Anonüümne helistaja survestas kandideerimisest loobuma

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar aastat tagasi toimunud Lüganuse vallavanema valimisel jõudis teise vooru viis kandidaati: Aivar Surva (vasakult), Arthur Seppern, Annika Kapp, Allar Aron ja Urmas Tamm. Viimane võttis oma kandidatuuri tagasi ja lahkus.
Paar aastat tagasi toimunud Lüganuse vallavanema valimisel jõudis teise vooru viis kandidaati: Aivar Surva (vasakult), Arthur Seppern, Annika Kapp, Allar Aron ja Urmas Tamm. Viimane võttis oma kandidatuuri tagasi ja lahkus. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse volikogu haridus- ja noorsootöökomisjon tegi vallavalitsusele ülesandeks uurida, kes ning mis põhjusel helistas ühele valla haridus- ja kultuuritöö peaspetsialisti ametikohale kandideerinule, soovitades tal konkursil osalemisest loobuda.

Lüganuse volikogu haridus- ja noorsootöökomisjon on teinud Lüganuse vallavalitsusele pöördumise, et viimane uuriks olukorda, kus komisjonile teadmata isik on käitunud ühe ametikohale kandideerinuga ebaeetiliselt ja valla mainet kahjustavalt, helistades ning hoiatades isikut ametikohale kandideerimise ja valituks osutumise korral ametikoha vastuvõtmise eest.

Tõde pole veel selge

Lüganuse vald otsis sügisel endale konkursiga uut haridus- ja kultuuritöö peaspetsialisti, kelle ametikoht on juba pikka aega täitmata. Ametikoha täitmiseks korraldatud konkursil volikogu komisjoni liikmena osalenud volikogu liikme Enno Vinni sõnul tuli neile signaal, et ühele konkursil osalenule, kes oma tausta poolest oli üks tugevamaid kandidaate, olla helistatud ja soovitatud kandideerimisest loobuda. Inimene soovitusele vastavalt ka käitus.

"Ega ma rohkemat teagi, kuid tegemist on kahetsusväärse juhtumiga, millega tuleb tegelda, et säärast olukorda tulevikus vältida," ütles Vinni.

Lüganuse vallavanema Viktor Rauami kinnitusel on nad volikogu komisjoni märgukirja kätte saanud, kuid seda, kas keegi üldse või kes helistas ning mida täpselt ütles, nad ei tea. "Peame inimesega ühendust võtma ja uurima, kas selline asi on juhtunud, ning küsima, kas ta on nõus selle kohta andma kirjaliku seletuse, et asja edasi uurida. Seni, kui meil kinnitust pole, on see ainult kuuldus," rääkis Rauam.

Küll kinnitas vallavanem, et kõnealune kandidaat saatis valda teate kandideerimisest loobumise kohta, kuid põhjust neil teada saada ei õnnestunud.

Juhul kui helistamise ja kõne sisu selgeks saab, siis konkursi tulemusi see enam ei muuda. "Usun, et inimene on oma eluga juba edasi läinud ja pole enam sellest kohast huvitatudki," ütles ta. Konkursi võitis Kohtla-Nõmmel ja Aseris pikka aega vallasekretäri ametit pidanud Luule Luuk.

Sõbralik soovitus

Ka varem on Lüganusel konkursside, kandideerimiste ja soovitustega segadusi olnud. Nii soovitas keegi endisel Lääne-Viru maavanemal Urmas Tammel kaks aastat tagasi toimunud vallavanema valimise konkursil oma kandidatuur tagasi võtta, sest tema kindlasti valituks ei osutu.

Tamm oli toona üks viiest kandidaadist, kes kutsuti volikogu ette ennast tutvustama. "Kandidaadid olid juba kohal, jalutasime koridoris ning üks naisterahvas kutsus mind enda juurde ja ütles, et ta soovitab mul kandideerimisest loobuda, sest ma ei võida nagunii," rääkis ta. Tamm tunnistas, et ei suuda meenutada selle naisterahva nime ega ka seda, kas see võis olla mõni tema parteikaaslane Keskerakonnast. "Kindlasti aga polnud tegu ähvardusega, kõik jättis väga sõbraliku mulje," lisas ta. Tamm teatas kohe volikogu alates ka oma kandidatuuri taandamisest. "Pole ju mõtet seda kaasa teha, kui otsus tagatoas langetatud," lisas ta.

Viktor Rauam sõnas, et ta ei tea ka rohkem selliseid juhuseid, kus keegi oleks kellelegi helistanud või kandideerimisi muudmoodi mõjutanud. Lüganusel on küll ametikohtade täitmiseks välja kuulutatud konkursid mitmel korral luhtunud, kuid seda mitte seetõttu, et keegi oleks ähvarduse ajel loobunud, vaid pigem on põhjuseks kvalifitseeritud inimeste suurem palgaootus. "Nii on näiteks arendusspetsialisti puhul asjalikele inimestele olnud palk liiga väike. Mitte nii kvalifitseeritud inimestele rahanumber sobiks, aga meil on vaja head spetsialisti, mitte kohatäitjat," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles