Võhmar lahkub Jõhvi volikogust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. märts 2015. Tauno Võhmar (vasakul) on äsja valitud Mäetaguse vallavanemaks, kuid enne seda on volikogu esimees Veljo Kingsep (paremal) talt võtnud lubaduse registreerida end Mäetaguse valla elanikuks.
19. märts 2015. Tauno Võhmar (vasakul) on äsja valitud Mäetaguse vallavanemaks, kuid enne seda on volikogu esimees Veljo Kingsep (paremal) talt võtnud lubaduse registreerida end Mäetaguse valla elanikuks. Foto: Matti Kämärä

Kauaaegne Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar, kes viimased poolteist aastat on olnud Jõhvi volikogu lihtliige, registreeris end Mäetaguse valla elanikuks, et tema Mäetaguse vallavanemana saadud palgalt arvestatav üksikisiku tulumaks laekuks vallaeelarvesse. See tähendab, et Võhmar ei saa enam olla Jõhvi volikogu liige.

Kui Võhmar mullu märtsis Mäetaguse vallavanemaks valiti, võttis volikogu esimees Veljo Kingsep talt lubaduse, et uus vallavanem registreerib end Mäetaguse valla elanikuks, et tema tulumaks laekuks Mäetaguse eelarvesse.

"Kolis" Mäetagusele aasta lõpus

Mullu septembris ütles Võhmar Põhjarannikule, et registreerib enda elukoha ümber 2015. aasta jooksul. "Aga loodan, et enne saan mõned kuud olla Jõhvi volikogus kasulik, kui käib järgmise aasta eelarve tegemine, ja jälgida, et valla maksumaksja raha võimalikult efektiivselt kasutataks ega koormataks seda näiteks mõttetute ametnike töökohtade loomisega, millest kellelgi kasu pole," sõnas ta toona.

Võhmarist sai registrijärgne Mäetaguse elanik eelmise aasta 30. detsembril, mille kohta ta saatis teatise Jõhvi vallasekretärile Piia Lipule, kes on ka valla valimiskomisjoni esimees.

Lipp peab nüüd küsima nõusolekut volikogu liikmeks asumise kohta Kalmer Sokmanilt, kes saaks tulla Võhmari asemel volikogusse. Viimase volitused volikogu liikmena lõppevad aga seaduse järgi enne tähtaega ning neid ei saa hiljem taastada, nagu näiteks siis, kui volikogu liige langeb välja kolmelt järjestikuselt istungilt puudumise tõttu.

Kalmer Sokman ütles eile Põhjarannikule, et ta on valmis volikogusse minema, liiatigi on ta praeguse volikogu töös osalenud 2013. aasta sügisest kuni 2014. aasta kevadeni, mil Tauno Võhmar oli vallavanem.

Kuna siiani opositsioonilisse kolmeliikmelisse fraktsiooni Jõhvi Heaks kuulunud Võhmar lahkub ajal, mil jõujooned volikogus on ülimalt tasavägised, on Sokmani poolevalik mõlemale poolele oluline.

"Sokman kuulub koalitsiooni sellest ajast, mil me 2014. aasta kevadel koalitsioonilepingu allkirjastasime, ja see leping kehtib," ütles volikogu esimees Niina Neglason. Koalitsiooni kuuluvad praegu Keskerakonna ja Reformierakonna fraktsioon ning osa hiljuti lagunenud sotsiaaldemokraatide fraktsioonist.

Loodab fraktsiooni säilimist

Teatavasti moodustas Võhmar oma kolmeliikmelise fraktsiooni Jõhvi Heaks pärast seda, kui läks tülli oma samanimelise valimisliiduga, kuna liit hakkas oma liidrit Võhmarit kahtlustama salakokkulepetes opositsioonijuhi Nikolai Ossipenkoga, Võhmar aga oli omakorda vastu koalitsiooni loomisele.

Sokman ja Võhmar kinnitasid mõlemad, et nad kohtusid möödunud aasta lõpus ja arutasid Sokmani võimalikku liitumist fraktsiooniga Jõhvi Heaks. Fraktsioonis peab olema vähemalt kolm liiget.

"Esialgu ei ühine ma kellegagi, teen kõigepealt seal pildi endale selgeks ja siis otsustan," sõnas Sokman.

Võhmar omakorda ütles, et loodab Sokmaniga veel teemat arutada, et fraktsiooni säilitada. "Aga eks ta lõpliku otsuse teeb ise, käsi ma kellelgi väänama ei hakka," lausus ta.

Sokman ütles, et volikogusse naastes näeb ta kaht teravat probleemi, millega tahab tegelda. "On teada, et ka Jõhvist inimesed lahkuvad, ning peame vaatama, kuidas seda protsessi pidurdada. Mul on selle kohta ka mõningaid ideid. Teine oluline aspekt on linna turvalisus. Eriti tänavavalgustust puudutav ning seda just jalakäijate ülekäiguradadel. Viimane ei ole ainult Jõhvi linna probleem," sõnas Sokman.

Tauno Võhmar ütles, et ta ei oska praegu öelda, kas ja kus ta järgmistel kohalikel valimistel osaleb. "Olen lubanud, et tegutsen Mäetagusel 2017. aasta kohalike valimisteni. Uued valikud teen 2017. aasta suvel, siis otsustan, kas jätkan avalikus sektoris või hoopis mujal," sõnas ta. Ta lisas, et praegu on 2017. aasta valimiste plaane seda keerulisem teha, et pole üldse teada, missugused omavalitsused on selleks ajaks otsustanud liituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles