud eelviimases voorus Viljandi Tuleviku vastu. "Ženjat me teame ammustest aegadest. Kui ta pärast pikka mängupausi järgmiseks hooajaks taas vormi tõuseb, on ta oma eeskujuga meie noortele väga vajalik mängija," tõdes Starodubtsev.

Kogenud mängijatest soovib Starodubtsev meeskonda jätta ka loovat poolkaitsjat Daniil Ratnikovi, kes lõi sel hooajal Sillamäe eest mitmeid mängu saatust otsustanud väravaid. "Püüame teha kõik, mis võimalik, et ta jääks meie meeskonda," sõnas Starodubtsev.

Rahakott muutub kõhnemaks

Seevastu meeskonna kaptenit, Sillamäelt pärit ja 21 korral Eesti koondist esindanud vasakkaitsjat Andrei Sidorenkovi president iga hinna eest meeskonnas hoida ei kavatse: "Kui meie pakutavad tingimused ei sobi ja tal on paremad pakkumised, siis võtku need vastu."

Tänavu 19 väravat löönud ja meistriliiga väravaküttide pingereas teises kohal oleva Jaroslav Kvassovi suhtes Starodubtsevil selget seisukohta veel pole. "Väravaid lõi ta küll palju, kuid peamiselt vaid nõrgematele meeskondadele. Samas on ta noor poiss, kõigest 23aastane. Räägime veel temaga, kuidas ta meie pakutava palgaga nõustub," lausus klubi president.

Starodubtsev ei salga, et klubi järgmise hooaja eelarve tuleb tänavusest väiksem ja seetõttu oleneb nii mitmegi mängija meeskonda jäämine sellest, kas ta nõustub palgakärpega. "Majanduses on paraku keerulised ajad ja meie sponsorid ei saa enam senises mahus meeskonda toetada. Peale selle on küsitav, kas me saame järgmisel aastal eurosarja toetust, sest ainus võimalus selleks on jäänud vaid karika võitmine, kuid sel teel on meil vastas veel nii Flora kui Nõmme Kalju," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles