Paarkonna seadus − kellele ja milleks?

Jüri Adams
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Võitlused kooseluseaduse rakendamise seaduse eelnõu ümber riigikogus on nüüd mõneks ajaks vaibunud. Algatajate lootus jõustada see 49 lehekülje pikkune tekst seadusena enne uut aastat ei teostunud.

2014. aastal vastu võetud kooseluseadus aga jõustub 1. jaanuarist. Kas ilmub välja paare, kes püüavad notari juures sõlmida sellekohase omavahelise lepingu ja kas notarid saavad seda teha, saab selgeks õige varsti.

Nüüd on taas aega ja võimalust seletada, et probleemid nn rakendusseadusega ei ole mitte ainult nendel, kes on kooseluseadusele otsustavalt vastu, vaid et vähemalt sama suur vastuseis on ka hoopis teisel põhjusel.

Riigikogule esitatud rakendusaktide eelnõu (114 SE) on ebaõnnestunud. Selle poliitiline sisu on üsna lihtne. Esmalt: kõigi paaride (nii samasooliste kui erisooliste) notariaalsed lepingud tahetakse sisuliselt võrdsustada abieluga, kuigi nimetus jääks erisuguseks. On üles otsitud kõik kohad Eesti seadustes, kus on kasutatud sõnu "abielu" või "abikaasa", ja neid kohti tahetakse täiendada sõnadega "registreeritud kooselu" ja "registreeritud elukaaslane". Aga kooseluseaduse vastuvõtmise ajal lubati, et "samasooliste abielu" ei ole mõtteski.

Teiseks tahetakse laiendada samasoolistele paaridele ka kõik rahalised toetused, mida riik annab ühel või teisel juhtumisel abielulistele. Sellist asja ei ole Eestis isegi arutatud, rääkimata sellest, et oleks niimoodi kokku lepitud.

Võimalikelt tagajärgedelt on aga kõige ohtlikumad rohkem kui 15 pika seaduse muutmise katsed, kus tihti puudub igasugune side kooseluseaduse temaatikaga. Sellise lähenemisega ei saa nõustuda.

Vabaerakonna fraktsiooni saadikud riigikogus on välja pakkunud uue lahenduse − paarkonna seaduse (151 SE).

See algatus ei ole seotud mitte niivõrd eespool käsitletud rakendusseaduse eelnõuga, kuivõrd 2014. aastal vastu võetud kooseluseadusega, mille sisu osaliseks asendajaks ta ennast pakub. Kooseluseaduse algatajad väitsid ju, et nende lähtepunkt on "sooneutraalne". Kõigile ühevõrra sobima pidav notariaalse lepingu vorm aga anti selline, et abielu mittesõlminud erisooliste paaride probleeme see tegelikult ei lahenda. Ei ole ka põhjust, miks vabaabielupaarid hakkaksid omavahel sääraseid lepinguid tegema. Kuid samasooliste paaride lepingute küsimused jäid segaseks. Selline kaks-kärbest-ühe-hoobiga-meetod oli algusest peale kõlbmatu.

Meie algatus käsitleb praegu ainult samasooliste paaride küsimust. Erisooliste, aga abielu mittesõlmivate paaride asjad on hoopis keerulisemad ja vajavad eraldi tegelemist. Usume, et seadusloome saab parem, kui iga probleemivaldkonda käsitletakse eraldi, ikka üks samm korraga, ja seadustes tehakse muutusi nii vähe kui võimalik.

Eesti keeles ei ole sõna või väljendit, mis tähistaks samasooliste isikute paari ja mida võiks kasutada sellesisulises seaduses sobiva terminina. Keeleinimestega nõu pidades ja eesti keeles selgelt eristuvat sõna otsides köitis eelnõu algatajaid võimalus anda uus tähendus ajaloolisele sõnale "paarkond", mis on olnud üks paljudest rahvalikest abielu sünonüümidest. Kui aga keegi pakub sobivama sõna, oleme tänulikud.

Kõnesoleva lepingu saavad omavahel sõlmida kaks samast soost inimest, kes ei ole kumbki abielus või kes ei ole mõne teise samalaadse lepingu osalised. Lepingu jõustumisest alates peab lepingu poolte suhtes hakkama kehtima uus varasuhte kokkulepe, mille põhivariandid on needsamad, mis on Eestis sätestatud abielu sõlmijatele. Kui meie algatus leiab toetust, siis on järgmine loogiline samm kooseluseaduse tühistamine.

Paarkonna seaduse laiem poliitiline siht on ära hoida Eesti ühiskonna edasist lõhenemist ja avaliku arutelu suundumist lihtsustavale hüsteeriale.

Eesti ühiskond ju aktsepteerib, et meie keskel elavad samast soost paarid, kellel on teineteise vastu soojad tunded ning kes tahavad oma eluteed käia üheskoos. De facto aktsepteeritakse neid juba ammu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles