Tali tuleb... jatsune!

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauljatar Ivi Rausi on Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi vilistlane, kelle esivanemad on maakonnas toimetanud mitu põlve.
Lauljatar Ivi Rausi on Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi vilistlane, kelle esivanemad on maakonnas toimetanud mitu põlve. Foto: Tiia Saart

Novembri lõpust saab Jõhvi kontserdimajas kuulata mitmeid põnevaid džässikontserte: meie oma Ivi Rausi uut albumit tutvustavast kontserdist Frank Sinatrani välja − Juhan Liivist rääkimata.

Juba käesoleval pühapäeval, 22. novembril kell 17 kuuleb kontserdisarja "Dream Big Jazz" raames kontserti "Optimist. Evald Vain 100".

Nagu teatris

Kontserdil astuvad lauljaina üles Tallinna linnateatri näitlejad Hele Kõrve, Liis Lass, Maiken Schmidt, Andero Ermel, Mikk Jürjens, Veiko Tubin, Mart Toome ja Rain Simmul. Saatjaiks on Klaaspärlimäng Sinfonietta kammerkoosseis, mille dirigent ja viiulisolist on Maano Männi, ja ansambel Jaak Jürissoni juhatusel. Kava koostaja on Riina Roose.

Helilooja Evald Vain (1915-1970) oli andekas ja viljakas komponist, kelle looming on jäänud tänamatult unustusse. Vainu helikeel meenutab muusikateadlaste meelest Gershwinit või Valgret, kuid on kordumatu oma põnevate harmooniate ning selgete karakteritega.

Evald Vain sündis samal aastal kui Edith Piaf, Billie Holiday ja Frank Sinatra. Tema põlvkonnakaaslased on mõneaastase vahega sündinud Edgar Arro, Raimond Valgre ja Boris Kõrver.

Vain oli nõutud nii viiuli-, oboe- kui saksofonimängijana, kirjutas ohtralt laule ja instrumentaalmuusikat, orienteerus hästi orkestrimaastikul. "Ei kunagi" Erika Vainu tekstile kuulub eesti levimuusika klassikasse. Viimasel üldlaulupeol kõlas segakooride esituses tema "Optimist".

Kontserdi salvestab Jõhvi kontserdimajas Eesti Televisioon.

Neljapäeval, 26. novembril kell 19 kuuleb Jõhvi kammersaalis kontserti "Juhan", kus kõlavad Jaak Sooääre laulud Juhan Liivi tekstidele. Riho Sibula osaks on vokaal ja kitarr, Jaak Sooäär ise on kitarri ja Hammondi oreli taga, Henno Kelp mängib basskitarri ja Andrus Lillepea löökpille.

Kõlavad Jaak Sooääre laulud Juhan Liivi tekstidele. Ansambel Juhan on tegutsenud praeguseks üle kahe aasta ning selle loomise idee tekkis Sooäärel uut ja täiendatud Liivi kogu lugedes.

Džäss või rokk

"Avastasin, et kogus oli nii palju minule tundmatuid tekste, mis sobisid väga hästi iseloomustama ka tänapäeva. Päris palju oli sotsiaalse sisuga tekste, selliseid kriipivaid. Lood neile tekstidele sündisid väga kiiresti − tundidega. Kohe tekkis ka idee, milline bänd seda võiks mängida, küsisin meestelt ja nad olid nõus. Album "Juhan" ilmus Liivi 100. surma-aastapäevaks, aga nüüdseks on lisandunud ka uusi lugusid − bänd areneb ja tegutseb," ütles Sooäär Põhjarannikule.

Ehkki praegu tutvustame kontserti džässi sildi all, peab Sooäär seda rohkem rokilikuks. "Mõjud on siiski erisugused ja kontserdil arendame ka pikemaid soolosid," lubab muusik.

Muusika- ja teatriakadeemia kasvandikust Sooäär (sünd. 1972) ongi rohkem džässi viljelev kitarrist, kellele pole võõrad ka rokk, klassikaline ja pärimusmuusika. Tuntud on tema trio Raul Vaigla ja Tanel Rubeniga ning duo koos kandlemängija Tuule Kanniga. Sooäär on praegu ametis ansambliga Heavy Beauty, kus on samuti Lillepea ja Kelp ning lisaks geniaalne Leedu saksofonist Liudas Mockunas. Samuti on Sooäärel käsil projekt Veljo Tormise muusikast džässilikus võtmes − koos Kadri Voorandi, Liisi Koiksoni ja Paul Danieliga.

"2+2 on 2"

8. detsembril kell 19 on kammersaalis Ivi Rausi albumi "2+2 on 2" esitlus, kus koos lauljatariga astuvad üles tšellist Ann Kuut, akordionist Jaak Lutsoja, kitarrist Mart Soo, kontrabassimängija Taavo Remmel ja trummar Eno Kollom.

Rausi on muusik, kes on Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi vilistlane ja kelle esivanemad on maakonnas toimetanud mitu põlve.

Ta on oma loomult otsija-katsetaja-leidja, kes pärast gümnaasiumi lõpetamist läks Eesti muusika- ja teatriakadeemiasse, kus ta lõpetas nii muusikaõpetaja, pärimusmuusika kui ka kaasaegse improvisatsiooni eriala. Ta on täiendanud end pidevalt kaasaegse (vaba) improvisatsiooni ja džässmuusika valdkonnas eri õppejõudude käe all. Rausi muusikaline teekond on kulgenud klassikalisest muusikast džässini ja sealt regilaulu kaudu vaba improvisatsioonini. Viimane on oluliselt mõjutanud Rausi kui laulja-muusiku arengut ja mõtlemist.

Käesoleva aasta oktoobris ilmus tal uus, järjekorras teine album "2+2 on 2", kus on üksteist lugu, mille tekst ja meloodia pärinevad lauljatari enda sulest. Esimene omaloominguline album "KummaLiine Kleit" (2012) peegeldas otsinguid ja vilksatusi kõigest sellest, mis käesoleval albumil julgelt teoks saavad.

8. detsembri kontserdil kõlavad verivärske albumi lood, mis viivad kuulaja lauljatari värvikirevasse maailma, kus tuleb valmis olla kõigeks. Kuuleb mõnusat bossat, piazollalikku kirglikkust, reggaelikku tvisti, ballaadilikku svingi, hullumeelset vaba improvisatsiooni ja veel palju muud.

"Plaadi nimilugu sündis, võib öelda, minu teadmata. Olin kirjutanud selle oma raamatusse, kuhu kogun ideid, ja see oli seal täiesti valmis kujul olemas ja... unustasin ta täielikult. Taasavastasin loo ligi poolteist aastat hiljem," rääkis lauljatar Põhjarannikule plaadi nime taustast.

Sinatra

Neljapäeval, 17. detsembril kell 19 kõlab kontserdimajas kontserdisarjas "Dream Big Jazz" Estonian Dream Big Bandi esituses kontsert "Frank Sinatra 100", kus solistiks on Inglise laulja Stephen Triffitt.

Maailmas tuntuim Frank Sinatra muusika esitaja Triffitt on selles rollis esinenud peaaegu kõikjal. Ta on laulnud maailma võimukandjatele ja esinenud nimekate orkestritega. Tema hääl on kõlanud arvukates filmides ja telesõudes.

Estonian Dream Big Band on aastate jooksul esinenud koos paljude maailmakuulsate džässmuusikutega, nagu Kurt Elling, Frank Foster, Randy Brecker jpt.

Kontsert on Eesti Kontserdi ja "Jazzkaare" "Jõulujazzi" ühisprojekt.

Kontserdisari "Dream Big Jazz" toob pühapäeval, 20. märtsil kell 17 kontserdimajja Peterburi kollektiivi Beardless Quintet kontserdi, kus mängivad Anton Sušev (altsaksofon), Dimitri Semjonov (tenorsaksofon), Jevgeni Ponomarjov (klaver, klahvpillid), Grigori Voskoboinik (bass) ja Pjotr Mihhejev (trummid).

Beardless Quinteti muusika on segu tänapäevasest džässist ja funk­stiilist. Ansambel koosneb Peterburi parematest džässmuusikutest. Grigori Voskoboinik on tuntud eduka filmimuusikaloojana, samuti paljudes klassikalise ja vanamuusika projektides osalejana. Ansambel teeb tihedat koostööd maailmanimega Austraalia saksofonisti ja helilooja Troy Robertsiga, kelle muusikat ansambel esitab. Beardless Quinteti repertuaaris on ka Marcus Milleri, Victor Bailey, Robert Glasperi jt muusikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles