Soome aukonsulaat Narvas elavdab ärielu

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome aukonsulaadi Ida-Virumaal avasid põhjanaabrite põllumajandus- ja keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen ning Soome suursaadik Kirsti Narinen.
Soome aukonsulaadi Ida-Virumaal avasid põhjanaabrite põllumajandus- ja keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen ning Soome suursaadik Kirsti Narinen. Foto: Matti Kämärä

Eile avati Narvas pärast 70 aasta pikkust vaheaega Soome aukonsulaat. Selle tegevus keskendub ärisidemete arendamisele, mis praegu on tagasihoidlikud.

"Me oleme olnud Narvast eemal üle 70 aasta ja see on liiga pikk aeg. Aukonsulaadi avamine Ida-Virumaal peegeldab meie soovi tihendada kahepoolseid suhteid Soome jaoks olulises piirkonnas," ütles Soome põllumajandus- ja keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen.

Mitmes valdkonnas

Minister näeb senisest suuremat koostöövõimalust logistika, spaa- ja seiklusturismi, loomemajanduse, aga ka metallitööstuse vallas, kus juba praegu aktiivselt tegutsetakse. Konsulaat hakkabki tööle eduka Soome päritolu metallitööstusettevõtte OÜ Fortaco Estonia ruumides Narvas ning aukonsulina asus eilsest tööle firma juht Larissa Shabunova.

Aukonsulaat on side Soome suursaatkonna ja Ida-Virumaa vahel.

"Lähtusime oma valikus eelkõige Soome ja Eesti ärisidemete tugevdamisest ja seda Ida-Virumaa vaatepunktist," selgitas Soome suursaadik Kirsti Narinen.

"Ida-Virumaa on praegu üheks Soome suursaatkonna tegevuse prioriteediks, sest on jäänud pisut maha teiste Eesti piirkondade arengust ja suursaatkonnal tuleb vaadelda tervet Eestit, mitte ainult Harjumaad. Usume kindlalt, et selles piirkonnas leidub potentsiaali ärisuhete arendamisel − praegu on siin Soome ettevõtteid käputäis," lisas ta.

Samal ajal leidub piirkonnas tööjõudu ja infrastruktuuri, mida tööstus vajab ning mis võib Soome ettevõtetele huvi pakkuda, märkis Soome suursaatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi.

Oluline tööandja

"Ida-Virumaal on pikad tööstustraditsioonid ja siin tegutseb juba praegu mitu olulist ettevõtet, mis kuuluvad soomlastele. Neist üks edukamaid on Fortaco Estonia, mis on suuruselt teine tööandja Narvas," rääkis ta.

Ettevõttes on 400 töötajat ja see tunnistati 2014. aasta parimaks Narva firmaks. Lõppenud aasta detsembris pälvis Fortaco Estonia Narva ekspordiauhinna. Kuna kasutatakse ainult taastuvenergiat, on ettevõttel ette näidata ka keskkonnasertifikaat.

Ajal, kui mitmed piirkonna tööstusettevõtted on töökäsi koondanud, palkas Fortaco Estonia alanud aastal 80 uut töötajat.

Nii, nagu Fortaco Estonia on Soome edulugu Narvas, on narvalanna Larissa Shabunova karjäär edulugu tööstuses. 40aastane Shabunova on olnud firma ja selle eelkäijate teenistuses ligemale 18 aastat, alustades sekretäri ja tõlgina ning tõustes palgatöölisest juhiks.

"Arvan, et aukonsulina saan veel rohkem piirkonna arengusse panustada kui ettevõtte juhina," ütles Shabunova aukonsulaadi avamisel. "Minu unistus on, et Ida-Virumaast saab õitsev ja atraktiivne maakond, kust noored ei soovi lahkuda."

Soomel on olnud varem Narvas kaks aukonsulit. Aastatel 1921-1929 oli ametis Narva-Jõesuu vaimulik Georg Slöör. Aastast 1930 tegutses Soome aukonsulina apteeker Jaan Lust, kellest sai hiljem Narva linnapea. Lusti ametipost lõppes 1940. aasta okupatsiooniga.

Pärast Eesti taasiseseisvumist avas Soome aukonsulaadi esmalt Pärnus ja Tartus. Ida-Virumaa aukonsulaat on järjekorras kolmas.

Aukonsuli amet ei ole tasustatud. "Aukonsulitel on lubatud teha mõningaid notariaalseid tehinguid, samuti on võimalik aukonsulaadis läbi viia valimiste eelhääletust. Põhiliselt on aukonsuli tegevus seotud kontaktide loomise ja hoidmisega," selgitas Valkeeniemi.

Suhted Põhjamaadega tihenevad veel seeläbi, et eile avas Narvas uksed ka Põhjamaade ministrite nõukogu esindus, kus hakkab tööle Jevgeni Timoštšuk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles