Kes siis vastutab?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2012. aasta 12. novembril, kui Eesti politsei pidas oma 94. sünnipäeva, astus toonane Ida politseiprefekt Aldis Alus Kohtla-Järve kultuurikeskuse laval oma kolleegide ette ning teatas pärast lühikest peokõnet oma tagasiastumisest. Põhjuseks asjaolu, et veidi enne seda oli ajakirjanduses lahvatanud skandaal Ida prefektuuris taatlemata kiirusemõõtja näitudel põhinevate trahvimiste tõttu ning katse tõttu kogu lugu kinni mätsida. Selle kõige tulemusel alustati kriminaalasja, kus peamisteks kahtlusalusteks said vahetult liiklusjärelevalvega tegelnud politseinikud.

Mullu augustis alanud protsessi käigus ei tunnistanud ükski süüdistatavatest enda süüd. Istungitel lahati peensusteni liikluspatrullide igapäevatööd ning tehnilisi vahendeid, kaasati eksperte, kes rääkisid politseitehnika eripäradest jne.

Eile lõppes esimeses kohtuastmes protsess kõigi süüdistatavate õigeksmõistmisega. Ja kuigi tegu on alles esimese kohtuastme lahendiga, äratas eile tähelepanu mitmel korral kohtuniku märkus, et üks või teine asjaolu võinuks süülise käitumisena kõne alla tulla, kui see oleks süüdistuses sisustamist leidnud. Vähemalt kahel korral märkis kohtunik, et kohtul pole õigust väljuda süüdistuse raamidest ehk siis hakata tegema süüdistaja tööd.

Võib ju küsida, et kuidas nii: ebaseaduslikud trahvid ju olid, mis kohtu otsusel inimestele tagasi maksti, oli ka taatlemata kiirusemõõtja, millega tööd tehti. Seega õigusvastane tegevus oli, aga praegusel juhul, kui õigeksmõistev kohtuotsus jõustub, süüdlast polegi.

Tegelikult on peasüüdlased juba oma karistuse ammugi kätte saanud ja seda vabatahtlikult, kui kolm aastat tagasi astusid tagasi politseijuhid, sealhulgas prefekt ja politseiameti peadirektor. Just politsei juhtkond pidanuks suutma korraldada tööd nii, et korrakaitse tagamine seadust eirates poleks saanud kõne allagi tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles