Pühajõe küla sai lõpuks puhta joogivee

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Politajevi sõnul on Toila V.V. valla veemajanduse korrastamise tõsiselt käsile võtnud: hiljaaegu puhta joogivee saanud Voka alevikule järgnesid Pühajõe küla ja Toila sadam, järjekorras on Lepa tänav.
Ülle Politajevi sõnul on Toila V.V. valla veemajanduse korrastamise tõsiselt käsile võtnud: hiljaaegu puhta joogivee saanud Voka alevikule järgnesid Pühajõe küla ja Toila sadam, järjekorras on Lepa tänav. Foto: Peeter Lilleväli

Aastaid üleliigse rauasisalduse tõttu pruuni ja sogase kraaniveega hädas olnud Toila valla Pühajõe küla elanikud ja Toila gümnaasium võivad nüüd kergemalt hingata: uus torustik ühendas nende veevärgi Toila veepuhastusjaamaga. 

"Enne oli Pühajõe küla joogivees rauda 2000 ja mangaani 350 milligrammi liitris, nüüd jäävad need näitajad lubatud normidele − vastavalt 200 ja 50 milligrammi liitris − alla," ütles ASi Toila V.V. juhatuse liige Ülle Politajev.

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toetuse sai Toila gümnaasiumi Toila aleviku ühisveevärgiga ühendamise  projekt juba eelmise suve hakul, mitmel põhjusel jäi aga asi venima, nõnda et Toila veefirma pidi nõuetele mitte vastava vee pärast terviseameti ettekirjutuse kohaselt korra sunnirahagi maksma.

Septembris hakkas OÜ Astnik Ehitus töödega pihta: maha tuli panna 670 meetrit veetorusid, need Toila aleviku veevärgiga ühendada ning töötanner heakorrastada  Nüüd on kõik tööd tehtud ning nii gümnaasiumi kui Pühajõe küla elanikud tarbivad juba paar nädalat korralikku joogivett.

"Seda, et vesi on puhas, on nüüd silmaga näha, lisaks on seda näha kodu- ja sanitaarseadmetel, mida roostene vesi enam ei riku," ütles Politajev. "Tegemist oli keskkonnasõbraliku projektiga: enam ei teki kohapeal veefiltrite läbipesu heitvett, vähenes elektrikulu ning joogivee puhastamiseks ei kasutata lisakemikaale."

Peale 229 õpilase ja 27 õpetajaga Toila gümnaasiumi said puhta vee ka 17 Pühajõe külas elavat leibkonda.

Kuigi algul oli plaanis ühtaegu veetorudega panna maha ka kanalisatsioonitorustik, ei nõustunud KIK seda osa projektist rahastama, tuues põhjuseks, et külas on uued puhastusseadmed olemas.

Sadamas sai vesi puhtaks

Pühajõe küla joogivee kordategemise rahastamisel osales AS Toila V.V. 15protsendilise omaosalusega, Toila sadama veefiltrite väljavahetamise maksis aga veefirma puhtalt oma rahast kinni.

"See ei olnud väga suur projekt, aga nüüd on seal ka vesi korras," ütles Politajev, et ilma ülemäärase raua ja mangaanita vett saavad nüüd kõik sadamas tegutsevad ettevõtted ja asutused, sealhulgas sadama kõrts.

"Ja inimestel, kes suvel randa tulles end duši all pesemas käivad, on kindlasti hea teada, et dušist tulev vesi vastab joogivee nõuetele," lisas ta.

Murelaps Lepa tänav 

Toila alevikus Lepa tänaval pole ei ühisveevarustust ega -kanalisatsiooni.

Viimaste kuivade aastate tagajärjel pole enam üldse vett, sest elamute madalad kaevud on kuivaks jäänud.

"Tänavu kevadel tegime ajutise ühenduse ja viisime tänava otsa toru, kust inimesed saavad vett võtta," ütles Ülle Politajev. "Raha me selle vee eest inimestelt ei küsi; tarbitud veekoguste järgi on näha, et seda võimalust ei kuritarvitata."

Lepa tänaval pole tegelikult ka valgustust ega õiget teekatet; noid pole põhjalikumalt plaanigi võetud, sest pole ju mõtet teed korda teha, kui sinna peatselt torustikku hakatakse paigaldama. Torustikust räägitakse juba kümmekond aastat; kolmel korral on selle jaoks KIKist rahagi küsitud, paraku tulemusteta.

Nüüd tegi Toila V.V. päris uue projekti ja ootab lähipäevil KIKi otsust.

"Lepa tänav on meile väga oluline," toonitas Politajev. "20 selle tänava elanikku on esitanud meile liitumistaotluse. Lisaks mõjutab selle tänava ühisveevärgiga ühendamine kogu veesüsteemi: siis hakkab vesi ringlema ega seisa enam, pole tupikuid, mis vajavad regulaarselt läbipesu."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles