Kanada kitarriprofid toovad Jõhvi nii idamaade eksootikat kui ladina temperamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada kitarriansambel Montreal Guitar Trio pakub muusikalist tulevärki, mida iga päev ei näe.
Kanada kitarriansambel Montreal Guitar Trio pakub muusikalist tulevärki, mida iga päev ei näe. Foto: Põhjarannik

Montreal Guitar Trio kontserdist Jõhvis võib kujuneda aasta elamus − seda juhul, kui te sinna vaid pileteid saate, sest juba praegu on käiku lastud lisatoolid.

Üks täna algava XIV kitarrimuusika festival "Fiesta de la Guitarra!" peaesinejaid Montreal Guitar Trio annab Eestis neli kontserti, esinedes 4. detsembril Jõhvis kontserdimaja kammersaalis. Piletimüük on olnud sedavõrd edukas, et 160kohalises esinemispaigas tuleb kasutusele võtta lisatoolid.

See Kanada kitarriansambel, kuhu kuuluvad Marc Morin, Sébastien Dufour ja Glenn Lévesque, on andnud 15 tegevusaasta jooksul sadu kontserte kõikjal maailmas, sh BB King Clubis New Yorgis, Rundetårnetis Kopenhaagenis, Concertgebouw's Amsterdamis, ning löönud letti kuus albumit, viimase neist eelmisel kevadel.

Eesti kontsertidel kombineerib trio maailmamuusikat omaloominguga. Kõlavad eksootilised idamaade meloodiad, Lõuna-Ameerika, Hispaania ja Balkani kuumad rütmid ja Quebeci muusikatraditsioonidele tuginevad improvisatsioonid. Tegemist on suure tehnilise ja kunstimeisterlikkuse saavutanud interpreetidega, kelle mängust saate aimu, kui kiikate Youtube'i ning kuulate sealt nende esituses pala "Garam Masala". Kitarr leiab seal kasutamist ka rütmipillina ning mehed saadavad oma mängu mitmehäälse vokaaliga.

Kontserdipääse maksab 8 eurot, sooduspilet 6.

Külalised Tallinnast

Tänavune festival on pühendatud noortele kitarrimängijatele, võimaldades lavale astuda ka neil, kes alles õpivad muusikakoolis või on selle vast lõpetanud.

Täna esinevad  kell 17 Rajaleidja karjäärikeskuses VitaTiim Tallinna kitarriõpetaja Vahur Kubja kitarriklassi õpilased.

Vahur Kubja õppis Otsa-koolis Tiit Petersoni käe all, seejärel suundus Itaaliasse Nino Rota nimelisse konservatooriumi, kus õppis rahvusvaheliselt tunnustatud kitarrivirtuoosi Massimo Felici kitarriklassis. 2009 lõpetas ta diplomiõppe ning 2012 magistrantuuri kitarrisolisti erialal maksimumpunktidega.

Praegu  õpetab  Kubja noori Tallinna muusikakeskkoolis, Otsa-koolis, Vanalinna hariduskolleegiumis ja Saku muusikakoolis.

Kontserdil astuvad üles tema kitarriõpilased vanuses 11-19, aga ka õpetaja ise. Nad esitavad maailmas enim mängitud praegu elava kitarrihelilooja Leo Brouweri ning 19. sajandi heliloojate ja Eesti heliloojate Rene Eespere ja Andro Urbi loomingut.

Kontsert on tasuta.

Tartu duo

Priipääse on ka homme kell 17 Jõhvi kontserdimajas toimuval kontserdil, kus esineb kitarriduo Saskia Kiting - Priit Peterson. Tegemist on  Tartu Elleri-kooli kitarritudengitega, kelle repertuaaris on 19. sajandi kitarriheliloojate Giuliani, Sori ja Mertzi originaallooming kahele kitarrile.

Autentsuse huvides mängivad noored kitarristid ajaloolistel, 19. sajandi Pariisi pillimeistri R. Lacote'i kitarri koopiatel, mille on valmistanud Eesti kitarrimeister Toomas Kiting. Mängutehniline virtuoossus, elavad karakterid, kaunis kõlakultuur teevad sellest ansamblist särava kitarriduo: tulemus on erakordne, arvestades ka noorte muusikute vanust.

Duo on pälvinud tähelepanu ka rahvusvahelisel tasemel − nad on kutsutud esinema 2016. aasta märtsis Varssavis toimuva Euroopa kammermuusika õpetajate liidu aastakoosoleku kontserdile.

Meie Kirill

Tasuta saab kuulata Ahtme kunstide koolist tuule tiibadesse saanud Kirill Ogorodnikovi kontserti Narva linnuse saalis. See toimub pühapäeval, 29. novembril algusega kell 17.

Nii nagu Vahur Kubja, on ka Ogorodnikov õppinud Otsa-koolis Tiit Petersoni käe all ning suundunud pärast seda kõrgkooli. Ida-Virumaa noormees valis selleks Eesti muusika- ja teatriakadeemia, kus tema õpetajaks oli Heiki Mätlik.

Lõpetanud kodumaal õpingud cum laude, suundus ta Saksamaale Kölni muusikakõrgkooli magistriõppesse professor Gerhard Reichenbachi juurde.

Ennast paljudes meistriklassides täiendanud Ogorodnikov pälvis mullu Saksamaal Gevelsbergis toimunud rahvusvahelisel konkursil III preemia, 2010. aastal tuli Tallinna rahvusvahelisel kuni 35aastaste kitarristide konkursil teiseks, olles toona lõpetanud alles Otsa-kooli.

"Kuulake rohkem muusikat!" on kõlanud Ogorodnikovi Põhjarannikule antud intervjuus soovitus noortele, kes tahavad alustada kitarriõpinguid. "Ma soovitan neil kuulata väga palju muusikat ja kasutada interneti vahendusel võimalust osa saada maailma eri kitarristide mängust. See on väga oluline: näha ja kuulata, mis mujal toimub, sest suletud keskkonnas ainult oma õpetajaga piirdudes võib areng jääda aeglaseks. Nii et − kuulake rohkem muusikat!"

Täna algav kitarrimuusika festival "Fiesta de la Guitarra!" seda võimaldabki: näha ja kuulata, mis mujal toimub, ning elada kaasa andekatele noortele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles